Razlika između inačica stranice »Borg«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 19 bajtova ,  prije 4 godine
bez sažetka
[[Image:Borg dockingstation.jpg|thumb|Borg lutka u postavi The Hollywood Entertainment Museum-a|400x400px]]
 
U tekstualnim komentarima 'Izdanja za sakupljače' filma ''Zvjezdane staze: First Contact'', Michael Okuda je otkrio kako su autori ''Nove Generacije'' počeli raditi na ideji Borga još tijekom prve sezone serije (''Nova Generacija'': "Zavjera"), koja je uvela prinudnu, simbiotsku vrstu koja je preuzimala uloge važnih Federacijskih časnika. Enterprise-D je sve spriječio, a bića se više nisu pojavila. Planovi tima za reintegraciju Borga u seriju započeli su suptilno, misterijem nedostajućih kolonija s obje strane Neutralne zone (''[[Zvjezdane staze: Nova generacija|Nova Generacija]]'': "Neutralna zona"), kulminirajući u susretu Borga i posade Enterprise-aEnterprisea (''[[Zvjezdane staze: Nova generacija|Nova Generacija]]'': "[[Q tko?]]").
 
Borg je nastao zbog potrebe za novim, trajnim neprijateljem u prvoj sezoni ''Nove Generacije''. Klingonsko Carstvo se sprijateljilo s Federacijom, a Romulanci se nisu često pojavljivali. [[Ferengiji]] su bili namjenjeni kao novi neprijatelji Federacije, ali zbog komičnog izgleda i predanosti kapitalizmu, nisu se uspjeli iskazati kao vrijedni neprijatelji. Naknadno su ponovno ubačeni u seriju zbog komičnosti. Borg, sa zastrašujućim izgledom, ogromnom moći, i, najvažnije, zlobnim motivom, je postao glavni neprijatelj tijekom ''Nove Generacije'' i ''Voyagera''. U epizodi ''Voyagera'': Q2, čak i Q kaže svom sinu neka "ne provocira Borga".
U epizodi ''Nove Generacije'': "Koji Q?", Guinan spominje kako je Borg "sačinjen od organskog i umjetnog života [...] koji se razvijao [...] tisućama stoljeća." U kasnijoj epizodi ''[[Star Trek: Voyager]]a, Zmajski zubi'', Vaadwaurac Gedrin tvrdi kako je prije 892 godina, Borg asimilirao samo par kolonija u Delta Kvadrantu i samtrali su ih samo manjom prijetnjom. Budan, u 24. stoljeću, Gedrin je začuđen saznanjem da Borg posjeduje ogroman dio Delta Kvadranta. [[Sedma od Devet]] komentira kako su Borgova kolektivna sjećanja iz tog vremenskog perioda samo djelomična, no nikad nije objašnjeno zašto je tomu tako.
 
''Enciklopedija Zvjezdanih staza'' spekulira kako bi mogla postrojati veza između Borga i ''V'ger-a'', vozila koje se pojavljuje u filmu ''Star Trek: The Motion Picture''. U filmu, Spock kaže, "Bilo kakav prikaz otpora bio bi uzaludan, kapetane.", što bi se moglo parafrazirati kao Borgovsko "Otpor je uzaludan". Ovakva ideja poveznice je unaprijeđena u noveli [[William Shatner|Williama Shatnera]]: ''Povratak''. Poveznica se također može naslutiti i u pismu uključenom u ''Zvjezdani dnevnik'' br. 160 (Studenistudeni 1990). Autor pisma, [[Christopher Haviland]], također spekulira kako su izvorne Borg radilice bile članice vrste pod nazivom "Održavatelji" (the''The Preservers''), što i [[Spock]] sugerira u epizodi 'Sindrom raja' [[Zvjezdane staze: Originalna serija|originalne serije]] da može biti razlog zašto toliko humanoidnih vrsta nastanjuje našu galaksiju. To je potvrđeno u epizodi Potjera ''Nove Generacije''.
 
==Karakteristike==

Navigacijski izbornik