He-Man: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
nova stranica: '''He-Man''' je fiktivni herojski crtani lik serijala He-Man i Gospodari Svemira, koju je producirao studio Filmation. He-Man je zastarjela engleska rije...
(Nema razlike inačica)

Inačica od 22. srpnja 2016. u 10:41

He-Man je fiktivni herojski crtani lik serijala He-Man i Gospodari Svemira, koju je producirao studio Filmation. He-Man je zastarjela engleska riječ za snažnog muškarca.

Premijerno prikazivanje crtanog serijala bilo je 1983. godine, a do 1985. godine snimljeno je 130 epizoda. U sklopu serije, He-Man i njegovi prijatelji brane njegovu zemlju, Eterniju i dvorac Siva lubanja (Greyscull), od neprijateljskih snaga, koje predvodi negativac Skeletor.

He-Manov stvarni identitet je princ Adam, sin vladara Eternije, Randora i Marlene. Adamu je vladarica dvorca Siva lubanja, Čarobnica, podarila moć pretvoriti se u He-mana, čovjeka s nadljudskom snagom. Adam se preobražava u He-mana kada uzdigne svoj mač u zrak i uzvikne: "Sive lubanje silo! Ja imam moć!" Kada se Adam pretvori u He-Mana, njegov kućni ljubimac, mačak Straško se pretvara u borbenog tigra.

Adam je prijatelj lijepe i tvrdoglave Teele, kapetanice kraljevske straže i pastorke Adamovog mentora Čovjeka-oružje. U toku serijala saznaje se da je Teela Čarobnicina kćer jedinica i buduća nasljednica Sive lubanje. Čarobnica ju je dala na usvajanje još kao bebu, kada joj je preminuo otac. Teelen očuh, Čovjek-oružje (Duncan), je kraljevski izumitelj novih tehnologija i oružja.

Dvorac Siva lubanja izvor je Adamovih, odnosno He-Manovih moći. He-Man s Čarobnicom komunicira telepatski, a ona mu pomaže u njegovim zadacima.

Adamov identitet nije poznat mnogima. Osim Čarobnice, samo njegov vjerni mačak, Duncan i Orko znaju njegovu tajnu. U kasnijim serijalima, kako se priča širi na nove likove, Adamovu tajnu zanaju i She-Ra (Adora) i njeni vjerni prijatelji. Adora je Adamova sestra blizankinja i vođa je velike pobune protiv Hordaka, također na planetu Eternija.

He-Manov glavni neprijatelj je Skeletor, čarobnjak plave kože s lubanjom umjesto glave. Vješt je s crnom magijom i svim vrstama borbe. Njegovo standardno roužje je Havoc Staff, lubanja ovna na vrhu dugačkog štapa, koja usmjerava njegovu magiju i pojačava njenu moć. Osim toga, omogućava Skeletoru pratiti događaje iz Eternije i drugih područja. Iako je njegovo porijeklo u crtanom serijalu nejasno, u stripovima je njegov pravi identitet princ Keldor, mlađi vrat Adamovog oca Randora, što bi značilo da je on zapravo Adamov stric. U filmsku "He-Man i She-Ra: Tajna mača" saznaje se da je Skeletor bio Hordakov učenik. Skeletorova baza djelovanja je Zmijska planina, utvrda od poliranog crnog bazalta, omotana ogromnom kamenom zmijom. Ona se nalazi na Tamnoj hemisferi Eternije.

Vanjske poveznice