N.W.A.: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
→‎Povijest grupe: Fixed grammar
Oznake: mobilni uređaj mobilna aplikacija
→‎Povijest grupe: Fixed grammar
Oznake: mobilni uređaj mobilna aplikacija
Redak 25: Redak 25:
== Povijest grupe ==
== Povijest grupe ==


Sastav je osnovan u najnesigurnijem gradu u [[SAD]]u Comptonu pored [[Los Angeles]]a. Osnovao ga je [[1987]]. bivši diler, pokojni [[Eazy-E]] ([[1963]].-[[1995]].) kada je osnovao producentsku kuću ''Ruthless Records'', u suradnji s [[Dr. Dre]]om i [[Ice Cube]]om.
Sastav je osnovan u najnesigurnijem gradu u [[SAD|Sjedinjenim Američkim Državama]], Comptonu pored [[Los Angeles]]a. Osnovao ga je [[1987]]. bivši diler, pokojni [[Eazy-E]] ([[1963]].-[[1995]].) kada je osnovao producentsku kuću ''Ruthless Records'', u suradnji s [[Dr. Dre]]om i [[Ice Cube]]om.


Sastav je često nosio i naziv "Najopasnija grupa na svijetu" jer su njihove pjesme zagovarale [[nasilje]], [[kriminal]], [[rasizam]] i protivljenje [[policija|policiji]], zbog čega im se često sudilo. Izvođači su se opravdavali time da u svojim pjesmam opisuji stvarnost i istinu o stanju na ulicama Los Angelesa. Iz suđenja je proizašlo, uz intervenciju [[FBI]]a, to da se na cd-ovima sa zabranjenim sadržajem morala nositi naljepnica ''Parental Advisory Explicit Content'', koja je na većini suverenih albuma.
Sastav je često nosio i naziv "Najopasnija grupa na svijetu" jer su njihove pjesme zagovarale [[nasilje]], [[kriminal]], [[rasizam]] i protivljenje [[policija|policiji]], zbog čega im se često sudilo. Izvođači su se opravdavali time da u svojim pjesmam opisuji stvarnost i istinu o stanju na ulicama Los Angelesa. Iz suđenja je proizašlo, uz intervenciju [[FBI]]a, to da se na cd-ovima sa zabranjenim sadržajem morala nositi naljepnica ''Parental Advisory Explicit Content'', koja je na većini suvremenih albuma.


Na tržište se probila s pjesmama kao "Boyz-n-the Hood"(1988),"Panic Zone", "8Ball", i "Dopeman". Godine 1988. se grupi priključuje [[MC Ren]]. Najveće kontroverze su nastale nakon izdanja njihovih najpoznatijih pjesama "Straight Outta Compton" i "Fuck The Police".
Na tržište se probila s pjesmama kao "Boyz-n-the Hood"(1988),"Panic Zone", "8Ball", i "Dopeman". Godine 1988. se grupi priključuje [[MC Ren]]. Najveće kontroverze su nastale nakon izdanja njihovih najpoznatijih pjesama "Straight Outta Compton" i "Fuck The Police".

Inačica od 15. listopada 2015. u 11:24

N.W.A.
Grafit logotipa grupe
Poznat/a i kaoNiggaz Wit Attitudes
OsnivanjeCompton, Kalifornija, SAD
MjestoLos Angeles, Kalifornija, SAD
Žanr/ovihip hop, gangsta rap
Djelatno razdoblje1986.1991.
1998. - 2000.
2014. -(Ponovno sjedinjenje)
Producentska kućaRuthless, Priority, EMI
AngažmanThe D.O.C., Above the Law, Capital Punishment Organization, Fila Fresh Crew, Snoop Dogg
Internetska stranicaSlužbena stranica
Bivši članovi (članice)
Arabian Prince
DJ Yella
Dr. Dre
Eazy-E
Ice Cube
MC Ren

N.W.A. (kratica od Niggaz Wit Attitudes) bio je američki hip hop sastav osnovan 1986. godine u Comptonu, Kaliforniji, Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovao ga je Eazy-E. Sastav se smatra osnivačima gangsta rap, pod žanra hip hopa.[1][2] Grupa je prestala postajati 1991. godine, a nakon raspada svi su članovi postali uspješni samostalni izvođači.[3]

Povijest grupe

Sastav je osnovan u najnesigurnijem gradu u Sjedinjenim Američkim Državama, Comptonu pored Los Angelesa. Osnovao ga je 1987. bivši diler, pokojni Eazy-E (1963.-1995.) kada je osnovao producentsku kuću Ruthless Records, u suradnji s Dr. Dreom i Ice Cubeom.

Sastav je često nosio i naziv "Najopasnija grupa na svijetu" jer su njihove pjesme zagovarale nasilje, kriminal, rasizam i protivljenje policiji, zbog čega im se često sudilo. Izvođači su se opravdavali time da u svojim pjesmam opisuji stvarnost i istinu o stanju na ulicama Los Angelesa. Iz suđenja je proizašlo, uz intervenciju FBIa, to da se na cd-ovima sa zabranjenim sadržajem morala nositi naljepnica Parental Advisory Explicit Content, koja je na većini suvremenih albuma.

Na tržište se probila s pjesmama kao "Boyz-n-the Hood"(1988),"Panic Zone", "8Ball", i "Dopeman". Godine 1988. se grupi priključuje MC Ren. Najveće kontroverze su nastale nakon izdanja njihovih najpoznatijih pjesama "Straight Outta Compton" i "Fuck The Police".

Ice Cube je 1989. napustio grupu, jer se osjećao da je njegov talent zanemaren. Godinu dana kasnije izdaje samostalan album AmeriKKKa's Most Wanted (1990.). Album Efil4zaggin (1991.)(Niggaz4life) je bio sigurno njihov najprodavaniji. Iste godine Dr. Dre napušta grupu i potpisuje ugovor sa Suge Knightom i njegovom producentskom kućom Death Row Records.

Diskografija

Studijski albumi

EP-ovi

Kompilacije

Izvori

Bilješke

  1. Ice Cube o N.W.A. Film Stars. Preuzeto 8. travnja 2012.
  2. Biografija > N.W.A. Allmusic. Preuzeto 8. travnja 2012.
  3. Bivši menadžer N.W.A. govori o gangsta rapu Today.MSNBC.MSN. Preuzeto 8. travnja 2012.

Citirana literatura

Vanjske poveznice

Službene stranice

Profili