Daria Marjanović: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 2: Redak 2:


[[Datoteka:DariaWork|minijatura|desno|Daria Marjanović]]
[[Datoteka:DariaWork|minijatura|desno|Daria Marjanović]]
Diplomirala romanistiku na [[Filozofski fakultet u Sarajevu|Filozofskom fakultetu u Sarajevu]] 1984.Filozofski fakultet u Sarajevu
Diplomirala romanistiku na [[Filozofski fakultet u Sarajevu|Filozofskom fakultetu u Sarajevu]] 1984.


Voditeljica prevodilačke službe na [[Ljetna univerzijada u Zagrebu 1987.|Univerzijadi u Zagrebu]] 1987.
Voditeljica prevodilačke službe na [[Ljetna univerzijada u Zagrebu 1987.|Univerzijadi u Zagrebu]] 1987.

Inačica od 9. ožujka 2016. u 19:19

Daria Marjanović je TV novinarka i urednica (Sarajevo, BiH, 1959.)

Datoteka:DariaWork
Daria Marjanović

Diplomirala romanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1984.

Voditeljica prevodilačke službe na Univerzijadi u Zagrebu 1987.

Novinarka i urednica na HRT-u od 1988.

Nakon novinarskih početaka u Zagrebačkoj panorami, redovito sudjeluje u posebnim kulturnim, zabavnim i sportskim projektima koji zahtijevaju uz novinarske vještine i aktivno znanje stranih jezika: Eurosong, Eurokaz, Dani satire, Eurobasket, Europsko atletsko prvenstvo

1990. sudjeluje u timu koji pokreće HTV2 kao žanrovski određen zabavni program uz Đelu Hadžiselimovića, Velimira Đuretića, Mariju Nemčić, Zvonka Varošanca i druge, te radi vlastitu tjednu emisiju Žuta minuta. U istom timu, pojačanom Brankom Uvodićem i Davorom Meštrovićem, aktivno sudjeluje u pokretanju ratnog programa Za slobodu i emisija Idemo dalje, Hrvatska zemlja i ljudi, Dobar dan.

Od 1992. dnevna je urednica i voditeljica emisije Dobro jutro, Hrvatska, te dvotjedno radi posebno autorsko Dobro jutro subotom u alternaciji s Tanjom Šimić.

Od 1993. s Joškom Martinovićem čini legendarni televizijski par koji uređuje i vodi iznimno popularne projekte Živa istina i Zlatna ribica.

U sezoni 2001-2002. autorica je “dokutainment” serijala Navodno, s kojim je osvojila najviše međunarodnih nagrada, te nekoliko nastavaka magazina Cro Expo, koji se proizvodi paralelno na hrvatskom i engleskom jeziku.

Od 2002. stalni je reporter i nacionalni koordinator HRT-a za CNN World Report i urednica za HTV u koprodukciji srednjoeuropskih javnih televizija Alpe Dunav Jadran, gdje joj je mentor jedan od najboljih autora dokumentaraca u povijesti HRT-a Branko Lentić sve do njegova povlačenja iz medija 2009.

Ne napušta taj rad niti od 2004-2008. dok je urednica redakcije Dobro jutro, Hrvatska.

Od 2013. glavna je urednica međunarodnog kanala HRA Glas Hrvatske.

Dobitnica je godišnjih nagrada HND-a za najbolju reportažu i emisiju 1997. te od 2002. niza međunarodnih priznanja za reportaže, dokumentarce i autorske emisije: New York Film Festivals, WorldFest-Houston, Columbus Intl. Film and Video Festival, Communicator Awards, AXIEM Awards…

U dva navrata provela je godinu stručnog usavršavanja u SAD: Professional Development Year – Communication Department, UT, Knoxville, Tennessee 2000/01. i Hubert H. Humphrey Global Leadership Fulbright Exchange Program – Cronkite School of Journalism, ASU, Phoenix, Arizona 2010/11. Pohađala međunarodni profesionalni program za stalne suradnike IPP – CNN, Atlanta, Georgia, SAD 2004. te prve TV radionice Université de la COPEAM u Alžiru – Ghardaïa 2005. i Sétif 2006. Završila Školu dokumentarca 2003. i Radionicu online novinarstva 2008. – École supérieure de journalisme de Lille, Montpellier, Francuska.

Redovita sudionica međunarodnih medijskih konferencija, festivala i škola kao polaznik, govornik, mentor ili član žirija. Stručna suradnica u nastavi FPZG

2002-2013. Članica je svjetske udruge frankofonih novinara UPF i američke udruge za medijsku edukaciju BEA .