Nacionalni arheološki muzej u Sofiji: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
|web =
}}
'''Nacionalni arheološki muzej''' ([[Bugarski]]: Национален археологически музей, ''Natsionalen arheologicheski muzey'') je muzejsko-istraživačka ustanova u [[Sofija|Sofiji]]. Osnovana je [[1892.]] s ciljem očuvanja, proučavanja i izlaganja bugarske arheološke baštine. Zgrada muzeja izgrađena je na temeljima [[Osmansko Carstvo|osmanske]] [[džamija|džamije]] koju je [[1451.]] dao izgraditi [[Adni Mahmud-paša Anđelović]].<ref> Safvet-beg Bašagić, ''»Znameniti Hrvati Bošnjaci i Hercegovci u turskoj carevini«'', [[Matica hrvatska]], [[Zagreb]], 1931., str. 41. </ref>
 
Prvi ravnatelj muzeja bio je arheolog, egitpolog i numizmatičar [[Václav Dobruský]], koji je zbog čeških korijena surađivao s muzejskim ustanovama u [[Prag]]u i [[Beč]]u.<ref> ДОБРУСКИ Вацлав (1858-1916), ''Българска енциклопедия А-Я'' (Bugarska enciklopedija, svezak A-R), БАН, Труд, Сирма. 2002., ISBN 954-8104-08-3., OCLC 163361648 {{bul oznaka}} </ref> Od [[1880.]] do [[1893.]] u zgradi muzeja nalazila se Nacionalna knjižnica i čitaonica.
Arheološki muzej svečano je otvoren [[1905.]] godine u prisustvu kneza [[Ferdinand I. Bugarski|Ferdinanda I. Bugarskog]] i ministra prosvjete Ivana Šišmanova.
 
Muzejska zbirka podijeljena je u nekoliko dvorana prema starosti i vrsti izložaka;<ref> [http://bugarskainfo.com/kultura/arheoloski-muzej-sofije/ bugarskainfo.com] </ref> odjel za [[pretpovijest]], trakijsku povijest, numizmatiku, antičku i srednjovjekovnu arheologiju. Za rad muzeja nadležna je [[Bugarska akademija znanosti]].
 
== Izvori ==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik