Adolf Mošinsky: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Dexbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: Parsoid bug phab:T107675
Redak 22: Redak 22:
Adolf Mošinsky se 16. svibnja 1871. oženio s Justinom Šupljikac s kojom je imao sina Ivo Fedor Mošinsky i kćeri Marianu i Dagmar.
Adolf Mošinsky se 16. svibnja 1871. oženio s Justinom Šupljikac s kojom je imao sina Ivo Fedor Mošinsky i kćeri Marianu i Dagmar.


<nowiki> </nowiki>Adolf pl. Mošinsky najpoznatiji je po tome što je bio [[gradonačelnik]] [[Zagreb]]a od 1892. do 1904. godine. Na čelu grada je bio tri uzastopna mandata kroz 12 godina i postavio rekord koji do dan-danas nije oboren. Za njegova načelnikovanja Zagreb je dobio novi [[kanalizacija|kanalizacijski]] sustav, a potok [[Medveščak]] je pretvoren u podvodni kanal. Zagreb je također po broju stanovnika narastao za 30 posto.<ref name="zg_gradonačelnici" /> Mošinskyjev mandat je ostao upamćen i po gradnji niza današnjih turističkih atrakcija, kao što je zgrada [[Hrvatsko narodno kazalište|Hrvatskog narodnog kazališta]] (HNK).<ref name="zg_gradonačelnici" /><ref name="HNK" /> Za Mošinskoga je u Zagreb došao i [[taksi]], a Mošinsky je bio prvi putnik taksista Tadije Bartolovića u prvoj zagrebačkoj taksi vožnji 1901. godine.<ref name="rtz_onama" />
Adolf pl. Mošinsky najpoznatiji je po tome što je bio [[gradonačelnik]] [[Zagreb]]a od 1892. do 1904. godine. Na čelu grada je bio tri uzastopna mandata kroz 12 godina i postavio rekord koji do dan-danas nije oboren. Za njegova načelnikovanja Zagreb je dobio novi [[kanalizacija|kanalizacijski]] sustav, a potok [[Medveščak]] je pretvoren u podvodni kanal. Zagreb je također po broju stanovnika narastao za 30 posto.<ref name="zg_gradonačelnici" /> Mošinskyjev mandat je ostao upamćen i po gradnji niza današnjih turističkih atrakcija, kao što je zgrada [[Hrvatsko narodno kazalište|Hrvatskog narodnog kazališta]] (HNK).<ref name="zg_gradonačelnici" /><ref name="HNK" /> Za Mošinskoga je u Zagreb došao i [[taksi]], a Mošinsky je bio prvi putnik taksista Tadije Bartolovića u prvoj zagrebačkoj taksi vožnji 1901. godine.<ref name="rtz_onama" />
Adolf Mošinsky dobiva 25. ožujka 1899. novu grbovnicu kao potvrdu starog plemstva s pridjevkom "od Zagreb-grada"
Adolf Mošinsky dobiva 25. ožujka 1899. novu grbovnicu kao potvrdu starog plemstva s pridjevkom "od Zagreb-grada"



Inačica od 20. rujna 2015. u 15:37

Adolf Mošinski
Adolf Mošinsky
Rođenje 23. srpnja 1843., Donji Miholjac, Hrvatska
Smrt 18. srpnja 1907., Zagreb, Hrvatska
Nacionalnost Hrvat
Portal o životopisima

Adolf pl. Mošinsky (Donji Miholjac, 23. srpnja 1843.Zagreb, 18. srpnja 1907.)[1] bio je hrvatski političar i svojedobno gradonačelnik Zagreba.

Životopis

Rođen je kao Adolphus Ignatius Joannes Nepom., otac mu je Ignatius Mossinszky i majka Maria Rohrer. Po ocu potječe od starog poljskog roda Nałęcz. Prezime Mošinsky se izvorno piše Moszyński, ali je pisanje prilagođavano prostoru gdje su pojedini potomci te obitelji živjeli. Otac Adolfa Mošinskog je bio provizor na vlastelinstvu Valpovo i Donji Miholjac čiji je vlasnik bio u to vrijeme Gustav Prandau.

Grb obitelji Mošinsky
Grb Adolfa Mošinskog prema grbovnici od 25. ožujka 1899. godine kojom mu je potvrđeno plemstvo

Adolf Mošinsky se 16. svibnja 1871. oženio s Justinom Šupljikac s kojom je imao sina Ivo Fedor Mošinsky i kćeri Marianu i Dagmar.

Adolf pl. Mošinsky najpoznatiji je po tome što je bio gradonačelnik Zagreba od 1892. do 1904. godine. Na čelu grada je bio tri uzastopna mandata kroz 12 godina i postavio rekord koji do dan-danas nije oboren. Za njegova načelnikovanja Zagreb je dobio novi kanalizacijski sustav, a potok Medveščak je pretvoren u podvodni kanal. Zagreb je također po broju stanovnika narastao za 30 posto.[2] Mošinskyjev mandat je ostao upamćen i po gradnji niza današnjih turističkih atrakcija, kao što je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).[2][3] Za Mošinskoga je u Zagreb došao i taksi, a Mošinsky je bio prvi putnik taksista Tadije Bartolovića u prvoj zagrebačkoj taksi vožnji 1901. godine.[4] Adolf Mošinsky dobiva 25. ožujka 1899. novu grbovnicu kao potvrdu starog plemstva s pridjevkom "od Zagreb-grada"

Izvori

  1. Znameniti ljudi pokopani na Mirogoju: M. Gradska groblja, Zagreb. Pristupljeno 6. lipnja 2008.
  2. a b Milčec, Zvonimir. 1993. Zagrebački gradonačelnici. Alfa. Zagreb. str. 44–54. ISBN 953-168-010-8
  3. Povijest. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Pristupljeno 5. lipnja 2008.
  4. O nama. Radio taksi Zagreb. Pristupljeno 19. prosinca 2008.