Razlika između inačica stranice »Politički realizam«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
povez.
m (Bot: brisanje 27 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q471183 na Wikidati)
(povez.)
 
'''Politički realizam''' je politička teorija prema kojoj se države u svojoj vanjskoj politici ponašaju ili bi se trebale ponašati prvenstveno u skladu s vlastitim nacionalnim interesom. Države prema političkim realistima nisu ograničene nikakvim moralnim načelima, već su ograničene jedino odnosima moći koji vladaju u međunarodnim odnosima.
 
Politički realizam predstavlja jedan od najstarijih pravaca razmišljanja o politici i filozofiji međunarodnih odnosa. Suvremeni realisti svoje uzore nalaze u djelima [[Tukidid|Tukidida]], [[Sveti Augustin|Augustina]], [[Niccolò Machiavelli|Machiavellija]] i [[Thomas Hobbes|Hobbesa]]. Poseban utjecaj na suvremeni realizam ostavio je Hobbesov prikaz prirodnog stanja, situacije prije nastanka države u kojoj ne postoji jamstvo da će se itko pridržavati moralnih načela. Stoga je [[prirodno stanje]] stanje nesigurnosti u kojemu svatko ratuje protiv svakoga.
 
Dok je starija generacija političkih realista ([[Reinhold Niebuhr]], [[George Kennan]], [[Hans Morgenthau]]) uzroke rata nalazila u ljudskoj prirodi, novije varijante političkog realizma kao što su neorealizam i strukturni realizam objašnjenja traže u samoj strukturi međunarodnih odnosa. Najvažniji suvremeni predstavnici raznih oblika političkog realizma su [[Kenneth Waltz]] (neorealizam), [[Robert Jervis]] i [[Stephen Walt]] (defanzivni realizam), [[John Mearsheimer]] (ofanzivni realizam), [[Robert Gilpin]] ([[Hegemonija|teorija hegemonije]]).

Navigacijski izbornik