Granada (Nikaragva): razlika između inačica

Koordinate: 11°56′N 85°57′W / 11.933°N 85.950°W / 11.933; -85.950
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Ingenium 7 je premjestio stranicu Granada, Nikaragva na Granada (Nikaragva)
Nema sažetka uređivanja
Redak 111: Redak 111:


}}
}}
'''Granada''' je grad na zapadu [[Srednja Amerika|srednjoameričke]] države [[Nikaragva|Nikaragve]]. Središte je [[Granada (departman)|istoimenog departmana]]. Granada je također poznata i kao ''La Gran Sultane'', kao odraz svog maurskog i andaluzijskog izgled, za razliku od sestrinskog grada Leóna, njihova povijesnog suparnika, koji prikazuje kastiljanski trendove. U samom gradu je očuvano više primjera kolonijalne arhitekture, a najpoznatiji su: barokna crkva La Merced, Plaza de la Independencia i samostan i muzej San Francisco.
'''Granada''' je grad na zapadu [[Srednja Amerika|srednjoameričke]] države [[Nikaragva|Nikaragve]]. Središte je [[Granada (departman)|istoimenog departmana]]. Granada je također poznata i kao ''La Gran Sultane'', kao odraz svog maurskog i andaluzijskog izgled, za razliku od sestrinskog grada Leóna, njihova povijesnog suparnika, koji prikazuje kastiljanski trendove. U samom gradu je očuvano više primjera kolonijalne arhitekture, a najpoznatiji su: barokna crkva La Merced, Plaza de la Independencia i samostan i muzej San Francisco.<ref>[http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=23083 enciklopedija.hr], pristupljeno 5. ožujka 2016.</ref>


==Povijest==
==Povijest==
Redak 134: Redak 134:
*{{ZD|S|SAL}} [[Santa Tecla, El Salvador|Santa Tecla]], El Salvador
*{{ZD|S|SAL}} [[Santa Tecla, El Salvador|Santa Tecla]], El Salvador
|}
|}

== Izvori ==
{{izvori}}


==Vanjske poveznice==
==Vanjske poveznice==

Inačica od 5. ožujka 2016. u 02:44

Granada
Zastava Granade
Zastava
Grb Granade
Grb
Koordinate: 11°56′N 85°57′W / 11.933°N 85.950°W / 11.933; -85.950
Država Nikaragva
Departman Granada
Osnutak 1523.
Vlast
 - Gradonačelnik
Površina
 - Ukupna 531 km²
Stanovništvo (2007.)
 - Grad 117.569
 - Metropolitansko područje 105.171
Vremenska zona UTC-6 (UTC-6)
 - Ljeto (DST) UTC-5 (UTC-5)
Zemljovid
Granada na zemljovidu Nikaragve
Granada
Granada

Granada je grad na zapadu srednjoameričke države Nikaragve. Središte je istoimenog departmana. Granada je također poznata i kao La Gran Sultane, kao odraz svog maurskog i andaluzijskog izgled, za razliku od sestrinskog grada Leóna, njihova povijesnog suparnika, koji prikazuje kastiljanski trendove. U samom gradu je očuvano više primjera kolonijalne arhitekture, a najpoznatiji su: barokna crkva La Merced, Plaza de la Independencia i samostan i muzej San Francisco.[1]

Povijest

Ime gradu je nadjenuo Hernández de Córdoba po drevnom španjolskom gradu Granadi. To je učinjeno u čast osvajanje zadnjeg maurske utvrde u Španjolskoj. Tijekom kolonijalnog razdoblja, Granada doživljava procvat u trgovini i postaje jedna od glavnih luka na Atlantiku, trgujući i preko jezera Nicaragua i San Juan River.

Grad je bio svjedok i mnogih bitaka te invazija engleskih, francuskih i nizozemskih gusara koji su pokušavali preuzeti kontrolu nad Nikaragvom. Sam grad Granada je omiljen među konzervativcima, dok je suparnički grad Léon bio omiljen od strane liberala. Već dugi niz godina bio je mjesto sukoba među raznim političkim frakcijama.

Gradovi prijatelji

Izvori

  1. enciklopedija.hr, pristupljeno 5. ožujka 2016.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Granada (Nikaragva) koji govori o gradu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.