Kadiluk: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: Migrating 31 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q217029 (translate me)
Šedrvan (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Kadiluk''', također '''kaza''' (tur. ''kadılık'' od ''kadı'': sudac, prema arap. ''qada'': suditi), u [[Tursko Carstvo|Turskom Carstvu]], sudsko i upravno područje, kotar. Više [[nahija]] sačinjavalo je kadiluk, a više kadiluka [[sandžak (teritorijalna jedinica)|sandžak]]. Na čelu kadiluka stajali su [[kajmekam]] (u upravnom), [[kadija]] (u sudskom) i [[muselim]] (u izvršnom) pogledu.
'''Kadiluk''', također '''kaza''' (tur. ''kadılık'' od ''kadı'': sudac, prema arap. ''qada'': suditi), u [[Tursko Carstvo|Turskom Carstvu]], [[pravosuđe|sudsko]] i upravno područje, kotar.
Granice kadiluka oblikovane su prema zemljopisnim, demografskim i povijesnim okolnostima.
Više [[nahija]] sačinjavalo je kadiluk, a više kadiluka [[sandžak (teritorijalna jedinica)|sandžak]]. Također je kadiluk mogao se poklapati s granicama cijelog sandžaka, no i samo jedne nahije. Na čelu kadiluka stajali su [[kajmekam]] (u upravnom), [[kadija]] (u sudskom) i [[muselim]] (u izvršnom) pogledu. Kadiji je u jednom gradu služba trajala dvije godine.
Uvjet uspostave kadiluka bio je postojanje gradskog naselja znatnije uloge. Drugi uvjet bio je postojanje znatnije muslimanske zajednice u tom gradu, da bi kadija imao kome uredovati. Muslimanima je uredovao u [[šerijat]]sko-pravnim poslovima. Podjela kadiluka ovisila je o važnosti grada u kojem je bilo sjedište, pa su na hrvatskim prostorima bile kaze od 150,300 i 500 [[akča]]. Izvan grada, u okolici i manjim mjestima bile su ispostave, nijabeti, u kojima su uredovali službenici koji su zastupali kadiju, naibi.


== Izvor ==
== Izvor ==
* [[Opća enciklopedija JLZ]] (Svezak 4, Iz-Kzy), Zagreb, 1978.
* [[Opća enciklopedija JLZ]] (Svezak 4, Iz-Kzy), Zagreb, 1978.
* [[Hrvatski leksikon]] A-K, Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb, 1996., ISBN 9539672813, str. 561


[[Kategorija:Osmansko Carstvo]]
[[Kategorija:Osmansko Carstvo]]
[[Kategorija:Administrativna podjela Osmanskog Carstva]]
[[Kategorija:Administrativna podjela Osmanskog Carstva]]
[[Kategorija:Pravosudna tijela]]
[[Kategorija:Šerijatsko pravo]]

Inačica od 1. veljače 2017. u 04:39

Kadiluk, također kaza (tur. kadılık od kadı: sudac, prema arap. qada: suditi), u Turskom Carstvu, sudsko i upravno područje, kotar. Granice kadiluka oblikovane su prema zemljopisnim, demografskim i povijesnim okolnostima. Više nahija sačinjavalo je kadiluk, a više kadiluka sandžak. Također je kadiluk mogao se poklapati s granicama cijelog sandžaka, no i samo jedne nahije. Na čelu kadiluka stajali su kajmekam (u upravnom), kadija (u sudskom) i muselim (u izvršnom) pogledu. Kadiji je u jednom gradu služba trajala dvije godine. Uvjet uspostave kadiluka bio je postojanje gradskog naselja znatnije uloge. Drugi uvjet bio je postojanje znatnije muslimanske zajednice u tom gradu, da bi kadija imao kome uredovati. Muslimanima je uredovao u šerijatsko-pravnim poslovima. Podjela kadiluka ovisila je o važnosti grada u kojem je bilo sjedište, pa su na hrvatskim prostorima bile kaze od 150,300 i 500 akča. Izvan grada, u okolici i manjim mjestima bile su ispostave, nijabeti, u kojima su uredovali službenici koji su zastupali kadiju, naibi.

Izvor