Boljunčica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m razmaci viška
mNema sažetka uređivanja
Redak 28: Redak 28:
[[File:Ustave za Boljunćicu.jpg|mini|250px|center|Ustave za regulaciju voda Boljunćice]]
[[File:Ustave za Boljunćicu.jpg|mini|250px|center|Ustave za regulaciju voda Boljunćice]]


== Poveznice ==
{{Hidrografija Hrvatske}}
{{Hidrografija Hrvatske}}



Inačica od 22. siječnja 2017. u 13:26

Boljunčica i brana Letaj
Položaj
DržaveHrvatska
Fizikalne osobine
Duljina33 km
Površina porječja150 km2
Tok rijeke
Izvorjužno od Lupoglava
 • Nad. vis.350 m
Slijevuvjetno ponornica
PritociRušanski potok

Boljunčica je potok (rječica) i najznačajniji vodotok u sjeveroistočnom dijelu Istre dužine oko 33 km i toka pretežito u smjeru sjever - jug. Porječje Boljunčice je površine oko 150 km2.

Izvire južno od Lupoglava na području Lesišćine (sela Sv. Stjepan, Španjerija, Krizmanići), na izvorištu koje je rašireno na nekoliko km2 s više izvora i bujičnih potoka i na visini od 350 m n/v. Nakon desetak kilometara toka na južnom dijelu Boljunskog polja s lijeve strane se pridružuje Rušanski potok koji sa sobom nosi vode cijelog niza bujičnih tokova s obronaka Učke. Spajanje tih potoka se događa na 90 m n/v a nakon toga korito Boljunčice ulazi u kanjonski tjesnac gdje je 1970. godine sagrađena lučna betonska brana Letaj visine 35 m i širine 90 m, koja tvori akumulaciju od 6,5 milijuna m3. Brana se nalazi sjevernije od Čepićkog polja te štiti od poplava oko 2000 ha obradivih površina.

Boljunčica ulazi u prostranu dolinu Čepićkog polja (nekad Čepićkog jezera) koje je duljine 8 km i prosječne širine 3 km a pruža se od sjevera prema jugu. Na početku polja Boljunčica je na 50 m n/v a na kraju polja na 22 m n/v. Čepićko polje je meliorirano i kanale za navodnjavanje puni upravo Boljunčica. Višak voda se ispušta odvodnim tunelom duljine 4250 m (sagrađen 1932.g. radi isušivanja Čepićkog jezera) u more Plominskog zaljeva.

Uvjetno Boljunčicu možemo ubrajati u ponornice jer prema stručnim mišljenjima na najjužnijem dijelu Čepićkog polja nekada je bio prirodni ponor a sada je umjetni tunel. Jedino u ekstremnim i vrlo rijetkim situacijama vode Boljunćice bi se mogle spojiti s vodama rijeke Raše. Između ta dva vodotoka je oko 3 km udaljenosti i vode Boljučice bi morale prijeći točku od 25 m n/v.

Tunel za odvodnju Boljunćice u more
Ustave za regulaciju voda Boljunćice

Vanjske poveznice

[1] U.; Istrapedia, Boljunčica

[2] S. Božičević; Istrapedia, Čepićko polje