Razlika između inačica stranice »Cement«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 4 godine
m (dorada članka)
U kamenolomu se eksploatiraju sirovine laporoviti vapnenci (imaju veliki sadržaj CaCO<sub>3</sub>) glineni pijesci (sadrže određene omjere oksida [[kalcij]]a, [[silicij]]a, [[aluminij]]a i [[željezo|željeza]]), (niski lapor, visoki lapor). Nakon iskapanja sirovine, sirovina se usitnjava u drobilicama do potrebitih granulacija (1-8 cm) nakon čega se skladišti na deponiju sirovine.
 
Na deponiji sirovine sirovina se predhomogenizira (skladišti se vodoravno a eksploatira okomito radi ujednačavanja smjese sirovine). Nakon predhomogenizacije sirovina se suši u sušari na zadanu vlašnostvlažnost. Sirovina se dalje melje u mlinu sirovine do te mjere da samljevenu frakciju odnosi struja zraka u silos homogenizacije. U silosu homogenizacije sirovina se iz raznih ćelija (kombinacijom) ispušta u silos da bi se postigao određeni sastav sirovine. Upuhivanjem [[zrak]]a sirovina se miješa, rahli i fino homogenizira.
Nakon silosa homogenizacije sirovina se transportira u izmjenjivač topline. Izmjenjivač topline ubrzano predzagrijava sirovinu prije ulaska u peć, povećavajuči energetsku učinkovitost peći jer ja sirovina kalcinirana 20-40 % prije pečenja. Višak [[toplina|topline]] i [[plin]]ova odvodi se u vrećasti filter. Vrećasti filter se sastoji od više slojeva [[tekstil]]a koji filtriraju čestice materijala iz plinova (iz svih dijelova tehnološkog procesa). Fina prašina se vraća u silos homogenizacije ili se dodaje cementu u silosu klinkera. Zagrijeni plinovi se vraćaju u sušaru i/ili izmjenjivač topline.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik