Tena Štivičić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 14: Redak 14:
[[2013.]] godine sudjeluje u međunarodnom koprodukcijskom projektu ''Europa'' za koji piše tekst zajedno sa uglednim dramskim piscima kao što su [[Lutz Hübner]], [[Malgorzata Sikorska-Miszczuk]] i [[Steve Waters]] , a u koprodukciji uglednih kazališta kao što su ''Repertoarno kazalište Birmingham'' ([[Velika Britanija]]), ''Državno kazalište Dresden'' ([[Njemačka]]), ''Poljsko kazalište Bydgoszcz'' ([[Poljska]]) i [[Zagrebačko kazalište mladih]] ([[Hrvatska]]). Predstavu je režirao [[Janusz Kica]].
[[2013.]] godine sudjeluje u međunarodnom koprodukcijskom projektu ''Europa'' za koji piše tekst zajedno sa uglednim dramskim piscima kao što su [[Lutz Hübner]], [[Malgorzata Sikorska-Miszczuk]] i [[Steve Waters]] , a u koprodukciji uglednih kazališta kao što su ''Repertoarno kazalište Birmingham'' ([[Velika Britanija]]), ''Državno kazalište Dresden'' ([[Njemačka]]), ''Poljsko kazalište Bydgoszcz'' ([[Poljska]]) i [[Zagrebačko kazalište mladih]] ([[Hrvatska]]). Predstavu je režirao [[Janusz Kica]].


Veliki uspjeh postiže [[2014.]] godine praizvedbom drame ''3 Winters'' koju režira [[Howard Davies]], jedan od najpoznatijih engleskih kazališnih redatelja, vlasnik čak 3 nagrade ''Olivier'' (najprestižnije britanske kazališne nagrade) u jednom od najvažnijih kazališta današnjice - londoskom National Theatre. To je jedan od najvećih uspjeha suvremene hrvatske drame u svijetu, te konačna afirmacija autorice na [[London|londonskoj]] kazališnoj sceni.
Veliki uspjeh postiže [[2014.]] godine praizvedbom drame ''3 Winters'' koju režira [[Howard Davies]], jedan od najpoznatijih engleskih kazališnih redatelja, vlasnik čak 3 nagrade ''Olivier'' (najprestižnije britanske kazališne nagrade) u jednom od najvažnijih kazališta današnjice - londoskom National Theatre. To je jedan od najvećih uspjeha suvremene hrvatske drame u svijetu, te konačna afirmacija autorice na [[London|londonskoj]] kazališnoj sceni. Autorica je za dramu osvojila prestižnu ''Susan Smith Blackburn'' nagradu koja se dodjeljuje dramskim spisateljicama s engleskog govornog područja.

U Hrvatskoj predstavu režira [[Ivica Buljan]] u produkciji [[Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu|Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu]].


Tena je kolumnistica časopisa ''Zaposlena''. [[2007.]] izdaje zbirku kolumni ''Odbrojavanje'' (Profil), a [[2010.]] drugu zbirku kolumni ''Vrag ne spava'' (Profil). [[2008.]] izdaje zbirku drama ''Dvije i druge'' (Profil).
Tena je kolumnistica časopisa ''Zaposlena''. [[2007.]] izdaje zbirku kolumni ''Odbrojavanje'' (Profil), a [[2010.]] drugu zbirku kolumni ''Vrag ne spava'' (Profil). [[2008.]] izdaje zbirku drama ''Dvije i druge'' (Profil).

Inačica od 30. kolovoza 2015. u 15:56

Tena Štivičić (Zagreb, 5. rujna 1977.), hrvatska je dramatičarka.

Životopis

Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (odsjek: dramaturgija) 2001. godine. Magistrirala je na Goldsmiths Collegu u Londonu. Kao dramaturginja radila je na projektima u kazalištima GDK Gavella, GK Trešnja, Mala scena i Kazalištu Ulysses. Kao dramatičarka debitira 1999. dramom Nemreš pobjeć od nedjelje u režiji Tee Gjergjizi i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Drama je potom postavljena i u Mestnom gledališču u Sloveniji, u Raum Dreiunddreisigu u Švicarskoj, Ateljeu 212 u Srbiji, te 2010. godine u Ludens Teatru u Koprivnici. Izvedena je i kao radio-drama na hrvatskom, njemačkom i slovačkom radiju.

Njezina najuspješnija drama jest Fragile izvedena u Hrvatskoj, Njemačkoj (više različitih produkcija), Sloveniji, Velikoj Britaniji, Turskoj i Austriji. Drama Fragile je u Londonu postavljena u prestižnom kazalištu Arcola Theatre, a u Ljubljani u Slovenskom mladinskom gledališču u režiji Matjaž Pograjca postavši hit predstava sa preko 30 festivalskih gostovanja u zemlji i inozemstvu te 8 osvojenih nagrada na raznim festivalima. Od nekoliko njemačkih produkcija teksta najuspješnija je bila ona premijerno izvedena 2011. godine u Staatstheater Stuttgart u režiji André Roesslera. Autorica je za dramu Fragile dobila brojne nagrade uključujući prestižnu Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni tekst na festivalu Heidelberger Stückemarkt.

