Razlika između inačica stranice »Pietro Perugino«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
m (→‎Životopis: ispravak)
 
[[Datoteka:Perugino Keys.jpg|mini|350px|<center>[[Predaja ključeva]], [[freska]], 1481./2., [[Sikstinska kapela]], [[Rim]]<center>]]
Četrdesetogodišnji Perugino se, nakon što je završio zidove Sikstinske kapele 1486., vratio u Firencu gdje je slijedećesljedeće godine optužen za pokušaj ubojstva, a izvukao se s presudom za napad i manjom novčanom kaznom. Od 1486. do 1499. god. Perugino je radio u Firenci s povremenim putovanjima u Rim, gdje je držao drugi studio. [[Giorgio Vasari|Vasari]] navodi kako je Perugino bio slab vjernik i otvoreno je sumnjao u besmrtnost duše.
 
God. 1499. do 1500. oslikao je dvoranu za prijeme (''sala dell'udienza'') novčarskog ceha (''cambio'') u Perugi. Na svodu te dvorane osmislio je sedam planeta i horoskopske znakove koje su većinom izveli njegovi učenici, a na zidovima dvije svete teme: Rođenje Kristovo, [[Uznesenje]], ali i personifikacije Pravde, Razboritosti, Umjerenosti i Hrabrosti, te brojne likove stvarnih veličina (proroci, sibile, mislioci, i dr.). Na srednjem pilastru, Perugino je smjestio svoj portret u obliku biste. Ova slika je vjerojatno jako utjecala na mladog [[Rafael]]a koji je (oko 1496.) bio njegov štićenik i možda je čak imao svoje prste na toj slici.

Navigacijski izbornik