Razlika između inačica stranice »Nelson Mandela«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 2 bajta ,  prije 4 godine
sit.
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
(sit.)
Iako je u zatvoru bio izoliran i marginaliziran, njegova dugogodišnja robija postala je simbol borbe protiv apartheida, a vlada Južne Afrike bila je pod pritiskom da ga pusti na slobodu. Godine [[1990.]] Mandela je oslobođen i s tadašnjim južnoafričkim predsjednikom započeo je pregovore s ciljem mirnog okončanja apartheida i prijenosa vlasti na crnačku većinu. Za te su napore Mandela i De Klerk godine [[1993.]] dobili Nobelovu nagradu za mir.
 
Godine [[1994.]] ANC pobjeđuje na izborima i Mandela postaje prvogprvi crni predsjednikapredsjednik Južne Afrike, koju dužnost je obavljaoobnašao do [[1999.]] godine. Iako je njegov mandat bio obilježen dramatičnim porastom stope kriminala i epidemijom [[HIV]]-a, mnogi hvale njegovu politiku nacionalnog pomirenja i vjernost demokratskim institucijama.
 
Nakon odlaska s vlasti posvetio se humanitarnom radu i postao jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih ikona suvremenog svijeta. Mnogi ga drže jednim od rijetkih univerzalnih moralnih autoriteta u današnjem svijetu.

Navigacijski izbornik