Razlika između inačica stranice »Taoizam«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 38 bajtova ,  prije 5 godina
Objasnjenje pojmova Jang i Jin.
m (Removing Link FA template (handled by wikidata) - The interwiki article is not featured)
(Objasnjenje pojmova Jang i Jin.)
Jedan od utemeljitelja taoizma je i [[Lao Ce]], koji je živio u [[6. stoljeće pr. Kr.|6. stoljeću prije Krista]]. Lao Ce je poučavao da [[ljudi]] trebaju živjeti u harmoniji s prirodom. Naglašavao je važnost jednostavnog života i održanje ravnoteže s [[priroda|prirodom]], pri čemu se nije slagao s [[Konfucije|Konfucijevim]] uvjerenjem da su u jednom društvu najvažniji snažna obitelj i država. Nije vjerovao u zakone i poučavao je da je najbolji način života ne poduzimati nikakve snažne, protuprirodne akcije. Temeljno djelo taoizma je [[Tao Te Đinga]], koja se često prevodi kao Knjiga puta i vrline.
 
Središnji pojam taoizma je [[Tao]] (ili Dao). Tao je nepromjenjiv, prije je svih stvari. Od njega potječu nebo i zemlja, kao dva spola. U kineskoj filozofiji [[Muškarac|Muškimuški]] princip univerzuma [[Jang]] (duhnebo, dobro, ljubavvrućina, svjetlo) i [[žena|ženski]] princip univerzuma [[Jin]] (tvar, zlozemlja, mržnjahladnoća, tminamrak), koji zajedno održavaju sklad svijeta i u neprestanom su mijenjanju. Taoisti Tao tumače kao princip kontinuiteta u vječno mijenjajućem univerzumu.
 
Taoizam kao religija se pojavljuje dosta kasnije, u [[2. stoljeće|2. stoljeću]]. Jedna je od velikih religioznih tradicija nastalih u [[Kina|Kini]]. Za razliku od velikih zapadnjačkih religija, taoizam nema jednog boga ni proroka osnivača. Jedno od glavnih vjerovanja taoizma je da svaka osoba treba slijediti vlastiti Tao ili Put. Univerzalan, a ipak veoma osobne prirode, taoizam je imao značajnog utjecaja na duhovni život mnogih kultura u Aziji i širom svijeta.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik