Vlaho Paljetak: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
dorada
izvor
Redak 17: Redak 17:


== Životopis ==
== Životopis ==
Završio je učiteljsku školu u Arbanasima, te radio kao učitelj u [[Hvar]]u i [[Vis]]u, a usporedno je učio pjevanje i violinu, te kao samouk gitaru. Preko [[Split]]a, gdje je neko vrijeme bio član malog orkestra koji su vodili [[Jakov Gotovac]] i [[Ivo Tijardović]], stigao je u [[Zagreb]]. Želio je postati operni tenor. Slučaj je htio da je u Zagrebačkoj operi bilo slobodno mjesto šaptača, a Vlahu je bio potreban stalni posao. Nastupao je pjevajući uz gitaru svoje popijevke i [[šansona|šansone]], skladane često na vlastite tekstove. Snimio je 60-ak popijevki, od kojih su najpopularnije: "Ajme meni", "Na Jadranu plavom", "Od one divne noći", "Pod starim čempresom", "Adio Mare", "Popevke sem slagal", "Fala", a "Marijana" (koautor Svetozar Šišić) je stekla svjetsku popularnost posebno u [[Japan]]u gdje je prevedena kako "O Mariyana kawaii Mariyana".
Završio je učiteljsku školu u Arbanasima, te radio kao učitelj u [[Hvar]]u i [[Vis]]u, a usporedno je učio pjevanje i violinu, te kao samouk gitaru. Preko [[Split]]a, gdje je neko vrijeme bio član malog orkestra koji su vodili [[Jakov Gotovac]] i [[Ivo Tijardović]], stigao je u [[Zagreb]]. Želio je postati operni tenor. Slučaj je htio da je u Zagrebačkoj operi bilo slobodno mjesto šaptača, a Vlahu je bio potreban stalni posao. Nastupao je pjevajući uz gitaru svoje popijevke i [[šansona|šansone]], skladane često na vlastite tekstove. Snimio je 60-ak popijevki, od kojih su najpopularnije: "Ajme meni", "Na Jadranu plavom", "Od one divne noći", "Pod starim čempresom", "Adio Mare", "Popevke sem slagal", "Fala", a "Marijana" (koautor Svetozar Šišić)<ref>[http://www.zamp.hr/baza-autora/autor/pregled/133004762 HDS ZAMP / Baza autora: Svetozar Šišić], pristupljeno 15. kolovoza 2015.</ref> je stekla svjetsku popularnost posebno u [[Japan]]u gdje je prevedena kao "O Mariyana kawaii Mariyana".

== Izvori ==
{{izvori}}


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 15. kolovoza 2015. u 13:15

Vlaho Paljetak
Vlaho Paljetak
Životopisni podatci
Rođenje 7. kolovoza 1893.
Smrt 2. listopada 1944.
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Vlaho Paljetak (Dubrovnik, 7. kolovoza 1893.Zagreb, 2. listopada 1944.), hrvatski šansonijer i skladatelj.

Životopis

Završio je učiteljsku školu u Arbanasima, te radio kao učitelj u Hvaru i Visu, a usporedno je učio pjevanje i violinu, te kao samouk gitaru. Preko Splita, gdje je neko vrijeme bio član malog orkestra koji su vodili Jakov Gotovac i Ivo Tijardović, stigao je u Zagreb. Želio je postati operni tenor. Slučaj je htio da je u Zagrebačkoj operi bilo slobodno mjesto šaptača, a Vlahu je bio potreban stalni posao. Nastupao je pjevajući uz gitaru svoje popijevke i šansone, skladane često na vlastite tekstove. Snimio je 60-ak popijevki, od kojih su najpopularnije: "Ajme meni", "Na Jadranu plavom", "Od one divne noći", "Pod starim čempresom", "Adio Mare", "Popevke sem slagal", "Fala", a "Marijana" (koautor Svetozar Šišić)[1] je stekla svjetsku popularnost posebno u Japanu gdje je prevedena kao "O Mariyana kawaii Mariyana".

Izvori

  1. HDS ZAMP / Baza autora: Svetozar Šišić, pristupljeno 15. kolovoza 2015.

Vanjske poveznice