Razlika između inačica stranice »Hrvatske općine i gradovi«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
ispravljeno
m (uklonjena promjena suradnika 31.147.240.82 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Maestro Ivanković)
(ispravljeno)
[[Datoteka:Croatia map municipalities.svg|mini|desno|350px|Zemljovid administrativnog ustroja [[Republika Hrvatska|Republike Hrvatske]] na općine i gradove]]
 
'''[[Općina|Općine]]''' i '''[[grad]]ovi''' su, prema [[Ustav Republike Hrvatske|Ustavu Republike Hrvatske]], '''''jedinice lokalne samouprave'''''. Teritorij [[Hrvatska|Republike Hrvatske]] administrativno je podjeljenapodijeljen na '''[[Dodatak:Popis gradova u Hrvatskoj|128 gradova]]''' i '''[[Dodatak:Popis općina u Hrvatskoj|428 općina]]'''. Općine i gradovi u Hrvatskoj čine najnižu razinu samouprave (to su osnovne ustrojstvene jedinice). [[Hrvatske županije|Županije]] su više jedinice lokalne samouprave (pojam ''lokalni'' ovdje ima šire značenje; u smislu hrvatskog Ustava županije su jedinice ''područne'' samouprave) koje su ustrojene od općina i gradova.
 
Jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnog djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a osobito poslove koji se odnose na uređenje naselja i stanovanja, prostorno i urbanističko planiranje, komunalne djelatnosti, brigu o djeci, socijalnu skrb, primarnu zdravstvenu zaštitu, odgoj i osnovno obrazovanje, kulturu, tjelesnu kulturu i sport, zaštitu potrošača, zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša, protupožarnu i civilnu zaštitu.
 
Područja općina, odnosno gradova, njihov naziv, sjedište njihovih tijela, osnivanje novih te ukidanje ili spajanje postojećih općina, odnosno gradova, izdvajanje pojedinih naselja iz sastava jedne općine ili grada i uključivanje tih naselja u sastav druge općine ili grada, promjene granica kao i druga pitanja od važnosti za teritorijalne promjene jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj uređeno je Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (Narodne novine 86/2006.).<ref>[http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/2045.htm Zakon o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (Narodne novine 86/2006.)]</ref> Zakon propisuje da će se pri svakoj promjeni područja općine ili grada prethodno tražiti mišljenje stanovnika te jedinice (uobičajnouobičajeno je izjašnjavanje građana na lokalnom [[referendum]]u).
 
Općina i grad su [[pravna osoba|pravne osobe]]. Imaju svoj statut koje donosi njihovo predstavničko tijelo (općinsko vijeće u općini, odnosno gradsko vijeće u gradu). Statutom se podrobnije uređuje njihov samoupravni djelokrug, njena obilježja, javna priznanja, ustrojstvo, ovlasti i način rada tijela, način obavljanja poslova, oblici konzultiranja građana, provođenje referenduma u pitanjima iz djelokruga, mjesna samouprava, ustrojstvo i rad javnih službi, oblici suradnje jedinica lokalne samouprave te druga pitanja od važnosti za ostvarivanje prava i obveza.
 
Obilježja jedinica lokalne samouprave su [[zastava]] i [[grb]]. Grb i zastava jutvrđujuutvrđuju se statutom ili statutarnom odlukom uz prethodno odobrenje središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu (tj. Središnjeg državnog ureda za upravu).
 
Hrvatske općine i gradovi od 1975. do 1993. bile su udružene u Savez gradova i općina Savezne Republike Hrvatske, od 1993. do 2002. u Savez gradova i općina Republike Hrvatske, a od 2002. [[Udruga općina u Republici Hrvatskoj]] i [[Udruga gradova]] djeluju kao samostalne udruge.<ref>[http://www.udruga-opcina.hr/hr/o-nama/institucionalna-povijest-36 UORH: Institucionalna povijest], pristupljeno 14. travnja 2015.</ref>
* te ostale poslove koji su im zakonom stavljeni u djelokrugu.
 
Dakle, vidiljivovidljivo je da veliki gradovi, kao i gradovi sjedišta županija, imaju širi samoupravni djelokrug nego općine i gradovi. Uz sve to, veliki gradovi mogu obavljati i neke poslove iz djelokruga županije (''za djelokrug županija vidjeti članak: [[Hrvatske županije]]'')
 
Odlukom svog predstavničkog tijela, općina odnosno grad mogu u skladu sa svojim statutom i statutom županije, prenijeti pojedini poslovi iz svog samoupravnog djelokruga na županiju. Isto tako, predstavničko tijelo može i tražiti od županijske skupštine da joj, uz suglasnost središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove lokalne i područne (regionalne) samouprave, povjeri obavljanje određenih poslova iz samoupravnog djelokruga županije na području te jedinice, ako može osigurati dovoljno prihoda za njihovo obavljanje.
 
Osim gore spomenutih tzv. ''izvornih'' odnosno ''samoupravnih'' poslova, gradovi i općine mogu obavljati i određene poslove državne uprave (dakle poslove koje su inače dodijeljeni tijelima na državnoj razini). Poslovi državne uprave (tzv. ''povjereni poslovi'') koje mogu obavljati općine i gradovi kao jedinice okalnelokalne samouprave, određuju se zakonom.
 
== Tijela jedinica lokalne samouprave ==
160

uređivanja

Navigacijski izbornik