Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 42: Redak 42:




'''Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje''' (kratica '''HDSSB''') je hrvatska parlamentarna [[politička stranka]] centra, blago konzervativno ali i jasno regionalno usmjerena. Utemeljitelj programa Udruge građana HDSSB-a je Branimir Glavaš,koji je i predsjednik Zajednice udruga HDSSB-a, kao pokreta za Slavoniju i Baranju za 5 slavonskih županija, a predsjednik stranke, Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje je [[Dragan Vulin]]. Inače, kratica i udruge građana i političke stranke je ista HDSSB. (razlika je samo u punom nazivu udruge i stranke koje se razlikuju u riječi "SABOR i SAVEZ".
'''Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje''' (kratica '''HDSSB''') je hrvatska parlamentarna [[politička stranka]] centra, blago konzervativno ali i jasno regionalno usmjerena. Utemeljitelj programa Udruge građana HDSSB-a je Branimir Glavaš,koji je i predsjednik Zajednice udruga HDSSB-a, kao pokreta za Slavoniju i Baranju za 5 slavonskih županija, a predsjednik stranke, Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje je [[Dragan Vulin]]. Inače, kratica i udruge građana i političke stranke je ista HDSSB. (razlika je samo u punom nazivu udruge i stranke koje se razlikuju u riječi "SABOR i SAVEZ". Prvi predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) bio je Krešimir Bubalo od svibnja 2006. do lipnja 2007.g.


== Politički profil ==
== Politički profil ==

Inačica od 17. prosinca 2016. u 00:23

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje
{{{logo opis}}}
{{{logo opis}}}
Vođa Dragan Vulin
Osnovana 2005.
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija slavonski regionalizam nacionalizam
Politički položaj centar
Sabor
1 / 151
Europski parlament
0 / 11
Službene boje          crvena i zlatna


Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (kratica HDSSB) je hrvatska parlamentarna politička stranka centra, blago konzervativno ali i jasno regionalno usmjerena. Utemeljitelj programa Udruge građana HDSSB-a je Branimir Glavaš,koji je i predsjednik Zajednice udruga HDSSB-a, kao pokreta za Slavoniju i Baranju za 5 slavonskih županija, a predsjednik stranke, Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje je Dragan Vulin. Inače, kratica i udruge građana i političke stranke je ista HDSSB. (razlika je samo u punom nazivu udruge i stranke koje se razlikuju u riječi "SABOR i SAVEZ". Prvi predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) bio je Krešimir Bubalo od svibnja 2006. do lipnja 2007.g.

Politički profil

U Programu HDSSB-a navodi se svrha stranke: okupljanje, angažiranje i političko djelovanje građana u skladu s ciljevima i programima svekolikog napretka regije Slavonije i Baranje, te oblikovanja i izražavanja političkih, socijalnih, gospodarskih, nacionalnih, kulturnih, obrazovnih i ekoloških uvjerenja i ciljeva te drugih interesa tog područja, unutar Republike Hrvatske, s ciljem povećanja kvalitete življenja na području Slavonije i Baranje.

HDSSB utemeljuje i provodi svoju djelatnost na moralnim, etičkim i socijalnim vrijednostima i najvišim vrednotama ustavnog poretka Republike Hrvatske kao polaznoj osnovici izgradnje i funkcioniranja društvene zajednice i njezinih institucijskih oblika.

U svom programu obilježavaju sljedeće značajke i usmjerenja:

  • regionalna,
  • nacionalna,
  • proeuropska,
  • demokratska.

U gospodarskoj politici posebno ističu načelo socijalno-tržišnog gospodarstva i politiku regionalnog gospodarskog razvoja posebice područja od posebne državne skrbi i nerazvijenih područja regije.

Povijest

HDSSB osnovana je nakon političkog razlaza suosnivača i dugodišnjeg političara Hrvatske demokratske zajednice Branimira Glavaša i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera 2005. godine.

Povod za razlaz bilo je neuvrštenje investicijskih projekata iz državnog proračuna za razvoj Slavonije i Baranje. Branimir Glavaš osniva nezavisnu listu za gradsko vijeće Osijeka i županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije te dobiva podršku gotovo cjelokupne organizacije Hrvatske demokratske zajednice i Mladeži HDZ-a u toj županiji. Na izborima za oba predstavnička tijela odnosi pobjedu (županija: 27%, grad: 25%), a HDZ mora podnijeti teški poraz (županija: 14%, grad 8%). Zajedno s Hrvatskom strankom prava stupa u koaliciju i njegova lista dobiva župana, a HSP gradonačelnika Antu Đapića.

Nakon izbora dolazi do osnivanja Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB). Na ponovljenim izborima za gradsko vijeće Požega i Slavonskog Broda njegova stranka uspije ulazak u vijeća. U proljeću 2007. zbog političkog sukoba s Anton Đapićem oko financiranja športske dvorane raskida se koalicija, te se dva puta ponavljaju izbori za gradsko vijeće.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine HDSSB u IV. i V. izbornoj jedinici osvaja tri zastupnička mjesta i ponovno postaje parlamentarna stranka sa vlastitim klubom zastupnika.

Ustrojstvo

HDSSB organizirana je u svih pet slavonskih županija, te ima osnovane gradske organizacije i određeni broj općinskih organizacija.

Središnja tijela su:

  1. Sabor
  2. Predsjednik
  3. Glavni odbor
  4. Predsjedništvo
  5. Nadzorni odbor
  6. Sud časti

U Stranci djeluje i Sekcija mladih kao oblik djelovanja mladih članova Stranke. U rad Sekcije mladih mogu se uključiti članovi Stranke u dobi od 18 do 28 godina.

Predsjednici

Poveznice

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.