Razlika između inačica stranice »Borg«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 1 bajt ,  prije 4 godine
→‎Podrijetlo: tipfeleri
(→‎"Otpor je uzaludan": kroisti -> koristi)
(→‎Podrijetlo: tipfeleri)
 
==Podrijetlo==
Podrijetlo Borga nikad nije razjašnjeno, iako je jasno da postoje stotinama tisuća godina (potvrdili Guinan i Borgovskaborgovska matica). U filmu ''Zvjezdane staze: First Contact'', Borgovskaborgovska matica iznosi jedino kako je Borg jednom davno bio poput čovječanstva, "manjkav i slab", ali su se postepeno razvili u djelomično sintetičku vrstu u neprekidnom cilju da evoluiraju i dostignu savršenstvo.
 
U epizodi ''Nove Generacije'': "Koji Q?", Guinan spominje kako je Borg "sačinjen od organskog i umjetnog života [...] koji se razvijao [...] tisućama stoljeća." U kasnijoj epizodi ''[[Star Trek: Voyager]]a, Zmajski zubi'', Vaadwaurac Gedrin tvrdi kako je prije 892 godina, Borg asimilirao samo par kolonija u Delta Kvadrantu i samtrali su ih samo manjom prijetnjom. Budan, u 24. stoljeću, Gedrin je začuđen saznanjem da Borg posjeduje ogroman dio Delta Kvadranta. [[Sedma od Devet]] komentira kako su Borgova kolektivna sjećanja iz tog vremenskog perioda samo djelomična, no nikad nije objašnjeno zašto je tomu tako.
 
''Enciklopedija Zvjezdanih staza'' spekulira kako bi mogla postrojatipostojati veza između Borga i ''V'ger-a'', vozila koje se pojavljuje u filmu ''Star Trek: The Motion Picture''. U filmu, Spock kaže, "Bilo kakav prikaz otpora bio bi uzaludan, kapetane.", što bi se moglo parafrazirati kao Borgovsko "Otpor je uzaludan". Ovakva ideja poveznice je unaprijeđena u noveli [[William Shatner|Williama Shatnera]]: ''Povratak''. Poveznica se također može naslutiti i u pismu uključenom u ''Zvjezdani dnevnik'' br. 160 (studeni 1990). Autor pisma, [[Christopher Haviland]], također spekulira kako su izvorne Borg radilice bile članice vrste pod nazivom Održavatelji (''The Preservers''), što i [[Spock]] sugerira u epizodi 'Sindrom raja' [[Zvjezdane staze: Originalna serija|originalne serije]] da može biti razlog zašto toliko humanoidnih vrsta nastanjuje našu galaksiju. To je potvrđeno u epizodi Potjera ''Nove Generacije''.
 
==Karakteristike==
 
===Opći dizajn===
Iako su svi Borg kostimi jednaki, ipak imaju nekoliko zajedničkih karakteristika. Borg imaju jedno oko (najčešće lijevo) zamjenjenozamijenjeno sofisticanim optičkim usadkom koji im omogućuje vid bolji od ljudskog. Usadak često projicira crvenu lasersku zraku, pogotovo u kasnijim pojavama. Također često imaju jednu ruku zamjenjenuzamijenjenu prostetičkom rukom koja nosi jedan od niza višenamjenskih alata na mjestu ljudske ruke, kao i ravnu bijelu kožu, što im daje izgled poput zombija.
 
Zbog kibernetskih nadogradnji, Borg radilice su puno snažnije od ljudi (ovisno o vrsti iz koje radilica dolazi). Borgovi nikad ne trče do odredišta, pa ih većina vrsta može prestići.
Radilice su otporne na paljbu fazora, a potpuno imune na postavku omamljivanja. Nadalje, sve radilice imaju osobne štitove koji se kolektivno prilagođavaju. U raznim epizodimaepizodama fazori postaju neefektivni nakon najviše 12 pucnjeva , ovisno o postavkama i vremenskom razmaku između pogodaka. Frekvencije fazora se mogu promijeniti kako bi probili štitove, ali se Borg brže prilagođava sa svakom promjenom modulacije oružja.
Borgovska kolektivna svijest ima nekoliko nedostataka: radilice obično ignoriraju bilo što što se ne pokaže kao izravna prijetnja (ukoliko im nije naređen napad), što omogućuje naoružanoj, ali pasivnoj posadi da hoda među njima sve dok Borg ne zamijeti prijetnju.
 
Pojedincu su sve vlastite misli uklonjene postupkom restrukturiranja sinapsi a usadci su ugrađeni u njega kako bi postao integrirani dio kolektiva. Metoda asimilacije tubulama prikazana je kao medicinska procedura.<ref>[[Star Trek: First Contact]]</ref> U ''Star Trek: First Contact'' zatočenom članu posade se ruka i oko fizički uklanjaju i zamjenjuju usadcima.
 
Zbog toga što asimilacija ovisi o nanosondama, vrste sa jako razvijenim imunološkim suszavomsustavom mogu se oduprijeti asimilaciji. Dosada, jedino je [[Vrsta 8472]] sposobna potpuno se oduprijeti asimilaciji, ali i druge vrste, poput Hirogena, mogu se fizički i tehnološki oduprijeti Borgu.<ref>Star Trek Voyager, sezona 3 epizoda 26 i sezona 4 epizoda 1 (Škorpion dijelovi 1 & 2)</ref> [[Dr. Phlox|Phlox]] se uspio djelomično oduprijeti asimilaciji. (''[[Zvjezdane staze: Enterprise]]'': "Regeneracija").
 
Borg ne asimiliraju svaku vrstu s kojom dođu u kontakt. Radilice ignoriraju bića koja su preslaba prijetnja ili su "inferiorna" te ne zavrijeđuju asimilaciju, poput [[Kazonci|Kazonaca]]:
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik