Prijeđi na sadržaj

Huayna Cápac: razlika između inačica

bez sažetka
sadržaj, infookvir i vanjske poveznice
Nema sažetka uređivanja
Redak 35:
Huayna Capac je bio zadnji veliki car inka. Tijekom vrlo kratkog perioda od oko 70-80 godina, carstvo Inka se uveliko proširilo i steklo vlast nad ostalim narodima koji su živjeli na tim prostorima. Kazne su bile drastične za one koji su se usudili podići ustanak protiv vladara Inka. Pokazao se vrlo vještim u ovakvim situacijama, često predvodeći svoju vojsku koja bi brutalno gušila ustanke. Jake borbe su se vodile u oblasti Collasuyo, u [[Ande|Andima]], na pacifičkoj obali i Chachapoyasu. Sjeverne granice carstva je činila rijeka Ancasmayo (plava rijeka).
 
Ovdje na sjeveru Huyana Capac po prvi put je čuo da bradati bijeli ljudi pokušavaju ući na prostore njegovog carstva. Oko 1525., kada je Huayna Capac bio u današnjoj Kolumbiji, obolio je kao i njegovi vojnici od [[boginje|boginja]]. Tisuće vojnika umrlo je od posljedica bolesti. I Huayna Capac umire kao i Ninan Cuyochi, koji ga je trebao naslijediti na tronu. [[Huáscar]] se već pripremao preuzeti vlast i smjenitismijeniti svoga brata Ninana, kada je dobio vijest o njegovoj smrti. Huascar brzo preuzima vlast u Cuscu i uhićuje svoga polubrata [[Atahualpa|Atahualpu]]. Atahualpa je uspio pobjeći, uz pomoć jedne djevojčice, i počinje tražiti potporu od očevih generala koji su se nalazili u blizini Quita.
 
Atahualpa odnosi pobjedu u građanskom ratu. To je bilo vrijeme kada su [[Španjolci|španjolski]] [[konkvistador]]i pristizali u [[Južna Amerika|Južnu Ameriku]]. Uz pomoć lukavstva uhićuju Atahualpu kada se vraćao u Cusco, tražeći kasnije otkupninu za njega. Atahualpa ipak biva pogubljen i uskoro dolazi do brzog propadanja carstva Inka.