Razlika između inačica stranice »Džudo«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 822 bajta ,  prije 3 godine
Povodom novih pravila u Judo-u od strane IJF 2017, izbrisani su bodovi zvani Koka, Yuko te je korigirano vrijeme zahvata i bodova sukladno novim pravilima.
m (uklonjena promjena suradnika 93.136.125.139 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika MaGa)
(Povodom novih pravila u Judo-u od strane IJF 2017, izbrisani su bodovi zvani Koka, Yuko te je korigirano vrijeme zahvata i bodova sukladno novim pravilima.)
 
=== Pobjeda bacanjem ===
Ako protivnika bacimo na leđa s razumnom količinom snage, zaradili smo 10 bodova (''ippon'')Ippon i istog trena pobijeđujemo. Ako ga bacimo s razumnom količinom snage ali bez potpune kontrole bacanja, a protivnik padne djelomično na leđa, dobivamoili 7padne bodovana bok, dobivamo Waza (''waza- ari'').
 
Yuko (5 bodova) za bacanje na bok i Koka (3 boda)(Koka je izbačena) za bacanje na stražnjicu. Važno je napomenuti da oniWaza -ariji nisu kumulativni, znači njima je nemoguće pobijediti, čak i ako ih tokom borbe zaradite 100. Pobjeda se može ostvariti samo istekom vremena, odn. pobjednik je onaj koji skupi više tzv. "malih" bodova u tijeku borbe. NoNa akoprimjer, protivnik dobijemože 2imati tri Waza -ariaarija tote sega ubrajau kaozadnjih jedan10 Ippon isekundi natjecatelj takođerbaci odmahna pobjeđujeIppon bacajućite drugi waza-aripobijeđuje.
Za uspjela bacanja koja su ipak bila lošije izvedena i ne zaslužuju ippon ili waza-ari dodjeljuju se niži bodovi:
Yuko (5 bodova) za bacanje na bok i Koka (3 boda)(Koka je izbačena) za bacanje na stražnjicu. Važno je napomenuti da oni nisu kumulativni, znači njima je nemoguće pobijediti, čak i ako ih tokom borbe zaradite 100. Pobjeda se može ostvariti samo istekom vremena, odn. pobjednik je onaj koji skupi više tzv. "malih" bodova u tijeku borbe. No ako protivnik dobije 2 Waza-aria to se ubraja kao jedan Ippon i natjecatelj također odmah pobjeđuje bacajući drugi waza-ari.
 
=== Pobjeda u parteru ===
Ako ste bacili protivnika nekom tehnikom, no niste zaradili ippon, borbu možete nastaviti u parteru. Poanta je protivnikova leđa ili barem jedno rame kontrolirati odn. priljepiti za tatami i držati ih tako: 2520 sekundi (ippon), 20-2415 sekunde (waza-ari), 16-20 sekundi(Yuko), 15 sekundi(Koka).
 
Također, ako je protivnik već prije, bacanjem zaradio waza-ari i u parteru zadrži protivnika 20 sekundi (i time zaradi još jedan waza-ari), on pobjeđuje. Osim držanjem, u parteru se može pobijediti gušenjem ili polugom na ruci (U tom slučaju se protivnik izvlači iz zahvata tako da 3 puta tapka po vama ili parteru i samim time, automatski gubi meč).
Bitno je napomenuti da je parter u ranim počecima džuda bio slabo razvijen i vježbao se jako malo, no nakon susreta sa borcima FUSEN RYU škole ju-jitsu, koja je bila poznata po borbi na tlu, u džudu se i taj način počinje razvijati. Nakon toga na natjecanjima se počinje sve više borbi završavati u parteru te Jigoro Kano uvodi pravilo gdje se omjer borbe u stojećem stavu(TACHI-WAZA) I parteru(NE-WAZA), iznosi 70%/30% u korist borbe u stojećem stavu. No neke škole i dalje nastavljaju stavljati težište na parter jer je to na neki način u istinskom duhu BUŠIDO-a(kodeks samuraja), jer borba traje do predaje protivnika.Tu je najpoznatija škola KOSEN-JUDO, koja je u svojoj formi, temelj današnjeg BRAZILSKOG JU JITSUA i u tehničkom smislu između njih gotovo da i nema neke razlike.
No pogrešno je misliti da u džudu kao natjecanju, parter zauzima sporednu ulogu ili pak da su borci u džudu slabi u parteru. Tehnički nema nikakve razlike sa borbama u Brazilskoj ju-jitsi, jer je tehnika identična no razlika je u tome što se džudaška borba prekida ako se u parteru ne vidi neki progres u tehnici(obično kada jedan natjecatelj želi zbog boljeg rezultata"potrošiti" što više vremena), te ukoliko dođe do pozicije kada nijedan natjecatelj ne pokušavaju izvesti nikakvu akciju(mrtva pozicija).
 
=== Pobjeda na bodove ===
Ako dođe do toga da niti jedan borac nakon isteka vremena nije zaradio ippon, ilia 2svatko ima istu količinu waza-arija (ili nitko ih uopće nema), odlučujuborba se nastavlja zlatnim bodom, tj. borba se nastavlja dok jedan natjecatelj ne baci protivnika na bilo kakvo bacanje, tj. prvi pobjeđuje onaj koji prvi zaradi bodove. Zlatni bod ima neograničeno vrijeme bodovitrajanja.
No kako je već napomenut Yuko i Koka nisu kumulativni pa u slucaju da prvi borac ima 5 koki, a drugi borac ima 1 Yuko, pobjeđuje drugi borac. Isto tako, ako prvi borac ima 4 Yuka, a drugi borac ima 1 waza-ari pobjeđuje drugi borac. U slučaju da oba borca imaju isti broj Yuka i Koki, borba se nastavlja zlatnim bodom, tj. borba se nastavlja dok jedan natjecatelj ne baci protivnika na bilo kakvo bacanje, tj. prvi pobjeđuje onaj koji prvi zaradi bodove. Produžetci se nastavljaju u trajanju normalne borbe, no ako ni u tom vremenu nitko ne zaradi bodove sudci odlučuju tko pobjeđuje na temelju toga tko je bio u sveukupnom pogledu bolji.
 
== Zanimljivosti ==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik