Razlika između inačica stranice »Podskup«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 3 bajta ,  prije 6 godina
m
uklonjena promjena suradnika 128.65.104.65 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Ivica Vlahović
m (uklonjena promjena suradnika 128.65.104.65 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Ivica Vlahović)
 
== Simboli ⊂ i ⊃ ==
Ponekad se zapisuje ''A'' ⊂ ''B'' umjesto ''A'' ⊆ ''B'' da bi označili da je ''A'' podskup od ''B''. Slično, ponekad se piše ''A'' ⊃ ''B'' da bi označili da je ''A'' nadskup od ''B''. Po ovoj konvenciji, ako je sve što znamo da je ''A'' ⊂ ''B'', još uvijek je moguće da su ''A'' i ''B'' jednaki skupovi.
Ponekad se zapisuje ''A'' ⊂ ''B'' ILI
 
''A'' ⊆ ''B'' da bi označili da je ''A'' podskup od ''B''. Slično, ponekad se piše ''A'' ⊃ ''B'' da bi označili da je ''A'' nadskup od ''B''. Po ovoj konvenciji, ako je sve što znamo da je ''A'' ⊂ ''B'', još uvijek je moguće da su ''A'' i ''B'' jednaki skupovi.
 
Nekad se simboli ⊂ i ⊃ koriste da označe ''prave'' podskupove ili nadskupove umjesto <math>\subsetneq</math> i <math>\supsetneq</math>. Ovo korištenje čini simbole ⊆ i ⊂ analogne simbolima ≤ i <. Na primjer, ako ''x''&nbsp;≤&nbsp;''y'' onda ''x'' može biti jednako ''y'', ali ne mora, ali ako je ''x''&nbsp;<&nbsp;''y'', onda ''x'' sigurno nije jednako ''y'', već je strogo manje od ''y''. Slično, ako se uzme da ⊂ znači pravi podskup, onda ako ''A''&nbsp;⊆&nbsp;''B'', slijedi da ''A'' može ali ne mora biti jednako ''B'', ali ako ''A''&nbsp;⊂&nbsp;''B'', onda ''A'' sigurno nije jednako ''B''.

Navigacijski izbornik