Simah: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 29: Redak 29:
== Životopis ==
== Životopis ==


Simah je izabran za papu [[22. studenog]] [[498.]] godine. Poznat je po tome što je na početku njegovog [[pontifikat]]a došlo do tzv. Lateranske šizme u [[rimokatoličanstvo|Rimskoj Crkvi]]. Razlog je bio izbor [[Laurencije, protupapa|protupape Laurencija]], koga su iz političkih razloga podržavali prvo bizantski car [[Anastazije I., bizantski car|Anastazije I.]], a potom ostrogotski kralj [[Teodorik Veliki]]. Simah je razmirice pokušao riješiti ponudivši Laurenciju biskupiju Nuceriju u Kampaniji, ali je ona okončana tek kada je Teodorik Laurencija zbog njegove pro[[bizant]]ske politike dao protjerati. Proglašen je [[svetac|svetim]], a spomendan mu se obilježava [[19. srpnja]].
Simah je izabran za papu [[22. studenog]] [[498.]] godine. Poznat je po tome što je na početku njegovog [[pontifikat]]a došlo do tzv. Lateranske šizme u [[rimokatoličanstvo|Rimskoj Crkvi]]. Razlog je bio izbor [[Laurencije, protupapa|protupape Laurencija]], koga su iz političkih razloga podržavali prvo bizantski car [[Anastazije I., bizantski car|Anastazije I.]], a potom ostrogotski kralj [[Teodorik Veliki]]. Simah je razmirice pokušao riješiti ponudivši Laurenciju biskupiju Nuceriju u Kampaniji, ali je ona okončana tek kada je Teodorik Laurencija zbog njegove pro[[bizant]]ske politike dao protjerati. Proglašen je [[svetac|svetim]] i proglašen mučenikom.


{{pape}}
{{pape}}

Inačica od 15. studenoga 2015. u 14:52

Simah

Početak pontifikata 22. studenog 498.
Kraj pontifikata 19. srpnja 514.
Prethodnik Anastazije II.
(496.498.)
Nasljednik Hormizda
(514. - 523.)
Rođen ???
Sardinija, Italija
Umro 19. srpnja 514.
Rim
Papinski grb
Svetac
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Spomendan 19. srpnja
Portal o kršćanstvu

Simah, papa od 22. studenog 498. do 19. srpnja 514.

Životopis

Simah je izabran za papu 22. studenog 498. godine. Poznat je po tome što je na početku njegovog pontifikata došlo do tzv. Lateranske šizme u Rimskoj Crkvi. Razlog je bio izbor protupape Laurencija, koga su iz političkih razloga podržavali prvo bizantski car Anastazije I., a potom ostrogotski kralj Teodorik Veliki. Simah je razmirice pokušao riješiti ponudivši Laurenciju biskupiju Nuceriju u Kampaniji, ali je ona okončana tek kada je Teodorik Laurencija zbog njegove probizantske politike dao protjerati. Proglašen je svetim i proglašen mučenikom.