2007. praizvedena je njezina drama Krijesnice u režiji Janusza Kice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava je bila iznimno gledana, te praćena dobrim kritikama, a gostovala je i na prestižnom festivalu nove Europske drame u Wiesbadenu. U njoj je jednu od svojih posljednjih uloga odigrao legendarni hrvatski glumac Vanja Drach. Krijesnice su uskoro postavljene i u Srbiji (Atelje 212, Beograd, režija: Tanja Mandić Rigonat), Bugarskoj (Mladežki Teatar Nikolai Binev, Sofija) te u desetak produkcija u Njemačkoj od čega je prva bila u Hessisches Staatheater Wiesbaden u režiji Tobias Materna 2009. godine.

2009. po narudžbi ZKM-a piše dramu Sedam dana u Zagrebu[1] za projekt Orient Express koji je okupio šest kazališta, članova Europske kazališne konvencije, te se izvodio na željezničkim postajama u nekoliko gradova regije. Unatoč osrednjim kritikama predstava je bila rado gledana prvenstveno zbog sjajne glumačke ekipe u kojoj su bili Jadranka Đokić, Ksenija Marinković, Frano Mašković, Sreten Mokrović i Nina Violić. Ista drama je kasnije postavljena i u Crnoj Gori.

2011. praizvedena je njezina drama Invisible u režiji Douglas Rintoula i produkciji Transport Theatre iz Londona i New Wolsey Theatre iz Ipswicha. Ista drama je adaptirana u istoimeni film koji je režirao Danis Tanović.

2013. godine sudjeluje u međunarodnom koprodukcijskom projektu Europa za koji piše tekst zajedno sa uglednim dramskim piscima kao što su Lutz Hübner, Malgorzata Sikorska-Miszczuk i Steve Waters , a u koprodukciji uglednih kazališta kao što su Repertoarno kazalište Birmingham (Velika Britanija), Državno kazalište Dresden (Njemačka), Poljsko kazalište Bydgoszcz (Poljska) i Zagrebačko kazalište mladih (Hrvatska). Predstavu je režirao Janusz Kica.

Veliki uspjeh postiže 2014. godine praizvedbom drame 3 Winters koju režira Howard Davies, jedan od najpoznatijih engleskih kazališnih redatelja, vlasnik čak 3 nagrade Olivier (najprestižnije britanske kazališne nagrade) u jednom od najvažnijih kazališta današnjice - londoskom National Theatre. To je jedan od najvećih uspjeha suvremene hrvatske drame u svijetu, te konačna afirmacija autorice na londonskoj kazališnoj sceni. Autorica je za dramu osvojila prestižnu Susan Smith Blackburn nagradu koja se dodjeljuje dramskim spisateljicama s engleskog govornog područja.

U Hrvatskoj predstavu režira Ivica Buljan u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Tena je kolumnistica časopisa Zaposlena. 2007. izdaje zbirku kolumni Odbrojavanje (Profil), a 2010. drugu zbirku kolumni Vrag ne spava (Profil). 2008. izdaje zbirku drama Dvije i druge (Profil).

Kao dramaturginja gotovo redovito surađuje sa redateljicom Lenkom Udovički i Kazalištem Ulysses.

Od 2003. živi i radi u Londonu.

Praizvedbe

Praizvedbe drama za djecu

Nagrade

  • 2000. Marin Držić (Ministarstvo kulture) za dramu Nemreš pobjeć od nedjelje
  • 2006. Zlatni smijeh (Dani satire Fadila Hadžića) za dramu Fragile
  • 2008. Europska autorska nagrada (Heidelrberg Stuckemarket) za Fragile
  • 2008. Nagrada za inovativni dramski tekst (Heidelrberg Stuckemarket) za Fragile
  • 2008. Marul (Marulićevi dani) za dramu Krijesnice
  • 2010. Marul (Marulićevi dani) za dramu Fragile
  • 2015. Susan Smith Blackburn Prize (Smith College) za dramu 3 Winters

Broj kazališnih produkcija u razdoblju od 1999. do 2010. godine

Tena Štivičić je uz Ivanu Sajko (koja broji oko 30 produkcija svojih tekstova u istom razdoblju) najizvođenijia hrvatska dramska autorica u prvom desetljeću trećeg tisućljeća. Miro Gavran sa oko 110 kazališnih produkcija u ovom razdoblju drži prvo mjesto najizvođenijeg hrvatskog dramatičara.

Zemlja Broj produkcija
Hrvatska 6
Njemačka 5
Srbija 3
Slovenija 2
Švicarska 1
Engleska 1

Izvori

  1. - Službena stranica ZKM-a O predstavi Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć). Pristupljeno 1. kolovoza 2010.