Tehnički muzej Nikola Tesla: razlika između inačica

Koordinate: 45°48′14″N 15°57′53″E / 45.8037717803678°N 15.9647440910339°E / 45.8037717803678; 15.9647440910339
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Tehnički muzej.jpg|mini|500px|Tehnički muzej u Zagrebu]]
[[Datoteka:Tehnički muzej.jpg|mini|500px|Tehnički muzej Nikola Tesla]]


'''Tehnički muzej''' u [[Zagreb]]u prikazuje povijesni razvoj [[Tehnika|tehničkih]] rješenja kojima je [[čovjek]] nastojao svladati [[prostor]] i [[vrijeme (fizika)|vrijeme]].
'''Tehnički muzej''' u [[Zagreb]]u prikazuje povijesni razvoj [[Tehnika|tehničkih]] rješenja kojima je [[čovjek]] nastojao svladati [[prostor]] i [[vrijeme (fizika)|vrijeme]].

Inačica od 2. listopada 2016. u 19:58

Tehnički muzej Nikola Tesla

Tehnički muzej u Zagrebu prikazuje povijesni razvoj tehničkih rješenja kojima je čovjek nastojao svladati prostor i vrijeme.

Povijest

Zamisao o osnivanju te vrste muzeja potječe još s kraja 19. stoljeća, pa je jedno vrijeme u Zagrebu i postojao Trgovačko-obrtnički muzej. Prava povijest Tehničkoga muzeja započinje 1954. godine kada je donesena odluka o njegovu osnivanju, a 1959. Muzeju je dodijeljena današnja lokacija na Savskoj cesti 18. Idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja, a realizator i prvi ravnatelj bio je Predrag Grdenić. Likovni postav izveo je arhitekt Emil Vičić. Zgradu je projektirao Marijan Haberle.

Odjeli Tehničkog muzeja

Izlošci u muzeju

Prvi odjeli Tehničkog muzeja (Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo) otvoreni su za javnost 1963. godine, a nakon toga otvorena je zbirka Nafta (1964.), planetarij (1965.), demonstracijski kabinet Nikola Tesla (1976.), odjel Osnove poljodjelstva (1981.), odjel Vatrogastvo (1992.), apisarij (1994.), te muzeorama Zemljomjerstvo-katastar (1994.).

Odjel transformacije energije

Odjel prikazuje povijesni razvoj ljudskih rješenja u nastojanju da manje vrijedne oblike energije transformiraju u kvalitetnije i za ljudske potrebe korisnije.

Odjel prometnih sredstava

Dubrovački tramvaj u Tehničkom muzeju

U ovom odjelu prikazan je razvoj transportnih sredstava u vodi, na kopnu i zraku.

Odjel astronautike s planetarijem

Odjel astronautike udomljuje modele najpoznatijih svemirskih letjelica, raketa-nosača i orbitalnih stanica koji prikazuju početak razvoja astronautike.

Odjel geologije, rudarstva i nafte

Zbrirka rudarstva prikazuje razvoj tehnike eksploatacije mineralnih sirovina, te načine oplemenjivanja i prerade ruda. Posebno je zanimljiv model rudnika s ukupnom duljinom rudničkih hodnika od više od tristo metara, izgrađen ispod objekta Muzeja. U odjelu je i soba zemljomjerstva (katastar).

Odjel vatrogastva

Nizom vatrogasnih izložaka od opreme do vozila, prikazan je razvoj vatrogasne tehnike, s osobitim naglaskom na područje Hrvatske.

Odjel osnovi poljedjelstva s apisarijem

Eksponati izloženi u tom odjelu prikazuju povijesni razvoj tehničkih rješenja sprava za kopanje i oranje. Posebnost ovog odjela su staklene ogledne košnice, apisarij sa živim pčelama, čiji se život i rad može nesmetano promatrati.

Odjel velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike

U odjelu je do sada realiziran postav o Faustu Vrančiću i demonstracijski kabinet Nikole Tesle. Aleja skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike dio je tog odjela na otvorenom, u parku Muzeja.

Demonstracijski kabinet Nikole Tesle

Stalni postav Demonstracijskog kabineta, ukupne površine 260 m2, otvoren je 1976. godine prigodom obilježavanja 120. godišnjice Teslina rođenja. Njegova muzeološka koncepcija bila je specifična, jer su se u njemu izvodili pokusi s rekonstrukcijama najpoznatijih Teslinih izuma izrađenima prema originalnim Teslinim nacrtima i patentnim prijavama, u većini slučajeva metodama i materijalima iz vremena u kojem je živio. Izlošci su napravljeni u radionicama Muzeja. Stalni postav obnovljen je povodom obilježavanja godine Nikole Tesle (2006.) pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Promjena imena

5. lipnja 2015. odlukom Skupštine Grada, Tehnički muzej u Zagrebu mijenja ime u Tehnički muzej "Nikola Tesla" na prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.[1][2]

Izvori

  1. Promjena naziva Tehničkog muzeja. Službeni glasnik. Pristupljeno 21. srpnja 2015.
  2. Promjena imena. Tehnički muzej. Pristupljeno 21. srpnja 2015.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tehnički muzej Nikola Tesla