Razlika između inačica stranice »Borg«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 115 bajtova ,  prije 4 godine
bez sažetka
Zbog kibernetskih nadogradnji, Borg radilice su puno snažnije od ljudi (ovisno o vrsti iz koje radilica dolazi). Borgovi nikad ne trče do odredišta, pa ih većina vrsta može prestići.
Radilice su otporne na paljbu fazora, a potpuno imune na postavku omamljivanja. Nadalje, sve radilice imaju osobne štitove koji se kolektivno prilagođavaju. U raznim epizodima fazori postaju neefektivni nakon najviše 12 pucnjeva , ovisno o postavkama i vremenskom razmaku između pogodaka. Frekvencije fazora se mogu promijeniti kako bi probili štitove, ali se Borg brže prilagođava sa svakom promjenom modulacije oružja.
Borgovska kolektivna svijest ima nekoliko nedostataka: radilice obično ignoriraju bilo što što se ne pokaže kao izravna prijetnja (ukoliko im nije naređen napad), što omogućuje naoružanoj, ali pasivnoj posadi da hoda među njima sve dok Borg ne zamijeti prijetnju.
 
Najvažnija komponenta bilo kojeg Borga je "kortikalni čvor", koji kontrolira sve druge usadke. Kortikalni čvor se nalazi u čelu, iznad desnog oka. Ukoliko se kortikalni čvor pokvari, Borg jedinka umire, jer se čvor ne može replicirati ili popraviti. Moguće ga je zamijeniti ukoliko se kvar primijeti na vrijeme.
Asimilacija putem tubula prikazana je kao brz proces: koža postaje siva unutar par sekundi. Radilice tada odvode pojedinca kako bi bio potpuno asimiliran. Asimilirani pojedinci nemaju spol.<ref>Zvjezdane staze: Nova generacija, Sezona 2, Epizoda 16 (Q tko?)</ref>
Jedna od teorija je da su im spolni organi uklonjeni tijekom asimilacije. Unatoč tome deasimilirani pojedinci poput kapetana Picarda ili Sedme od Devet mogu se identificirati kao muško i žensko. Radilice koje su pobjegle kolektivu također imaju spol.
Pojedincu su sve vlastite misli uklonjene postupkom restrukturiranja sinapsi a usadci su ugrađeni u njega kako bi postao integrirani dio kolektiva. Metoda asimilacije tubulama prikazana je kao medicinska procedura. <ref>[[Star Trek: First Contact]]</ref> U ''Star Trek: First Contact'' zatočenom članu posade se ruka i oko fizički uklanjaju i zamjenjuju usadcima.
 
Zbog toga što asimilacija ovisi o nanosondama, vrste sa jako razvijenim imunološkim suszavom mogu se oduprijeti asimilaciji. Dosada, jedino je [[Vrsta 8472]] sposobna potpuno se oduprijeti asimilaciji, ali i druge vrste, poput Hirogena, mogu se fizički i tehnološki oduprijeti Borgu. <ref>Star Trek Voyager, sezona 3 epizoda 26 i sezona 4 epizoda 1 (Škorpion dijelovi 1 & 2)</ref> [[Dr. Phlox|Phlox]] se uspio djelomično oduprijeti asimilaciji. (''[[Zvjezdane staze: Enterprise]]'': "Regeneracija").
 
Borg ne asimiliraju svaku vrstu s kojom dođu u kontakt. Radilice ignoriraju bića koja su preslaba prijetnja ili su "inferiorna" te ne zavrijeđuju asimilaciju, poput [[Kazonci|Kazonaca]]:<blockquote>Sedma od Devet: Kazonci. Vrsta 329. </blockquote><blockquote>Neelix: Upoznata si s njima.</blockquote><blockquote>Sedma od Devet: Borg je susreo Kazonsku koloniju u sektoru Gand, mreža 6920. </blockquote><blockquote>Neelix: Jesu li asimilirani?</blockquote><blockquote>Sedma od Devet: Njihova biološka i tehnološka raznolikost nije bila osobita. Nisu bili vrijedni asimilacije. </blockquote><blockquote>Neelix: Nisam bio svjestan da Borg diskriminira.</blockquote><blockquote>Sedma od Devet: Zašto asimilirati vrstu koja bi odvlačila od savršenstva?<ref>Zvjezdane staze - Voyager: Smrtna zavojnica (sezona 4, epizoda 12)</ref></blockquote>
:[[Sedma od Devet]]: ''"Kazonci. Vrsta 329."''
:[[Neelix]]: ''"Upoznata si s njima."''
:Sedma od Devet: ''"Borg je susreo Kazonsku koloniju u sektoru Gand, mreža 6920."''
:Neelix: ''"Jesu li asimilirani?"''
:Sedma od Devet: ''"Njihova biološka i tehnološka raznolikost nije bila osobita. Nisu bili vrijedni asimilacije."''
:Neelix: ''"Nisam bio svjestan da Borg diskriminira."''
:Sedma od Devet: ''"Zašto asimilirati vrstu koja bi odvlačila od savršenstva?"''<ref>Zvjezdane staze - Voyager: Smrtna zavojnica (sezona 4, epizoda 12)</ref>
 
[[Kategorija:Zvjezdane staze]]

Navigacijski izbornik