Josip Lang: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
dopunjeno
Redak 1: Redak 1:
'''Josip Lang''' ([[Lepšić]] kraj [[Ivanić Grad]]a, [[25. siječnja]] [[1857]]. - [[Zagreb]], [[1. studenog]] [[1924]].), zagrebački [[biskup]], sluga [[Bog|Božji]], kandidat za sveca, dobrotvor.
'''Josip Lang''' ([[Lepšić]] kraj [[Ivanić Grad]]a, [[25. siječnja]] [[1857]]. - [[Zagreb]], [[1. studenog]] [[1924]].), zagrebački [[biskup]], sluga [[Bog|Božji]], kandidat za sveca, dobrotvor.


== Životopis ==
Rodio se u selu Lepšić kraj Ivanić Grada. Bogosloviju je studirao u [[Rim]]u i doktorirao na [[Papinsko sveučilište Gregoriana|Papinskom sveučilištu "Gregoriana"]]. Za [[svećenik]]a je zaređen u Zagrebu [[1883]]. Bio je duhovnik u Bolnici [[Sestre milosrdnice|sestara milosrdnica]] u Zagrebu, duhovnik i propovijednik u matičnoj kući sestara u Frankopanskoj ulici, odgajatelj i rektor Bogoslovnog sjemeništa i župnik Župe [[Sveta Marija|sv. Marije]] na [[Dolac|Dolcu]]. Uvijek zauzet pastoralnim i karitativnim radom, imenovan je kanonikom, a zatim pomoćnim [[Zagrebačka biskupija|zagrebačkim]] [[biskup]]om. Puno je posjećivao bolesnike, većinom sirotinju i dijelio duhovnu i obilnu materijalnu pomoć. Silazio je u vlažne podrume, penjao se na tavane i potkrovlja da pomogne ljude u teškoj materijalnoj situaciji. Svoju je mjesečnu plaću podijelio siromasima i često se morao zadužiti. Umro je [[1924]]. te je pokopan u [[crkva|crkvi]] [[Sveta Marija|sv. Marije]] na Dolcu. Narod ga je poštivao kao sveca. Vodi se postupak za njegovo proglašenje blaženim. Nakon njegove smrti osnovana je [[Zaklada "Biskup Josip Lang"]] za pomoć siromašnim starijim ljudima. Osnovao ju je hrvatski dobrotvor, isusovački redovnik, pater [[Antun Cvek]].<ref>*[http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pomozimo-udruzi-kap-dobrote.html Dnevnik.hr] Pomozimo udruzi 'Kap dobrote'!</ref>

Rodio se u selu Lepšić kraj Ivanić Grada. Bogosloviju je studirao u [[Rim]]u i doktorirao na [[Papinsko sveučilište Gregoriana|Papinskom sveučilištu "Gregoriana"]]. Za [[svećenik]]a je zaređen u Zagrebu [[1883]]. godine. Bio je duhovnik u Bolnici [[Sestre milosrdnice|sestara milosrdnica]] u Zagrebu, duhovnik i propovijednik u matičnoj kući sestara u Frankopanskoj ulici, odgajatelj i rektor Bogoslovnog sjemeništa i župnik Župe [[Sveta Marija|sv. Marije]] na [[Dolac|Dolcu]]. Uvijek zauzet pastoralnim i karitativnim radom, imenovan je kanonikom, a zatim pomoćnim [[Zagrebačka biskupija|zagrebačkim]] [[biskup]]om.

Puno je posjećivao bolesnike, većinom sirotinju i dijelio duhovnu i obilnu materijalnu pomoć. Silazio je u vlažne podrume, penjao se na tavane i potkrovlja da pomogne ljude u teškoj materijalnoj situaciji. Svoju je mjesečnu plaću podijelio siromasima i često se morao zadužiti. Umro je [[1924]]. te je pokopan u [[crkva|crkvi]] [[Sveta Marija|sv. Marije]] na Dolcu. Umro je [[1. studenog]] [[1924]]. na glasu svetosti. Vodi se postupak za njegovo proglašenje blaženim. Nakon njegove smrti osnovana je [[Zaklada "Biskup Josip Lang"]] za pomoć siromašnim starijim ljudima. Osnovao ju je hrvatski dobrotvor, isusovački redovnik [[Antun Cvek]]<ref>[http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pomozimo-udruzi-kap-dobrote.html Dnevnik.hr] Pomozimo udruzi 'Kap dobrote'!</ref>, a zagrebački bogoslovi izdaju i uređuju "Vjesnik biskupa Langa".<ref>[http://www.jaska.com.hr/kolumne/sluga-bozji-josip-lang-nas-sugradanin/ www.jaska.com.hr], pristupljeno 2. studenog 2015.</ref> Po njemu je nazvan i trg u središtu Zagreba tzv. "Langić".<ref>[http://narod.hr/kultura/1-studenoga-1924-umro-josip-lang-omiljeni-zagrebacki-biskup narod.hr], pristupljeno 2. studenog 2015.</ref>


== Izvori ==
== Izvori ==

Inačica od 2. studenoga 2015. u 20:12

Josip Lang (Lepšić kraj Ivanić Grada, 25. siječnja 1857. - Zagreb, 1. studenog 1924.), zagrebački biskup, sluga Božji, kandidat za sveca, dobrotvor.

Životopis

Rodio se u selu Lepšić kraj Ivanić Grada. Bogosloviju je studirao u Rimu i doktorirao na Papinskom sveučilištu "Gregoriana". Za svećenika je zaređen u Zagrebu 1883. godine. Bio je duhovnik u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu, duhovnik i propovijednik u matičnoj kući sestara u Frankopanskoj ulici, odgajatelj i rektor Bogoslovnog sjemeništa i župnik Župe sv. Marije na Dolcu. Uvijek zauzet pastoralnim i karitativnim radom, imenovan je kanonikom, a zatim pomoćnim zagrebačkim biskupom.

Puno je posjećivao bolesnike, većinom sirotinju i dijelio duhovnu i obilnu materijalnu pomoć. Silazio je u vlažne podrume, penjao se na tavane i potkrovlja da pomogne ljude u teškoj materijalnoj situaciji. Svoju je mjesečnu plaću podijelio siromasima i često se morao zadužiti. Umro je 1924. te je pokopan u crkvi sv. Marije na Dolcu. Umro je 1. studenog 1924. na glasu svetosti. Vodi se postupak za njegovo proglašenje blaženim. Nakon njegove smrti osnovana je Zaklada "Biskup Josip Lang" za pomoć siromašnim starijim ljudima. Osnovao ju je hrvatski dobrotvor, isusovački redovnik Antun Cvek[1], a zagrebački bogoslovi izdaju i uređuju "Vjesnik biskupa Langa".[2] Po njemu je nazvan i trg u središtu Zagreba tzv. "Langić".[3]

Izvori

  1. Dnevnik.hr Pomozimo udruzi 'Kap dobrote'!
  2. www.jaska.com.hr, pristupljeno 2. studenog 2015.
  3. narod.hr, pristupljeno 2. studenog 2015.

Vanjske poveznice