Hamas: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 51: Redak 51:
}}
}}


'''Hamas''' (''[[arapski jezik|ar.]] Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah'', u doslovnom prijevodu ''Islamski pokret otpora'') je [[Palestina|palestinska]] fundamemtalnistička organizacija koja je osnovana [[1987.]] godine pod imenom Palestinsko krilo [[Muslimansko bratstvo|muslimanskog bratstva]], a osnovao ga je [[šeik]] [[Ahmed Yassin]]. Organizacija ima dva ogranka, a to su su ogranak socijalne službe ([[Dawah]]) i vojni ogranak ([[Izz ad-Din al-Qassamove brigade]]). U [[Arapski jezik|arapskom jeziku]] riječ ''hamas'' znači hrabrost.
'''Hamas''' je naziv za vojnu i političku organizaciju u [[Palestina|Palestini]].
Osnovana je [[1987.]] godine pod imenom Palestinsko krilo [[Muslimansko bratstvo|muslimanskog bratstva]], a osnovao ga je [[šeik]] [[Ahmed Yassin]]. Naziv organizacije znači: „Islamski pokret otpora.“ Neke zemlje svrstavaju Hamas među terorističke organizacije.


Ne priznaje postojanje [[Izrael|Države Izrael]], već to područje zove „cionistički [[entitet]].“
Ne priznaje postojanje [[Izrael|Države Izrael]], već to područje zove „cionistički [[entitet]].“ Stav je te organizacije da čitava Palestina pripada Palestincima te niječe pravo [[Židovi]]ma da imaju državu na tom području. [[Europska unija]], [[Kanada]], [[Izrael]], [[Japan]] i [[Sjedinjene Američke Države]] smatraju Hamas terorističkom organizacijom.
Stav je te organizacije da čitava Palestina pripada Palestincima te niječe pravo [[Židovi]]ma da imaju državu na tom području.

[[Europska unija]], [[Kanada]], [[Izrael]], [[Japan]] i [[Sjedinjene Američke Države]] smatraju Hamas terorističkom organizacijom.


[[Kategorija:Bliskoistočni sukob]]
[[Kategorija:Bliskoistočni sukob]]

Inačica od 11. srpnja 2016. u 19:55

Hamas
Predsjednik Khaled Mashal
Potpredsjednik Mousa Abu Marzouq
Khaled Mashal
Osnivač Ahmed Yassin
Abdel Aziz al-Rantissi
Mahmoud Zahar
Osnovana 1987.
Prethodnica Muslimansko bratstvo
Sjedište Gaza
Doha
Država djelovanja Palestina
Ideologija palestinski nacionalizam
islamski nacionalizam
islamizam
islamski ekstremizam
anti-cionizam
antisemitizam
Politički položaj politička desnica
Palestinski sabor (2006.)
74 / 132
Službene boje Zelena
Službena stranica

Hamas (ar. Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah, u doslovnom prijevodu Islamski pokret otpora) je palestinska fundamemtalnistička organizacija koja je osnovana 1987. godine pod imenom Palestinsko krilo muslimanskog bratstva, a osnovao ga je šeik Ahmed Yassin. Organizacija ima dva ogranka, a to su su ogranak socijalne službe (Dawah) i vojni ogranak (Izz ad-Din al-Qassamove brigade). U arapskom jeziku riječ hamas znači hrabrost.

Ne priznaje postojanje Države Izrael, već to područje zove „cionistički entitet.“ Stav je te organizacije da čitava Palestina pripada Palestincima te niječe pravo Židovima da imaju državu na tom području. Europska unija, Kanada, Izrael, Japan i Sjedinjene Američke Države smatraju Hamas terorističkom organizacijom.