Braća Blues: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
sitnica
Treecko (razgovor | doprinosi)
kategorije
Redak 44: Redak 44:
[[Kategorija:Filmovi 1980-ih]]
[[Kategorija:Filmovi 1980-ih]]
[[Kategorija:Američki filmovi]]
[[Kategorija:Američki filmovi]]
[[Kategorija:Humoristični filmovi]]
[[Kategorija:Glazbeni filmovi]]


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

Inačica od 27. prosinca 2006. u 03:23

Braća Blues
Datoteka:Bluesbros.jpg
Naslov izvornika
The Blues Brothers
RedateljJohn Landis
ScenaristDan Aykroyd,
John Landis
Glavne ulogeJohn Belushi,
Dan Aykroyd
Godina izdanja1980.
Trajanje133 minuta
DržavaSAD
JezikEngleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

"Braća Blues" (eng. “The Blues Brothers”) je slavna američka akcijska mjuzikl komedija iz 1980. koja govori o dvojici braće koji u „Božjoj misiji“ moraju spasiti svoje staro sirotište od dugova. Film je režirao John Landis i on je adaptacija skeča iz humorističnog showa „Saturday Night Live“, a 2000. je snimljen i nastavak. Film je ostao zapažen stoga jer njegova dva protagonista (praktički) nikada ne skidaju sunčane naočale i svoja crna odijela, čime su izvršili utjecaj na razne kasnije filmove, kao što su „Ljudi u crnom“, “Psi iz rezervoara” i druge.

Filmska ekipa

Režija: John Landis

Glume: John Belushi (Jake Blues), Dan Aykroyd (Elwood Blues), James Brown (Svečenik Cleopus James), John Candy (Burton Mercer), Carrie Fisher (Tajnovita žena) i dr.

Radnja

Chicago. Jake Blues biva pušten iz zatvora a njegov brat Elwood ga pokupi u svojem novom, policijskom autu. Kada posjete svoj stari dom, sirotište u kojem su ih odgojile časne sestre, saznaju da je crkva toj ustanovi ukinula financijsku potporu i da će ubrzo biti zatvorena ako za 11 dana ne plati 5.000 $. Braća žele pomoči a kada Jakea u crkvi obasja čudno svjetlo on shvati da su dobili „Božju misiju“. Odluče sastaviti svoj stari blues bend kako bi na koncertu skupili potreban novac. Na svojem putu privuku puno neprijatelja; Jakeovu bivšu ljubavnicu, američke Naciste, policiju jer su demolirali shoping centar i jedan Country bend jer su nastupili umjesto njih u nekom lokalu. Ipak, braća održe koncert i nabave novac za sirotište, ali ih policija uhapsi i stavi u zatvor.

Zanimljivosti

  • Zbog akcijske završnice sa oko 50-ak automobila je film dugo držao rekord sa najviše sudarenih automobila na filmu.

Kritike

Pri premijeri je film polarizirao kritičare, no danas ga većina hvali. Zadovoljni Frederic Brussat je hvalio film: "Braća Blues su puna živahne glazbe, fantastičnim jurnjavama automobilima i neprestane slpastick komedije". Scott Weinberg je napisao: "Dugo vremena su "Braća Blues" bila rangirana na najvišem mjestu na mojoj listi najdražih komedija...Prvi (i još uvijek najbolji) film koji je inspiriran likovima iz "Saturday Night Live", "Braća Blues" su pravi užitak za gledanje. Film je naivan i pametan; kaotičan i discipliniran; pun briljantnih mjuzikl sekvenca i nevjerojatnih potjera automobilom. Jednostavno, to je jedan od najzabavnijih filmova koje sam ikada vidio. A vidio sam ga 25 puta...Sve u filmu "Braća Blues" je veće od života. Glavni likovi, koji su u "Božjoj misiji", su izgleda nezaustavljivi". Dan Lybarger je utvrdio: "Priča je mršava, no prevladava neprestan mentalitet preuveličanosti" a Roger Ebert: "Film je koštao milijune dolara i prijetio je izmači kontroli. No redatelj John Landis ga je nekako uspješno spojio u cjelinu, uz puno pomoči snažno definiranih ličnosti junaka iz naslova".

Vanjske poveznice