Razlika između inačica stranice »Tri zakona robotike«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
.....
(.....)
# Robot mora slušati ljudske naredbe, osim kad su one u suprotnosti s prvim zakonom. 
# Robot treba štititi svoj integritet, osim kad je to u suprotnosti s prvim ili drugim zakonom.<ref name="IROBOT">{{Citiranje knjige|last=Asimov|first=Isaac|title=I, Robot|date=1950}}</ref>
....Zakoni stvaraju organizacijski princip i temu za Asimovljevu fikciju zasnovanu na robotima, te se pojavljuju u [[Serijal o robotima|Serijalu o robotima]], povezanim pričama, i u ''Lucky Starr'' serijalu. Zakoni su ugrađeni u gotovo sve robote s pozitronskim mozgom, koji su sastavni dio njegove fikcije, i ne mogu se zaobići, jer su zamišljeni kao sigurnosna značajka. Mnoge Asimovljeve priče sadrže robote koji se ponašaju neobično ili protu-intuitivno, kao neočekivana posljedica načina na koji robot primjenjuje Tri zakona u određenoj situaciji.
 
Originalni zakoni su mnogo puta mijenjani unutar Asimovljevih djela, kako bi autor detaljnije razvio način na koji roboti vrše interakciju s ljudima ili drugim robotima. U kasnijim djelima, gdje su roboti preuzeli odgovornost nad vladama čitavih planeta i civilizacija, Asimov je dodao i četvrti, ili nulti zakon koji prethodi drugima:
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik