Razlika između inačica stranice »Borg«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.615 bajtova ,  prije 4 godine
Početak estetske i sadržajne izmjene članka
m (Removing Link FA template (handled by wikidata))
(Početak estetske i sadržajne izmjene članka)
{{Radovi24}}
'''Borg''' je izmišljena vrsta [[kiborg]]a iz serijala filmova i TV serijala [[Zvjezdane staze]]. Prvi put se spominju u [[TV serija|TV seriji]] [[Zvjezdane staze: Nova generacija]] (1987.–1994.). Karakterizira ih neumorna potraga za savršenstvom, što postižu asimilacijom drugih vrsta. Posjeduju kolektivnu svijest koja im omogućuje brzu prilagodbu na svaku situaciju i sposobnost da nastave funkcionirati i nakon prividno razornih napada.
[[Datoteka:Borg-kocka2.jpg|mini|lijevodesno|200px|Borgova kocka]]
'''Borg''' je izmišljena vanzemaljska vrsta, često se pojavljuju kao antagonisti u ''Zvjezdanim stazama''. Borg je skupina rasa pretvorenih u kibernetičke organizme, koji funkcioniraju kao radilice unutar grupne svijesti nazvane "Kolektiv" ili "Košnica". Borg koriste postupak asimilacije kako bi prisilno pridružile druge pojedince Kolektivu. Tijekom asimilacije, u pojedinca se ubrizgavaju nanoboti, koji tijelo pojedinca nadograđuju mehaničkim komponentama i uvode pojedinca u kolektivnu svijest. Borga vodi potreba za 'savršenošću', koju navodno postižu asimilacijom drugih vrsta, i dodavanjem njihovih tehnologija i znanja Kolektivu. Osim ponovljenih pojavljivanja u TV seriji ''[[Zvjezdane staze: Nova generacija]]'', prikazani su kao glavna prijetnja u filmu ''[[Star Trek: First Contact]]''. Također su imali veliku ulogu tijekom ''[[Star Trek: Voyager]]a'', a njihova tehnologija pruža ''USS Voyageru'' put do Alfa kvadranta.
 
Borg je postao kulturni simbol za nepobijedivu silu protiv koje je "otpor uzaludan". ''TV Guide'' je proglasio Borg #4 u popisu 60 najgorih zlikovaca svih vremena iz 2013. <ref>Bretts, Bruce; Roush, Matt; (March 25, 2013). "Baddies to the Bone: The 60 nastiest villains of all time". ''[[TV Guide]]''. pp. 14 - 15.</ref>
[[Datoteka:Borg-kocka2.jpg|mini|lijevo|200px|Borgova kocka]]
 
==Koncept==
[[Image:Borg dockingstation.jpg|thumb|Borg lutka u postavi The Hollywood Entertainment Museum-a]]
U tekstualnim komentarima 'Izdanja za sakupljače' filma ''Zvjezdane staze: First Contact'', Michael Okuda je otkrio kako su autori ''Nove Generacije'' počeli raditi na ideji Borga još tijekom prve sezone serije (Nova Generacija: Zavjera), koja je uvela prinudnu, simbiotsku vrstu koja je preuzimala uloge važnih Federacijskih časnika. Enterprise-D je sve spriječio, a bića se više nisu pojavila. Planovi tima za reintegraciju Borga u seriju započeli su suptilno, misterijem nedostajućih kolonija s obje strane Neutralne zone (Nova Generacija: Neutralna zona), kulminirajući u susretu Borga i posade Enterprise-a (Nova Generacija: Koji Q?).
 
 
 
<!--Neuređeno-->
Borg se prikazuje kao spoj [[kibernetika|kibernetički]] poboljšanih radilica humanoida različitih vrsta, organiziranih u međusobno povezani kolektiv sa zajedničkim umom i sviješću, koji nastanjuje ogromne predjele [[svemir]]a i posjeduje mnoge [[planeti|planete]], brodove i naprednu tehnologiju. Djeluju u jedinstvenoj svrsi: u potrazi za savršenstvom, dodaju biološke i tehnološke raznolikosti drugih vrsta u svoje vlastito biće. To postižu prisilnom asimilacijom, što je proces u kojemu se pojedinci zajedno sa svojom tehnologijom i sviješću priključuju Borgu, koji ih pritom poboljšava dodavanjem kibernetičkih komponenti.
 

Navigacijski izbornik