MPEG-2: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m ispravak
Redak 1: Redak 1:
MPEG-2 standard je ISO/IEC 13818 standard koji specificira audio-video kompresiju. Po pravilu MPEG-2 komprimirani signal višeg je kvaliteta nego u slučaju [[MPEG-1]] kompresije. Ovaj standard specificira parametre prijenosa čini centralni dio digitalne video difuzije (eng. digital video broadcasting — DVB). Glavni cilj MPEG-2 video standarda je definiranje formata koji će se koristiti za opis kodiranog video signala. MPEG-2 standard definira rezultirajući strim bita. Kada je MPEG-2 razvijen, jedini zahtjev je bio da se formira tako da bude dovoljno fleksibilan za upotrebu kod šireg spektra video aplikacija, koje zahtijevaju binarne protoke do Mbit/s, kao to su HDTV, DVD, interaktivna memorija (eng. interactive storage media — ISM), širokodifuzni (eng. broadcast) servisi, kablovska TV distribucija i interaktivni TV servisi pogodni za fleksibilne mogućnosti mreže, ograničenja u širini mrežnog opsega i kvalitetu slike. U odnosu na MPEG-1 standard, MPEG-2 je uveo slijedeće razlike:
MPEG-2 standard je ISO/IEC 13818 standard koji specificira audio-video kompresiju. Po pravilu MPEG-2 komprimirani signal višeg je kvaliteta nego u slučaju [[MPEG-1]] kompresije. Ovaj standard specificira parametre prijenosa čini centralni dio digitalne video difuzije (eng. digital video broadcasting — DVB). Glavni cilj MPEG-2 video standarda je definiranje formata koji će se koristiti za opis kodiranog video signala. MPEG-2 standard definira rezultirajući strim bita. Kada je MPEG-2 razvijen, jedini zahtjev je bio da se formira tako da bude dovoljno fleksibilan za upotrebu kod šireg spektra video aplikacija, koje zahtijevaju binarne protoke do Mbit/s, kao to su HDTV, DVD, interaktivna memorija (eng. interactive storage media — ISM), širokodifuzni (eng. broadcast) servisi, kablovska TV distribucija i interaktivni TV servisi pogodni za fleksibilne mogućnosti mreže, ograničenja u širini mrežnog opsega i kvalitetu slike. U odnosu na MPEG-1 standard, MPEG-2 je uveo sljedeće razlike:
* Pretraživanje u poljima, a ne samo u kadrovima,
* pretraživanje u poljima, a ne samo u kadrovima,
* Generiranje makroblokova tipa 4:2:2 i 4:4:4,
* generiranje makroblokova tipa 4:2:2 i 4:4:4,
* Veličina kadra može biti do 16383 x 16383 piksela,
* veličina kadra može biti do 16383 x 16383 piksela,
* Može se koristiti nelinearna kvantizacija trakta makrobloka.
* može se koristiti nelinearna kvantizacija trakta makrobloka.
Kodni algoritmi u MPEG-2 skoro su isti kao kod MPEG-1. Međutim, MPEG-2 sadrži više mogućnosti, npr. analiza sa proredom. MPEG-2 sistemi, audio i video specifikacije su bazirani na odgovarajućim MPEG-1 specifikacijama.
Kodni algoritmi u MPEG-2 skoro su isti kao kod MPEG-1. Međutim, MPEG-2 sadrži više mogućnosti, npr. analiza sa proredom. MPEG-2 sistemi, audio i video specifikacije su bazirani na odgovarajućim MPEG-1 specifikacijama.
Za MPEG-2 se može reći da se on bavi tehnologijama kompresije i sintakse u bit stream-ovima, u cilju osiguranja prijenosa audio i video signala u širokopojasnim mrežama.
Za MPEG-2 se može reći da se on bavi tehnologijama kompresije i sintakse u bit stream-ovima, u cilju osiguranja prijenosa audio i video signala u širokopojasnim mrežama.
Redak 9: Redak 9:
==MPEG-2 standard==
==MPEG-2 standard==
MPEG-2 je standard koji se sastoji iz jedanaest dijelova:
MPEG-2 je standard koji se sastoji iz jedanaest dijelova:
* sistemski,
* Sistemski
* Video
* video,
* Audio
* audio,
* Ispitivanje usklađenosti
* ispitivanje usklađenosti,
* Softverska simulacija
* softverska simulacija,
* Digital storage media
* digital storage media,
* Napredno audio kodiranje (AAC)
* napredno audio kodiranje (AAC),
* 10-bit video
* 10-bit video,
* Interface u realnom vremenu
* interface u realnom vremenu,
* DSM-CC prilagođeno proširenje
* DSM-CC prilagođeno proširenje i
* Upravljanje intelektualnom svojinom i zaštita u MPEG-2 sistemima (IPMP)
* upravljanje intelektualnom svojinom i zaštita u MPEG-2 sistemima (IPMP).


==Sistemski==
==Sistemski==
U odnosu na MPEG-1 došlo je do proširenja na:
U odnosu na MPEG-1 došlo je do proširenja na:
* Okruženje kao što je difuzija
* okruženje kao što je difuzija,
* Hardversko orijentirano procesiranje
* hardversko orijentirano procesiranje,
* Prijenos više programa simultano bez zajedničke baze
* prijenos više programa simultano bez zajedničke baze te
* Prijenos u asinkronom transfer-modu
* prijenos u asinkronom transfer-modu.


