Razlika između inačica stranice »Paramahansa Jogananda«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
izvori i literatura
m (uklonjena promjena suradnika 109.43.24.164 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Richard Reinhardt)
m (izvori i literatura)
[[Datoteka:Paramahansa Yogananda Standard Pose.jpg|mini|desno|200px|Paramahansa Yogananda]]
[[Image:Paramhansa Yogananda signature in 1946.png|rahmenlos|200 px|right]]
'''Paramahansa Yogananda''' (([[bengalski]]: পরমহংস যোগানন্দ, [[latinično]]: ''Pôromôhongsho Joganondo'', [[hindi]]: परमहंस योगानन्‍द; [[Indija]], [[5. siječnja]] [[1893]]. - [[SAD]], [[7. ožujka]] [[1952]].), indijski duhovni učitelj i [[guru]].
 
Svoj život posvetio je razumijevanju i ujedinjenju duhovnih učenja Istoka i [[Zapadni svijet|Zapada]], kao i širenju [[Kriya Yoga|Kriya Yoge]] kao puta kojim se može postići jedinstvo s Bogom.
 
== ŽivotŽivotopis ==
Yogananda se rodio i dobio ime '''Mukunda Lal Ghosh''' u Gorakhpuru u [[Indija|Indiji]], u pobožnoj obitelji. Od svojih najranijih dana pokazivao je veliku sklonost prema duhovnosti i [[Bog|Bogu]]. U svojoj mladosti težio je upoznati Učitelja koji će ga voditi duhovnim putem prema Bogu, pa je tako kao mladić upoznao mnogo indijskih lutajućih svetaca i gurua. Jednom je čak pobjegao od kuće želeći otići u [[Himalaja|Himalaje]], gdje su prema indijskoj tradiciji odlazili mnogi koji su se u samoći i meditaciji željeli približiti Bogu.
 
1920. godine Yogananda je otišao u [[SAD]], u duhovnu misiju koju mu je ranije protumačio njegov guru Sri Yukteswar. Njegova zadaća bila je da na Zapad prenese duhovnu praksu Kriya Yoge, te da pokaže kako su temeljne religiozne istine kršćanstva te indijskih religioznih učenja u biti iste, samo izražene u različitim formama.
 
U SAD-u je Yogananda utemeljio ''Self-Realization Fellowship'' koje je imalo za cilj promicanje Kriya Yoge kao duhovne prakse. Yogananda je također želio približiti indijska duhovna učenja Zapadu, želeći pokazati kako se ona u svojoj biti ne razlikuju od [[Kršćanstvo|kršćanskih]]. Nakon nekoliko godina tijekom kojih je putovao SAD-om i održavao razna predavanja, 1925. godine Yogananda je u Los Angelesu utemeljio međunarodno sjedište ''Self-Realization Fellowship''.
 
Nakon 15 godina duhovne službe na Zapadu, njegov Učitelj Sri Yukteswar dodijelio mu je ime "Paramahansa", što znači "Vrhovni Labud". Labud je u indijskoj tradiciji simbol mudrosti.
 
== Djela ==
 
Paramahansa Yogananda je autor niza djela duhovne tematike. Najpoznatije mu je djelo njegova autobiografija pod nazivom "Autobiografija jednog yogina", koja je odavno postala nezaobilazan klasik na području duhovne književnosti. Prevedena je na četrnaest jezika i obavezno je štivo za kolegije komparativne [[religija|religije]], [[psihologija|psihologije]], [[književnost|književnosti]], [[filozofija|filozofije]], [[sociologija|sociologije]], pa čak i biologije, na više od stotinu sveučilišta i koledža.
 
Pošto je i u njemu samome očitovana Kristovska Svijest, Yogananda je napisao ovu knjigu kako bi Isusovo učenje pojasnio na autentičan duhovan način budući da su se pojavila brojna iskrivljena tumačenja Isusovih poruka.
 
==Povezani članci==
== Vanjske poveznice ==
* [[Joga]]
 
==Izvori==
*[http://www.yogananda-srf.org/ Self-Realization Fellowship web početna stranica]
* [http://bookstorewww.yogananda-srf.org/Other-Languagestmp/py.aspx?id=42#.VdWYJ7Ltmko www.yogananda-c62srf.htmlorg Autobiografija jednog Yogija- naParamahansa hrvatskomYogananda]
 
== Dodatna literatura ==
* Paramahansa Yogananda, ''Autobiografija jednog yogina'', Hermes izdavaštvo, Zagreb, 2005. ISBN 9536246325
* Paramahansa Yogananda, ''Bit samospoznaje: mudrosti Paramahansa Yoganande / zabilježeno i sakupljeno od njegova učenika Kriyanande (J. Donald Waltersa)'', Ananda-Sanga, Rijeka, 1999. ISBN 9539718619
* Donald J. Walters, ''Put: moj život s Parmahansa Yoganandom / Swami Kriyananda'', Ananda Kriya Yoga, Zagreb, 2007. ISBN 9789539564009
* Paramahansa Yogananda, ''Karma i reinkarnacija; kako uvijek biti sretan'', Planetopija, Zagreb, 2008., ISBN 9789532571066
* Paramahansa Yogananda, ''Duhovni odnosi; kako ostvariti uspjeh'', Planetopija, Zagreb, 2009., ISBN 9789532571455
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.yogananda-srf.org/ Self-Realization Fellowship web početna stranica] (engleski)
* [http://yoganandinakriyayoga.blogspot.com/ Paramahansa Yogananda i Kriya yoga ostavština]
* [http://www.yoga-in-daily-life.hr/ Joga u svakodnevnom životu]
 
{{GLAVNIRASPORED:Paramahansa Jogananda}}
[[Kategorija:Životopisi, Indija]]
[[Kategorija: Duhovni učitelji]]

Navigacijski izbornik