Razlika između inačica stranice »Konstantin III., bizantski car«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
poveznica ispravljena
m (Bot: brisanje 1 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q41615 na Wikidati)
(poveznica ispravljena)
Konstantin III. je bio najstariji sin cara [[Heraklije|Heraklija]] i njegove prve supruge Fabije Eudokije, a vladao je svega četiri mjeseca 641. godine. [[Krštenje|Kršten]] je i okrunjen [[22. siječnja]] [[613]]. godine, a ubrzo potom, dok je još bio u kolijevci, zaručen je za svoju rođakinju Gregoriju, kći njegova prvog rođaka Nikete. Taj je brak dakle bio [[incest]], no političke prilike i prednosti koje je brak donio su odnijele prevagu. Ubrzo je to postalo nevažno, jer je u prvi plan došao car, koji je drugi brak sklopio sa svojom nećakinjom.
 
Konstantin i Gregorija su sklopili brak 629. ili početkom 630. godine. Imali su dva sina [[KonstansKonstantin II.|KonstansaKonstantina II.]] i Teodozija.
 
Prema odredbama careve oporuke, Konstantin III. je nasljedio oca zajedno sa mlađim polubratom [[Heraklona|Heraklonom]]. Konstanatin je bio teško bolestan, pa se zabrinuo za nasljedstvo. Utrošio je ogroman novčani iznos od oko dva milijuna dukata da osigura vlast svojoj djeci, a taj je iznos podijeljen vojsci. Nakon kratke vladavine umro je od [[tuberkuloza|tuberkuloze]], pa je [[Heraklona]] vladao sam. Kada su se počele širiti glasine da ga je Martina otrovala, Martina i mladi car su svrgnuti, a krunu je nasljedio [[KonstansKonstantin II.]].
 
{{Redoslijed|

Navigacijski izbornik