Wikipedija:Kartice: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
rev
No edit summary
(rev)
[[Slika:Kartice.jpg|frame]]
== Ranokršćanska literatura ==
prema raznim autorima, ad usum privatum
 
Male "kućice" na vrhu svake stranice zovemo ''karticama''.
 
Neprijavljeni suradnik [[Wikipedija|wikipedije]] vidi sljedeće kartice:
== Uvodne napomene ==
"'''Patrologija''' je teološka znanost koja težeći spoznati Boga u svijetu vjere, proučava po načelima povijesnih znanosti cjelinu drevnih kršćanskih pisaca koje Katolička Crkva uzima kao svjedoke svog nauka." (B. Altaner)
 
# članak (stranica o wikipediji)
'''Patrologija''' je onaj dio povijesti kršćanske književnosti koja se odnosi na pisce koji su u starini obrađivali teološka pitanja. Ona obuhvaća pravovjerne i heretičke pisce: ipak se više odnosi na one koji predstavljaju tradicionalni nauk Crkve, crkvene Oce i pisce. Patrologija se može definirati kao znanost o crkvenim Ocima. Ona obuhvaća na Zapadu sve kršćanske pisce od [[Grgur Veliki|Grgura Velikog]] (+604) ili [[Izidor Seviljski|Izidora Seviljskog]] (+634), a na Istoku dopire do [[Ivan Damašćanski|Ivana Damašćanskog]] (+749). (J. Quasten)
# razgovor
# uredi
# stare izmjene
 
Kad se prijavite, pojavit će se i:
Riječ "patrologija" prvi put je upotrijebio luteranski teolog Johann Gerhard (+1637) kojem je 1653. u Jeni objavljeno djelo ''"Patrologia sive de privitivae ecclesiae christianae doctorum vita ac lucubrationibus opusculum"''.
Patrologija se ne može u potpunosti poistovjetiti s pojmom "patristika" koji dolazi od naslova "patristička teologija", pod kojim su teolozi obrađivali, počevši od XVII stoljeća, nauk otaca, razlikujući je tako od biblijske, skolastičke ili spekulativne teologije. Iz oatrističke teologije je proizašla povijest [[dogma|dogme]], koja se zatim protegla ne samo na spise nego i na svjedočanstva liturgije i koncila.
 
* premjesti
Premda je naziv patrologija iz relativno kasnog razdoblja pojam "otac" je korišten od samih početaka kršćanstva.
* prati
 
Kad skupite dovoljno iskustva i postanete dušobrižnici hr wikipedije ([[Wikipedija:Administratori|administratori]]), pojaviti će se i:
U prvim stoljećima kršćanstva zadaću poučavanja imali su prvenstveno biskupi pa se na njih odnosio i naziv "otac".
 
* zaštiti
* izbriši
 
== Poveznice ==
 
Ako vam gornje objašnjenje nije dovoljno jasno, pročitajte članak [[Wikipedija:O izgledu mrežnih stranica]].
 
[[Kategorija:Pomoć|Kartice]]
5.646

uređivanja

Navigacijski izbornik