Razlika između inačica stranice »Franz Marc«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 3 bajta ,  prije 5 godina
m
s.
m (→‎Život: pravopisna greska)
m (s.)
[[Datoteka:Franz Marc-The fate of the animals-1913.jpg|mini|lijevo|<center>''[[Sudbina životinja]]'', 1913.]]
[[1899]]. je položio maturu na Luitpold Gimnaziji u Münchenu; neko su vrijeme [[Albert Einstein]] i Franz Marc bili u istom razredu. Nakon mature se Franz Marc upisao na Filološki studij na Ludwig - Maximilian Fakultetu u [[München|Münchenu]]. Prije studija je bio godinu dana u vojsci gdje je donio odluku upisati se na umjetničku akademiju i slikati kao i njegov otac.
Na umjetničkoj akademiji u [[München|Münchenu]] je anatomiju predavala Gabriele von Hack, a slikarstvo Wilhelm von Diez, dva slikara koja su bili predstavnici tradiocionalne minhenske škole. Marcovi radovi su na početku njegovog stvaranja sadržavali sve elemente ovog tradicionalnog stila, kompozicijski raspored i prigušene boje. Novu orijentaciju je donio boravak u Francuskoj.
1903. je saS Friedrichom Lauerom, prijateljem sas fakulteta, je 1903. putovao diljem [[Francuska|Francuske]]. Nekoliko mjeseci su boravili u [[Paris|Parizu]], a ljeto su proveli putovanjem kroz [[Bretanja|Bretaniju]] i [[Normandija|Normandiju]]. U Parizu je Marc provodio mnogo vremena u muzejima u kojima je kopirao slike, posebno djela antičkih slikara. Studirao je znamenitosti, često je bio u Notre Dame i promatrao gotički prozor na pročelju. Osim toga se zanimao za japanske drvoreze, njihova tehnika i kompozicija ga je impresionirala. U Parizu je po prvi put vidio djela francuskih impresionista, posebno Maneta. Nakon povratka u [[München]] je razočaran jednoličnom i tradicionalnom nastavom napustio umjetničku akademiju.
Prvi atelije je Franz Marc uredio [[1904]]. U to je vrijeme imao aferu sa devet godina starijom Anettom Simon. Ona je bila slikarica, autorica i dobra poznavateljica umjetnosti te je imala mnogo veza i poznanstava u umjetnčkim krugovima. Ona se, poznavajući Marcovu lošu financijsku situaciju, pobrinula da Marc dobije naloge za rad, ali da i prodajom japanskih drvoreza, knjiga i različitih antikviteta popravi svoju novčanu situaciju.
Godinu dana kasnije je Franz Marc upoznao studenticu umjetnosti Mariu Franck. Iste se godine Anetta Simon rastala od Marca, ali ostali su cijelog života u dobrim prijateljskim odnosima.

Navigacijski izbornik