Višegradska skupina: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Slika Visegradsalamontorony.jpg je uklonjena jer ju je na Commonsu obrisao Denniss
Nema sažetka uređivanja
Redak 25: Redak 25:




Skupina je oformljena na sastanku državnika [[Čehoslovačka|Čehoslovačke]], [[Mađarska|Mađarske]] i [[Poljska|Poljske]] održanom [[15. veljače]] [[1991.]] u mađarskoj utvrdi [[Višegrad (Mađarska)|Višegradu]] (mađ. ''Visegrád''). Taj dvorac, po kojem je skupina dobila ime, odabran je iz povijesnih razloga. U istoj su se utvrdi [[1339.]] sastali vladari [[Češka (povijesna pokrajina)|Bohemije]], Poljske i Mađarske, [[Ivan Slijepi]], [[Kazimir III. Veliki]] i [[Karlo I. Robert]].
Skupina je oformljena na sastanku državnika [[Čehoslovačka|Čehoslovačke]], [[Mađarska|Mađarske]] i [[Poljska|Poljske]] održanom [[15. veljače]] [[1991.]] u mađarskoj utvrdi [[Višegrad (Mađarska)|Višegradu]] (mađ. ''Visegrád''). Taj dvorac, po kojem je skupina dobila ime, odabran je iz povijesnih razloga. U istoj su se utvrdi [[1339.]] sastali vladari [[Češka (povijesna pokrajina)|Bohemije]], Poljske i Mađarske, [[Ivan Slijepi]], [[Kazimir III. Veliki]] i [[Karlo I. Robert]]. Inicijator okupljanja srednjoeuropskih zemalja bio je tadašnji čehoslovački predsjednik [[Vaclav Havel]], vođa poznat po uzornim humanističkim i demokratskim uvjerenjima. Vizija tog udruženja bivših socijalističkih srednjoeuropskih zemalja temeljila se na zaštiti zajedničkih gospodarskih interesa, te poticanju slobodne trgovine, razvoja prometne infastrukture i suradnje na energetskom planu.


U lipnju svake godine po kružnom sustavu izmjenjuje se država predsjedavateljica.
U lipnju svake godine po kružnom sustavu izmjenjuje se država predsjedavateljica.

Inačica od 23. rujna 2015. u 12:47

Višegradska skupina
(Višegradska četvorica, Višegradska grupa)
poljski: Grupa Wyszehradzka
češki: Visegrádská čtyřka
ili Visegrádská skupina
slovački: Vyšehradská skupina
ili Vyšehradská štvorka
mađarski: Visegrádi Együttműködés
ili Visegrádi négyek
Višegradska skupina na zemljovidu Europe
Površina 533.615 km2
Stanovništvo 64,301.710
(procjena iz 2010.)
 - gustoća 120,0/km2;
Države
BDP
 - devizni tečaj 1,363.052 mlrd $ (procjena)
 - PKM
Jezici mađarski, slovački, češki, poljski
Vremenske zone SEV
Najveća metropolitanska područja Poljska
~ 2,666.278
Mađarska
~ 2,503.105 st.
Češka
~ 2,300.000 st.
Poljska
~ 1,428.600 st.
Poljska
~ 1,400.000 st.
Poljska
~ 1,395.893 st.
Poljska
~ 1,164.600 st.
Češka
~ 1,164.328 st.
Poljska
~ 1,080.700 st.
Slovačka
~ 659.578 st.

Višegradska skupina (Višegradska grupa, Višegradska četvorka) ili skraćeno V4 je naziv udruženja četiriju srednjoeuropskih suverenih država: Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. Sve četiri su od 1. svibnja 2004. ujedno i članice Europske unije. Ranije se ovaj savez nazivalo Višegradskim trokutom jer su ga činile tri države (federalna Češkoslovačka se razdvojila 1992.).


Skupina je oformljena na sastanku državnika Čehoslovačke, Mađarske i Poljske održanom 15. veljače 1991. u mađarskoj utvrdi Višegradu (mađ. Visegrád). Taj dvorac, po kojem je skupina dobila ime, odabran je iz povijesnih razloga. U istoj su se utvrdi 1339. sastali vladari Bohemije, Poljske i Mađarske, Ivan Slijepi, Kazimir III. Veliki i Karlo I. Robert. Inicijator okupljanja srednjoeuropskih zemalja bio je tadašnji čehoslovački predsjednik Vaclav Havel, vođa poznat po uzornim humanističkim i demokratskim uvjerenjima. Vizija tog udruženja bivših socijalističkih srednjoeuropskih zemalja temeljila se na zaštiti zajedničkih gospodarskih interesa, te poticanju slobodne trgovine, razvoja prometne infastrukture i suradnje na energetskom planu.

U lipnju svake godine po kružnom sustavu izmjenjuje se država predsjedavateljica.

Izvori

Vidi još

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Višegradska skupina koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.