Razlika između inačica stranice »Visinomjer«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 30 bajtova ,  prije 5 godina
lektura
(Treba biti s obzirom a ne obzirom; umjesto rastojanja mora biti razmak ili udaljenost; umjesto ukoliko mora biti ako http://savjetnik.ihjj.hr/savjet.php?id=236; obaziremo se na nešto pa je s obzirom na to)
(lektura)
[[Datoteka:Altimeter.png‎|mini|200px|desno|Visinomjer]]
'''Visinomjer''' je instrument koji mjeri visinu leta [[zrakoplov]]a. S obzirom na neravnine Zemljinog tla, razlikuju se '''apsolutna''' i '''relativna visina'''. Pod apsolutnom visinom leta podrazumijeva se vertikalnaokomita udaljenost zrakoplova od površine mora ([[nadmorska visina]]), dok relativnu visinu predstavlja visina zrakoplova iznad terena preko kojeg leti.
 
Visinomjerima koji mjere '''apsolutnu visinu''' princip rada zasniva se na mjerenju [[statički tlak|statičkog tlaka]] okolnog [[zrak]]a koji se mijenja u ovisnosti o visini. U biti, to su aneroidni [[barometar|barometri]], čija je skala razdijeljena tako da svakasvaki podjelaodjeljak odgovara određenoj visini.
[[Datoteka:Shema_visinomjera.jpg|mini|200px|lijevo|Shema jednostavnog visinomjera]]
Shema rada jednostavnog visinomjera prikazana je slici. Osnovni pogonski element ovakvih visinomjera je aneroidna kapsula (1) iz koje je izvučen zrak. Pri promjeni zračnog tlaka kapsula se deformiraizobličuje i preko prijenosnog mehanizma (poluge (2), osovine(3), prijenosnih [[zupčanik]]a (4) i (5)) okreće kazaljku. [[Bimetal]]ne poluge (6) i (7) koje se nalaze u sklopu prijenosnog mehanizma služe kao elementi za temperaturnu kompenzaciju. Hermetička kutija instrumenta spojena je sa statičkim vodom [[Pitot-Prandtlova cijev|Pitot-Prandtlove cijevi]]i kako bi na kapsulu djelovao stvarni [[statički tlak]] zraka, koji vlada na određenoj visini. Dugme (8) služi za podešavanje skale visinomjera.
Iza kazaljke se nalazi skala razdijeljena na određen broj podjelaodjeljaka. Kod jednostavnih visinomjera razmak između dvijedvija susjednesusjedna podjeleodjeljka označava visinsku razliku od najmanje 20 metara. Pomoću ovakvih visinomjera ne može se sasvim precizno očitati visina. Veća preciznost nije ni potrebna, ako se let odvija u uvjetima [[VFR|dobre vanjske vidljivosti]].
Barometarski način mjerenja visine ne daje veliku točnost budući da statički zrak na određenoj visini nije uvijek isti većnego se mijenja u ovisnosti o općojopćim meteorološkojmeteorološkim situacijisstanjem. Visinomjeri su tvornički baždareni na uvjete [[Standardna atmosfera|standardne atmosfere]] koja točno definira zakonitosti po kojima se mijenjaju tlak, gustoća i temperatura zraka u ovisnosti o visini, kao i vrijednosti ovih veličina na zemljirazini mora. Atmosferski tlak je promjenjiv i vrlo rijetko odgovara standardnim uvjetima. S obzirom na to da preračunavanje vrijednosti na standardne uvjete zahtijeva utrošak vremena kojeg [[pilot]] nema, visinomjeri se kontroliraju tako da im se pomoću odgovarajućeg dugmeta (8) može podešavati skala. Neposredno pred polijetanje pilot okretanjem tog dugmeta okreće skalu dok joj se nulta podjela ne poklopi s kazaljkom. Na taj način visinomjer je podešen tako da pokazuje relativnu visinu zrakoplova u odnosu na polazni aerodrom.
 
Princip rada '''relativnih visinomjera''' zasniva se na mjerenju vremena koje protekne od trenutka emitiranja do trenutka prijema zvučnih, radio ili radarskih signala. Zvučni ili [[elektromagnetski valovi]] emitiraju se vertikalnookomito naniže, putuju, odbijaju se i vraćaju u prijemni sklop instrumenta. SpecijalniPoseban uređaj mjeri vrijeme od trenutka emitiranjaodašiljanja do trenutka prijema signala. S obzirom da se zvučni i elektromagnetski valovi kreću konstantnomnepromjenjivom [[brzina|brzinom]], vrijeme njihovog putovanja zavisi od prijeđenog puta. Polovina prijeđenog puta predstavlja relativnu visinu zrakoplova.
 
== Vidi još ==

Navigacijski izbornik