Potezanje konopa: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: Migrating 48 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q102843 (translate me)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Tug of war 2.jpg|mini|250px|Potezanje konopa u američkoj vojsci]]
[[Datoteka:Tug of war 2.jpg|mini|250px|Potezanje konopa u američkoj vojsci]]
Potezanje konopa je tradicionalni [[sport]] snage, u kojem se dvije suprotstavljene momčadi natječu s ciljem povlačenja suparnika. Momčadi se rasporede duž konopa koji je najčešće promjera 10-tak centimetara, a cilj je na dani znak suca privući konop (a time i protivnički momčad) za određenu udaljenost.
Potezanje konopa je tradicionalni [[šport]] snage, u kojem se dvije suprotstavljene momčadi natječu s ciljem povlačenja suparnika. Momčadi se rasporede duž konopa koji je najčešće promjera 10-tak centimetara, a cilj je na dani znak suca privući konop (a time i protivnički momčad) za određenu udaljenost.


Potezanje konopa je u periodu od [[1900]]. do [[1920]]. godine bio službeni sport na [[olimpijske igre|olimpijskim igrama]], ali je kasnije izbačen iz programa. Više o potezanju konopa na OI pogledajte u [[Potezanje konopa na Olimpijskim igrama|popisu osvajača medalja u potezanju konopa na Olimpijskim igrama]].
Potezanje konopa je u periodu od [[1900]]. do [[1920]]. godine bio [[potezanje konopa na Olimpijskim igrama|službeni šport]] na [[olimpijske igre|olimpijskim igrama]], ali je kasnije izbačen iz programa. Više o osvajačima medalja u potezanju konopa na OI pogledajte u [[Potezanje konopa na Olimpijskim igrama|popisu osvajača medalja]].


U Hrvatskoj su sedamdesetih godina prošlog stoljeća bili vrlo popularni '''"Susreti jadranskih konopaša"''', TV-show u kojem su se natjecale ekipe [[jadran]]skih mjesta u ovom sportu. Show je idejno osmislio i pokrenuo [[Hrvoje Macanović]], a vodili su ga između ostalih i [[Oliver Mlakar]], [[Ljubo Jelčić]] i [[Mladen Delić]]. Danas se potezanje konopa najčešće prakticira kao [[Rekreacija|rekreativna]] sportska disciplina, najčešće u priobalju prigodom pučkih svečanosti i fešti.
U Hrvatskoj su sedamdesetih godina prošlog stoljeća bili vrlo popularni '''"[[Susreti jadranskih konopaša]]"''', TV-show u kojem su se natjecale ekipe [[jadran]]skih mjesta u ovom športu. Show je idejno osmislio i pokrenuo [[Hrvoje Macanović]], a vodili su ga između ostalih i [[Oliver Mlakar]], [[Ljubo Jelčić]] i [[Mladen Delić]]. Danas se potezanje konopa najčešće prakticira kao [[Rekreacija|rekreativna]] športska disciplina, najčešće u priobalju prigodom pučkih svečanosti i fešti.

== Vanjske poveznice ==
*[http://jadranskeigre.hr/zanimljivosti/susreti-jadranskih-konopasa/ Jadranske igre] Susreti jadranskih konopaša
*[http://www.metkovic.hr/iskra/default.asp?izb=7303.asp Metković] Najjači momci na Jadranu
*[http://www.tugofwar-twif.org/ Međunarodni savez potezača konopa]
*[http://web.archive.org/web/20101128154617/http://sports123.com/tow/index.html Potezanje konopa (Sports123.com)]


[[Kategorija:Športovi]]
[[Kategorija:Športovi]]

Inačica od 17. prosinca 2015. u 23:13

Potezanje konopa u američkoj vojsci

Potezanje konopa je tradicionalni šport snage, u kojem se dvije suprotstavljene momčadi natječu s ciljem povlačenja suparnika. Momčadi se rasporede duž konopa koji je najčešće promjera 10-tak centimetara, a cilj je na dani znak suca privući konop (a time i protivnički momčad) za određenu udaljenost.

Potezanje konopa je u periodu od 1900. do 1920. godine bio službeni šport na olimpijskim igrama, ali je kasnije izbačen iz programa. Više o osvajačima medalja u potezanju konopa na OI pogledajte u popisu osvajača medalja.

U Hrvatskoj su sedamdesetih godina prošlog stoljeća bili vrlo popularni "Susreti jadranskih konopaša", TV-show u kojem su se natjecale ekipe jadranskih mjesta u ovom športu. Show je idejno osmislio i pokrenuo Hrvoje Macanović, a vodili su ga između ostalih i Oliver Mlakar, Ljubo Jelčić i Mladen Delić. Danas se potezanje konopa najčešće prakticira kao rekreativna športska disciplina, najčešće u priobalju prigodom pučkih svečanosti i fešti.

Vanjske poveznice