Socijalistička radnička partija Hrvatske: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Redak 31: Redak 31:
| ideologija = [[socijalizam]], [[komunizam]]
| ideologija = [[socijalizam]], [[komunizam]]
| religija =
| religija =
| pozicija = [[Politička ljevica|Ljevica]]
| položaj = [[ekstremna ljevica]]
| međunarodna_skupina =
| međunarodna_skupina =
| međunarodna_skupina_ime =
| međunarodna_skupina_ime =

Inačica od 12. rujna 2016. u 22:44

Socijalistička radnička partija Hrvatske
Predsjednik Vladimir Kapuralin
Osnovana 25. listopada 1997.
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija socijalizam, komunizam
Politički položaj ekstremna ljevica

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) je hrvatska stranka. Osnovana je 25. listopada 1997. godine.

Političko usmjerenje i program

Socijalistička radnička partija Hrvatske se pozicionira na krajnjem lijevom rubu političkog spektra nastojeći pokriti vrlo širok segment socijalističkih strujanja i ideja od socijaldemokratskih i ekološko i kršćansko socijalističkih do tradicionalno komunističkih. Detaljan i elaboriran program stranke je velikim dijelom inspiriran zalaganjem za samoupravljanje i neposrednu (ili neposredniju) demokraciju, a i za pluralizam vlasništva nad sredstvima za proizvodnju. Ipak, SRP dosljedno pokazuje kritičnost prema nedemokratskom socijalizmu kakav je razvijen u SSSR-u i drugim socijalističkim državama uključujući i SFRJ. SRP se kao i većina ljevičarskih želio povratak socijalizma - planske ekonomije i radničkog samoupravljanja. Osim toga izlazak iz NATO saveza i odustajanje od ulaska u Europsku Uniju. Zapažena je podrška Zagreb Prideu.

Povijest i djelovanje stranke

Osnivač stranke i prvi predsjednik je Stipe Šuvar, koji na tom mjestu ostaje do travnja 2004. kada ga zamjenjuje Ivan Plješa. Tada dolazi i do sukoba oko orijentacije i imena te nakon Šuvareve smrti manja grupa istomišljenika osnivaju Socijalističku partiju. Dio članova stranke na čelu sa Draganom Batkom 2005.pokušava osnovati Komunističku partiju Hrvatske koja se zbog nedovoljnog broja članova ne uspijeva registrirati.

SRP izlazi na izbore, ali dosada sa slabim uspjehom. Na parlamentarnim izborima 2000. dobija između 0.27% (X. IJ - Split) i 1.06% (VIII. IJ - Pazin), dok u III. IJ - Varaždin ne izlazi na izbore. Na slijedećim izborima, 2003., dobija između 0.29% (III. IJ - Varaždin) i 1.41% (VIII. IJ). Krajem 2006. bivši zastupnik SDP Ivan Ninić pokreće inicijativu za ujedinjenje izvanparlamentarne ljevice, ali SRP odlučuje nastaviti samostalno. Na parlamentarne izbore 2007. SRP izlazi kao član koalicije nekoliko ljevičarskih stranaka, među kojima je i Ljevica Hrvatske ali koalicija dobija manje od 1% glasova.

Program stranke potiče osnivanje frakcija pa unutar SRP djeluju i neke formalne i neformalne grupe. Tako su 1998. osnovani Mladi socijalisti koji 2006. mijenjaju ime u Socijalistička omladina Hrvatske.

U kolovozu 2007. osniva se Klub komunista i neformalna grupa Radnička borba koja po vlastitom shvaćanju okuplja "krajnje lijeve, revolucionarne i anti-staljinističke pripadnike partije" sa nakanom pretvaranja u hrvatski odjeljak trockističke 4. Internacionale, ta je grupa od tada napustila SRP i trenutno djeluje nepovezano sa bilo kojom strankom. Mlađi aktivisti SRP su aktivni i u Socijalnom frontu učenika i studenata (SFUS) i Mladim antifašistima grada Zagreba. Tijekom 2007. se intenzivira prisutnost stranke na Internetu, a grupa aktivista počinje i sa izdavanjem od SRP-a nezavisnog ali idejno bliskog ljevičarskog časopisa Novi Plamen koji je i suorganizator Konferencije o participativnoj demokraciji i samoupravljanju u Zagrebu, 24-25. studenog 2007. Reagirajući na slab rezultat na parlamentarnim izborima, početkom prosinca 2007. grupa unutar Zagrebačke organizacije tadašnjeg SO publicira izjavu Analiza izbornih rezultata i mogući daljnji pravci razvoja Partije u kojoj se kaže da "jedino što se može učiniti jest odustati od čisto političke borbe ... Umjesto toga, treba se orijentirati na rad na terenu kroz socijalnu umjesto političke borbe." Ta inicijativa SO ne biva prihvaćena.

SRP zajedno sa nizom organizacija i pojedinaca organizira 9. veljače 2008. prosvjed protiv preimenovanja Trga Maršala Tita u Kazališni trg. Polemike između Predsjedništva SRP i djela zagrbačkog SO se nastavljaju u ožujku 2008. prigodom odcijepljenja Kosova od Srbije koje je SRP u Izjavi povodom odcjepljenja autonomne oblasti Kosovo i Metohija po direktivi SAD, NATO i EU osudio. SO sudjeluje na sindikalnom prosvjedu u Zagrebu 12. travnja 2008. nakon čega dolazi i do polemike sa anarhosindikalistima oko uloge postojećih radničkih sindikata, koju, za razliku od anarhosindikalista, SO smatra pozitivnom. Početkom svibnja 2008. U Zagrebu, 26. lipnja 2008. SO organizira "multimedijsku tribinu" "Pet godina okupacije Iraka - pet godina borbe za slobodu" te već tradicionalno sudjeluje i na Zagreb Prideu. Usljed tih polemika dio članova SO iz Zagreba napušta SRP do ljeta 2008. godine.

Publikacije

Stranka izdaje glasilo Socijalizam danas. Organizacija u Splitu izdaje vlastitu novinu Gariful (Karanfil) a Regionalna organizacija Istre glasilo "Socijalizam". Svi navedeni časopisi su dostupni i na Internetu. Također, SRP, SRP Zagreb, SO, SO Splita, i Radnička borba imaju svoje WWW stranice, nerijetko u formi danas popularnog "bloga."

Funkcije

  • Predsjednik: Vladimir Kapuralin
  • Zamjenik predsjednika:
  • Podpredsjednik:
  • Tajnik Glavnog odbora:
  • Predsjednik Glavnog odbora: Boris Bogdanić

Povezani članci

Vanjske poveznice