Rašporski ponor: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
korekcija dubine i duzine
m uklonjena promjena suradnika 95.178.163.116 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika MaGa
Redak 1: Redak 1:
=== '''Rašporski ponor''' (tal. Abisso Bertarelli, slov. Žankana jama) je krški [[ponor]] smješten južnije od naselja [[Rašpor]]a, na desnom zavoju ceste [[Lanišće]]–[[Trstenik (Lanišće)]], na dijelu uzdignutog i prilično zaravnjenoga prostora [[Ćićarija|Ćićarije]] . Nakon prolaska kroz ovalni ukošeni ulaz i terasasto položen stotinjak metara dug ulazni kanal silazi se na dubinu od 60 m. Na tome mjestu započinje okomica duboka 180–200 m. Dalje slijedi strma kosina od vrlo uskih i zavojitih kanala s nizom bočnih odvojaka i suženja, dosad istraženih u ukupnoj dužini od 5500 m. Danas dostupno dno ponora nalazi se 358 m ispod razine ulaza, odnosno kota je na oko 330 m nadmorske visine. Slivno područje toga ponora ima površinu od samo nekoliko desetaka četvornih kilometara na [[fliš]]noj podlozi, pa se nakon svakog obilnoga pljuska voda u nj brzo slije. Hidrogeološkim promatranjem poniranja površinskih tokova vode u tom dijelu ćićarijskoga prostora unutar [[navlačne strukture|navlačnih struktura]] ustanovljeno je njihovo pojavljivanje na izvorima u [[krš]]u [[Istra|Istre]], prema [[Opatija|Opatiji]], [[Čepićko polje|Čepićkom polju]] i izvoru Sveti Ivan. ===
'''Rašporski ponor''' (tal. Abisso Bertarelli, slov. Žankana jama) je krški [[ponor]] smješten južnije od naselja [[Rašpor]]a, na desnom zavoju ceste [[Lanišće]]–[[Trstenik (Lanišće)]], na dijelu uzdignutog i prilično zaravnjenoga prostora [[Ćićarija|Ćićarije ]]. Nakon prolaska kroz ovalni ukošeni ulaz i terasasto položen stotinjak metara dug ulazni kanal silazi se na dubinu od 60 m. Na tome mjestu započinje okomica duboka 180–200 m. Dalje slijedi strma kosina od vrlo uskih i zavojitih kanala s nizom bočnih odvojaka i suženja, dosad istraženih u ukupnoj dužini od 1240 m. Danas dostupno dno ponora nalazi se 365 m ispod razine ulaza, odnosno kota je na oko 330 m nadmorske visine. Slivno područje toga ponora ima površinu od samo nekoliko desetaka četvornih kilometara na [[fliš]]noj podlozi, pa se nakon svakog obilnoga pljuska voda u nj brzo slije. Hidrogeološkim promatranjem poniranja površinskih tokova vode u tom dijelu ćićarijskoga prostora unutar [[navlačne strukture|navlačnih struktura]] ustanovljeno je njihovo pojavljivanje na izvorima u [[krš]]u [[Istra|Istre]], prema [[Opatija|Opatiji]], [[Čepićko polje|Čepićkom polju]] i izvoru Sveti Ivan.

== Izvori ==
== Izvori ==
{{izvori}}
{{izvori}}

Inačica od 2. rujna 2015. u 16:02

Rašporski ponor (tal. Abisso Bertarelli, slov. Žankana jama) je krški ponor smješten južnije od naselja Rašpora, na desnom zavoju ceste LanišćeTrstenik (Lanišće), na dijelu uzdignutog i prilično zaravnjenoga prostora Ćićarije . Nakon prolaska kroz ovalni ukošeni ulaz i terasasto položen stotinjak metara dug ulazni kanal silazi se na dubinu od 60 m. Na tome mjestu započinje okomica duboka 180–200 m. Dalje slijedi strma kosina od vrlo uskih i zavojitih kanala s nizom bočnih odvojaka i suženja, dosad istraženih u ukupnoj dužini od 1240 m. Danas dostupno dno ponora nalazi se 365 m ispod razine ulaza, odnosno kota je na oko 330 m nadmorske visine. Slivno područje toga ponora ima površinu od samo nekoliko desetaka četvornih kilometara na flišnoj podlozi, pa se nakon svakog obilnoga pljuska voda u nj brzo slije. Hidrogeološkim promatranjem poniranja površinskih tokova vode u tom dijelu ćićarijskoga prostora unutar navlačnih struktura ustanovljeno je njihovo pojavljivanje na izvorima u kršu Istre, prema Opatiji, Čepićkom polju i izvoru Sveti Ivan.

Izvori