Non-return-to-zero: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
uklanjanje izmjene 4803619 suradnika DarkoS
usporedba s return-to-zero
Redak 2: Redak 2:
[[Image:NRZI_example.png|framed| Primjer NRZI kodiranja]]
[[Image:NRZI_example.png|framed| Primjer NRZI kodiranja]]


U [[telekomunikacije|telekomunikacijama]] i [[računarstvo|računarstvu]], '''non-return-to-zero''' ('''NRZ''') je način predstavljanja logičkog simbola fizičkim signalom gdje je logička "0" predstavljena promjenom razine signala, a logička "1" bez promjene nivoa razine.
U [[telekomunikacije|telekomunikacijama]] i [[računarstvo|računarstvu]], '''non-return-to-zero''' ('''NRZ''') je način predstavljanja logičkog simbola fizičkim signalom gdje je logička "0" predstavljena promjenom u razini signala, a logička "1" bez promjene razine tijekom cijelog intervala slanja logičke znamenke. Koriste se samo dvije razine signala. Na prijelazima logičkih simbola se ne dešavaju promjene razine signala.


Postoji i varijanta '''non-return-to-zero inverted''' ('''NRZI''') Za koju vrijedi obratno: promjena razine signala označava logičko "1", a bez signal bez promjene logičko "0".
Postoji i varijanta '''non-return-to-zero inverted''' ('''NRZI''') Za koju vrijedi obratno: promjena razine signala označava logičko "1", a bez signal bez promjene logičko "0".

Inačica od 5. studenoga 2016. u 22:02

Primjer NRZI kodiranja

U telekomunikacijama i računarstvu, non-return-to-zero (NRZ) je način predstavljanja logičkog simbola fizičkim signalom gdje je logička "0" predstavljena promjenom u razini signala, a logička "1" bez promjene razine tijekom cijelog intervala slanja logičke znamenke. Koriste se samo dvije razine signala. Na prijelazima logičkih simbola se ne dešavaju promjene razine signala.

Postoji i varijanta non-return-to-zero inverted (NRZI) Za koju vrijedi obratno: promjena razine signala označava logičko "1", a bez signal bez promjene logičko "0".

Problem ove metode jest u tome što ako imamo digitalni signal s velikim brojem uzastopnih istovjetnih znamenki (1 za NRZ, odnosno 0 za NRZI) nećemo imati promjenu razine, te se može dogoditi da ispadnemo iz sinkronizacije. Da bi se taj problem otklonio koriste se npr. Manchester kodiranje, ili se podaci prije primjene NRZ/NRZI prethodno kodiraju korištenjem npr. Run-length limited (RLL), ili osam-na-četrnaest (EFM, engl: eight-to-fourteen) kodiranja čime se uklanja mogućnost predugih uzastopnih ponavljanja istog logičkog simbola.