Zlatko Turkalj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m uklanjanje izmjene 4640760 suradnika Bonč (razgovor)
m uklonjena promjena suradnika AlMack13 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Bonč
Redak 78: Redak 78:
*[[2011]]. snimio je naslovnu pjesmu albuma i akcije „Traži se prijatelj“, čiji je prihod namijenjen Savjetovalištu Luka Ritz.
*[[2011]]. snimio je naslovnu pjesmu albuma i akcije „Traži se prijatelj“, čiji je prihod namijenjen Savjetovalištu Luka Ritz.


== Glazbena akcija ==

[[Zimzeleno A novo]] glazbena je akcija [[Croatia Recordsa]] i emisije [[Music Pub Zlatka Turkalja]] koja se emitira na [[Drugom programu Hrvatskoga radija]]. Cilj akcije je očuvati hrvatsku glazbenu kulturu predstavljanjem važnih autora i pjesama mlađim generacijama. Objavljivanjem originalnih snimki te njihovom obradom u akustičnim verzijama i u interpretaciji mlađih glazbenika želi se podsjetiti na antologijske glazbene materijale, koji su u vrijeme nastanka bili korak ispred vremena i obilježili glazbenu produkciju šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, te ih vratiti u radijske i televizijske programe. Prvo izdanje albuma Zimzeleno A novo objavljeno je na vinilu 18. rujna 2015. Drugo izdanje najavljeno je za lipanj 2016.





Inačica od 20. prosinca 2015. u 22:22

Zlatko Turkalj
Zlatko Turkalj s Porinom
Rodno ime Zlatko Turkalj
Poznat i kao Turki
Rođen Zagreb, 16. ožujka 1968.
Zanimanje hrvatski radijski novinar i voditelj
Medij: Hrvatski radio
Nagrade 1996. Kristalno i zlatno zvono, festival oglašivača Hrvatske, za interpretaciju i cjelokupni dojam reklamne poruke.

1997. Kristalni mikrofon, novinara i voditelja godine po odluci Udruge hrvatskih lokalnih javnih glasila.

U izboru Večernjakova ruža u samom vrhu sa uzastopno osvojenim drugim i trećim mjestom.

15. travnja 2008. dobio posebnu nagradu STATUS (Hrvatske glazbene unije) za osobit doprinos promicanju hrvatske glazbe.

2009. dobitnik je nagrade HRT-a za autorski, novinarski i voditeljski rad na projektu „Svjetsko rukometno prvenstvo“.

2014. dobitnik je nagrade Porin u kategoriji Najbolji tematsko - povijesni album za album Zagrebfest 60 godina.

Zlatko Turkalj Turki (Zagreb, 16. ožujka 1968. - ), hrvatski radijski novinar i voditelj.

Zlatko Turkalj je studirao kemiju na PMF-u i diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Prvo iskustvo s radijem stječe na RVG-u (Radio Velika Gorica). Tijekom 1980-ih bio je autor, urednik i voditelj glazbenih emisija za mlade "Topoteka" i "Pozornica", te talk showa "Detektivska agencija", te urednik i voditelj radijskih javljanja sa Zagrebačkog velesajma. Od 1997. do 2004. na „Obiteljskom radiju“, uz autorske emisije, bio je i urednik zabavnog programa. Od veljače 2004. radi na Hrvatskom radiju kao urednik, komentator, koordinator i voditelj.

Životopis

Tijekom ratnih godina vodio je program za hrvatske branitelje (Moja domovina) i ujedno pokrenuo autorsku emisiju "Music Pub", koja je prvotno zamišljena kao talk show s gostujućim poznatim imenima vezanim uz aktualne događaje. Gosti su bili sportaši, glumci, glazbenici, TV zvijezde, itd. Istovremeno postaje zamjenik direktora programa i jedan od kreatora programa RVG-a.

Nedugo nakon prvog serijala emitiranja "Music Pub" se pretvara u središnju glazbenu emisiju RVG-a i cijele županije. Projekt je prvi u Hrvatskoj radiofoniji uveo kontinuirane radijske koncerte poznatih imena. "Music Pub" je prvi u Hrvatskoj predstavio publici tada još anonimnu grupu E.T., Gibonnija, Maju Blagdan, Ninu Badrić, grupe Divas, Colonia, Pips, Chips & Videoclips, itd. Nakon dvije godine emitiranja "Music Pub" je na kraju godine organizirao veliki glazbeni događaj na kojem je proglasio najuspješnije izvođače i glazbene proizvode. Music Pub je, pored glazbenog talk showa, bio i ostao prva Hrvatska glazbena nagrada.

Od osnivanja akcije vodi i animira projekt "Brodom po Jadranu". 1997. prelazi na Obiteljski radio, kao urednik i voditelj. Iste godine kreće s novim, autorskim glazbenim projektom pod naslovom Turki Party. Turki Party premijerno donosi sve značajnije glazbene novitete, upriličuje gostovanja, a zbog utjecaja postaje i neslužbeno radijsko glasilo Dore.

Hrvatske predstavnike na Euroviziju prati od 1997. godine noseći sa sobom improvizirani studio i javljajući se sa Eurovizije izravno i svakodnevno u jednosatnoj emisiji. Kao novinar je pozvan u Tursku kako bi pratio turneju Gorana Karana, te u Australiju u pratnju Vesne Pisarović i Gorana Karana.

U to vrijeme realizira pet emisija uživo iz Sydneya s prilozima o našim iseljenicima koji već više od tridesetak godina tamo žive. U Češkoj prati medijsko-koncertnu turneju grupe Karma. Prisustvuje i medijski prati uručenje zlatne i platinaste ploče grupi Karma za prvo mjesto na top listi najprodavanijih albuma te države. U razdoblju od 1992. do 2003. javlja se kao glazbeni recenzent u Večernjem listu i reporter časopisa Gloria.

Na HTV-u bio suradnik glazbene emisije Cro Pop Rock, kao novinar, voditelj i recenzent, te emisije Pretežno vedro. Surađuje sa diskografskim kućama Crno-bijeli svijet i Croatia records. Iste kuće objavile su i albume koji donose snimke živih nastupa izvođača tijekom emitiranja emisija Music Pub i Turki Party.

Trenutačno radi kao autor edicije Šlageri. Do sada su toj ediciji objavljena četiri albuma od planiranih deset. Cijela edicija je koncipirana za spas izumirućeg i jednog od značajnih izraza domaće glazbene scene. Od 1995-e član je Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatske glazbene unije.

Od veljače 2004. radi na Hrvatskom radiju kao urednik, komentator, koordinator i voditelj.

Autor je emisije „Svijet diskografije“ u sklopu koje se emitira i službena Hrvatska top lista.

Na Drugom programu Hrvatskog radija uređuje i komentira sve značajnije glazbene manifestacije: koncerte, festivale, Porin, humanitarne akcije Hrvatske radiotelevizije, te organizira godišnju glazbenu nagradu „Music Pub“.

2013. postaje autor i voditelj emisije „Urbofon“ međunarodnog programa „Glas Hrvatske“. Riječ je o tjednom pregledu glazbene scene, predstavljanju autora ili izvođača s pop, rock, elektronske i alternativne scene, te izvođače koji djeluju unutar hrvatskih zajednica i klubova u iseljeništvu.

2015. djeluje kao urednik i komentator emisija The Voice - Najljepši glas Hrvatske na Drugom programu Hrvatskoga radija.

Nagrade

  • 1996. Kristalno i zlatno zvono, festival oglašivača Hrvatske, za interpretaciju i cjelokupni dojam reklamne poruke.
  • 1997. Kristalni mikrofon, novinara i voditelja godine po odluci Udruge hrvatskih lokalnih javnih glasila.
  • U izboru Večernjakova ruža u samom vrhu sa uzastopno osvojenim drugim i trećim mjestom.
  • 15. travnja 2008. dobio posebnu nagradu STATUS (Hrvatske glazbene unije) za osobit doprinos promicanju hrvatske glazbe.
  • 2009. dobitnik je nagrade HRT-a za autorski, novinarski i voditeljski rad na projektu „Svjetsko rukometno prvenstvo“.
  • 2014. dobitnik je nagrade Porin u kategoriji Najbolji tematsko - povijesni album za album Zagrebfest 60 godina.

Sudjelovanja

  • 1997. organizirao i osmislio Band aid radijskih zvijezda za snimanje pjesme «Djeci svijeta svih planeta». Godinu dana kasnije okupio 40 izvođača koji su Zagrebu za njegov devetstoti rođendan darovali pjesmu i video spot «Grad ljubavi».
  • Organizirao okupljanje Band aida za snimanje pjesme i spota «Od srca mog» kao doprinos akciji Dajmo da čuju, čiji je bio i voditelj. Uz organizaciju snimanja potpisuje se i kao idejni začetnik scenarista video spota.
  • 2003. Snimio duet s grupom Colonia, naziv pjesme je Iluzija i nalazi se na šestom albumu grupe pod nazivom Dolazi oluja.
  • 2011. snimio je naslovnu pjesmu albuma i akcije „Traži se prijatelj“, čiji je prihod namijenjen Savjetovalištu Luka Ritz.