Sažimanje podataka bez gubitaka: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Losless način kompresiranja je, za razliku od lossy načina, sažimanje bez gubitka kvalitete i informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači d...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
Losless način kompresiranja je, za razliku od [[lossy kompresija|lossy]] načina, sažimanje bez gubitka kvalitete i informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači da datoteka komprimirana ovim načinom kompresiranja, kada se de-komprimira, potpuno odgovara izvoru (originalnoj datoteci). Najpoznatiji formati koji upražnjavaju ovaj način kompresije su: [[PNG]] (za slike) i [[AC3]] (za audio).
Losless (''eng. "bez gubitaka"'') način kompresiranja je, za razliku od [[lossy kompresija|lossy]] načina, sažimanje bez gubitka kvalitete i informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači da datoteka komprimirana ovim načinom kompresiranja, kada se de-komprimira, potpuno odgovara izvoru (originalnoj datoteci). Najpoznatiji formati koji upražnjavaju ovaj način kompresije su: [[PNG]] (za slike) i [[AC3]] (za audio), a osim za neke formate za pohranu multimedije, ovaj način kompresije se češće koristi za komprimiranje raznovrsnih podataka u jednu datoteku. Primjeri su formati: [[ZIP]], [[BZ2]], [[RAR]], [[CAB]], i dr.

Inačica od 26. prosinca 2006. u 13:28

Losless (eng. "bez gubitaka") način kompresiranja je, za razliku od lossy načina, sažimanje bez gubitka kvalitete i informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači da datoteka komprimirana ovim načinom kompresiranja, kada se de-komprimira, potpuno odgovara izvoru (originalnoj datoteci). Najpoznatiji formati koji upražnjavaju ovaj način kompresije su: PNG (za slike) i AC3 (za audio), a osim za neke formate za pohranu multimedije, ovaj način kompresije se češće koristi za komprimiranje raznovrsnih podataka u jednu datoteku. Primjeri su formati: ZIP, BZ2, RAR, CAB, i dr.