==Video==
==Video==

Inačica od 30. studenoga 2016. u 21:05

MPEG-2 standard je ISO/IEC 13818 standard koji specificira audio-video kompresiju. Po pravilu MPEG-2 komprimirani signal višeg je kvaliteta nego u slučaju MPEG-1 kompresije. Ovaj standard specificira parametre prijenosa čini centralni dio digitalne video difuzije (eng. digital video broadcasting — DVB). Glavni cilj MPEG-2 video standarda je definiranje formata koji će se koristiti za opis kodiranog video signala. MPEG-2 standard definira rezultirajući strim bita. Kada je MPEG-2 razvijen, jedini zahtjev je bio da se formira tako da bude dovoljno fleksibilan za upotrebu kod šireg spektra video aplikacija, koje zahtijevaju binarne protoke do Mbit/s, kao to su HDTV, DVD, interaktivna memorija (eng. interactive storage media — ISM), širokodifuzni (eng. broadcast) servisi, kablovska TV distribucija i interaktivni TV servisi pogodni za fleksibilne mogućnosti mreže, ograničenja u širini mrežnog opsega i kvalitetu slike. U odnosu na MPEG-1 standard, MPEG-2 je uveo sljedeće razlike:

  • pretraživanje u poljima, a ne samo u kadrovima,
  • generiranje makroblokova tipa 4:2:2 i 4:4:4,
  • veličina kadra može biti do 16383 x 16383 piksela,
  • može se koristiti nelinearna kvantizacija trakta makrobloka.

Kodni algoritmi u MPEG-2 skoro su isti kao kod MPEG-1. Međutim, MPEG-2 sadrži više mogućnosti, npr. analiza sa proredom. MPEG-2 sistemi, audio i video specifikacije su bazirani na odgovarajućim MPEG-1 specifikacijama. Za MPEG-2 se može reći da se on bavi tehnologijama kompresije i sintakse u bit stream-ovima, u cilju osiguranja prijenosa audio i video signala u širokopojasnim mrežama.

MPEG-2 standard

MPEG-2 je standard koji se sastoji iz jedanaest dijelova:

  • sistemski,
  • video,
  • audio,
  • ispitivanje usklađenosti,
  • softverska simulacija,
  • digital storage media,
  • napredno audio kodiranje (AAC),
  • 10-bit video,
  • interface u realnom vremenu,
  • DSM-CC prilagođeno proširenje i
  • upravljanje intelektualnom svojinom i zaštita u MPEG-2 sistemima (IPMP).

Sistemski

U odnosu na MPEG-1 došlo je do proširenja na:

  • okruženje kao što je difuzija,
  • hardversko orijentirano procesiranje,
  • prijenos više programa simultano bez zajedničke baze te
  • prijenos u asinkronom transfer-modu.

Video

Osnovna kodna arhitektura je ista kao i za MPEG-1 Video uz podršku za isprepletene video formate i za hijerarhijske kodne formate. Određuje opći domet kodiranja sve do HDTV rezolucije.

Audio

Određuje kodni format za višekanalni audio. Osigurava kompatibilnost s MPEG-1 audio stream-ovima: MPEG-2 Audio je u tehničkom pogledu sličan s MPEG-1 Audio u sva tri layera.

Ispitivanje usklađenosti

Ovaj sloj obuhvata specifične testove koji omogućavaju provjeru da li sadržaj i dekoderi odgovaraju specifikacijama MPEG-2.

Softverska simulacija

Softverska simulacija je softver koji koristi alate definirane u sistemskim, video i audio dijelovima i daje tehničko izvješće.

Digital storage media – command and control (DSM-CC)

DSM-CC obuhvata opće komande i kontrole nezavisno o tipu digitalne memorije, kako bi se predstavile specifične funkcije za MPRG stream-ove. Ove komande se primjenjuju na MPEG-1 streamove i na MPEG-2 programske i transportne streamove.

Napredno audio kodiranje (AAC)

AAC je standardizirana lossy kompresija i shema kodiranja za digitalni audio. Dizajniran da bude nasljednik MP3 formatu, AAC općenito postiže bolju kvalitetu zvuka nego MP3 na sličnim bitrate-ovima.

10-bit video

Ovaj dio je povučen. Rad je prekinut zbog slabog interesa industrije. Odnosio se na 10-bitno kodiranje.

Interface u realnom vremenu

On određuje dodatne alate za korištenje MPEG-2 sistema za razmjenu podataka u realnom vremenu, koji se koriste u telekomunikacijama.

DSM-CC prilagođeno proširenje

Ono specificira testove za provjeru da li sadržaji i dekoderi odgovaraju specifikacijama datim za DSM-CC.

Upravljanje intelektualnom svojinom i zaštita u MPEG-2 sistemima (IPMP)

Ovaj dodatak je uveden radi daljnje specifikacije alata u sistemu koji osigurava da IPMP mogućnosti budu razvijene u sklopu standarda MPEG-4 koji bi koristio stream-ove MPEG-2 sistema.

Vanjske poveznice