Virtualna privatna mreža: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Nema sažetka uređivanja
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Redak 1: Redak 1:
'''VPN
'''VPN''' je skraćenica od [[engleski|eng.]] [[složenica|složenice]] '''V'''irtual '''P'''rivate '''N'''etwork (virtualna privatna mreža) i ime je za računalnu mrežu koja spaja daleke mreže koristeći javne komunikacijske mreže kao što je [[internet]]. VPN daje upraviteljima mreža i krajnjim korisnicima sigurnost od prisluškivanja i upadanja drugih korisnika (namjerno ili nehotično) kroz korištenje tehnoloških rješenja kao što su tunelski protokoli i šifriranje. VPN se koristi i za spajanje različitih mreža, poput dvije [[IPv6]] mreže preko spojne [[IPv4]] mreže.

''' je skraće
nica od [[engleski|eng.]] [[složenica|složenice]] '''V'''irtual '''P'''rivate '''N'''etwork (virtualna privatna mreža) i ime je za računalnu mrežu koja spaja daleke mreže koristeći javne komunikacijske mreže kao što je [[internet]]. VPN daje upraviteljima mreža i krajnjim korisnicima sigurnost od prisluškivanja i upadanja drugih korisnika (namjerno ili nehotično) kroz korištenje tehnoloških rješenja kao što su tunelski protokoli i šifriranje. VPN se koristi i za spajanje različitih mreža, poput dvije [[IPv6]] mreže preko spojne [[IPv4]] mreže.


==Povijest==
==Povijest==

Inačica od 13. svibnja 2017. u 20:27

VPN

  je skraće

nica od eng. složenice Virtual Private Network (virtualna privatna mreža) i ime je za računalnu mrežu koja spaja daleke mreže koristeći javne komunikacijske mreže kao što je internet. VPN daje upraviteljima mreža i krajnjim korisnicima sigurnost od prisluškivanja i upadanja drugih korisnika (namjerno ili nehotično) kroz korištenje tehnoloških rješenja kao što su tunelski protokoli i šifriranje. VPN se koristi i za spajanje različitih mreža, poput dvije IPv6 mreže preko spojne IPv4 mreže.

Povijest

Rasprostranjenost

Sigurnost

Primjeri

Vrela

Vanjske poveznice