Aromaterapija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
kategorizacija, poveznice i interwiki
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
{{wp+}}
'''Aromaterapija''' je kontrolirano korištenje ''eteričnih'' ulja u cilju poboljšanja [[zdravlje|zdravlja]] [[duh]]a, [[tijelo|tijela]] i [[um]]a.
'''Aromaterapija''' je kontrolirano korištenje ''eteričnih'' ulja u cilju poboljšanja [[zdravlje|zdravlja]] [[duh]]a, [[tijelo|tijela]] i [[um]]a.

Inačica od 19. prosinca 2006. u 02:42

Aromaterapija je kontrolirano korištenje eteričnih ulja u cilju poboljšanja zdravlja duha, tijela i uma.

Pojam "aromaterapija" uveo je francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse, nakon što si je uspješno zaliječio tešku opekotinu na ruci nastalu uslijed eksplozije kemikalija u laboratoriju. Naime, on je opečenu ruku uronio u posudu s lavandinim uljem. Nakon što se brzo i uspješno oporavio - zainteresirao se za djelovanje eteričnih ulja i tako je nastala moderna aromaterapija.

U Francuskoj su se novom naukom počeli baviti liječnici i farmaceuti, pa se stvorio pravac u medicini koji određene bolesti liječi oralnim unošenjem eteričnih ulja u organizam.

U Engleskoj pak, eteričnim uljem više su se bavili pomoćni medicinski kadrovi - medicinske sestre i njegovateljice, pa je tako nastala aromamasaža i drugi načini unošenja eteričnih ulja u organizam.

Službena medicina u Hrvatskoj priznaje aromaterapiju kao svoju komplementarnu granu. Dakle, ona ne liječi, već pomaže spriječiti nastanak bolesti ili ubrzati i poboljšati oporavak nakon bolesti.