Dolores Umbridge: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena promjena suradnika Tigar87 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Ivi104
m Dodan je njezin život prije i u Hogwartsu. Ostalo je većinom ostalo isto.
Redak 9: Redak 9:
| glumac = [[Imelda Staunton]]
| glumac = [[Imelda Staunton]]
| pojavljivanje = [[Harry Potter i Red feniksa]]
| pojavljivanje = [[Harry Potter i Red feniksa]]
|Krvni status=Mješanka|Patronus=Perzijska mačka|Roditelji=Orford Umbridge i Ellen Cracknell}}
}}


'''Dolores Jane Umbridge''' imaginaran je lik iz serije romana o [[Harry Potter|Harryju Potteru]], britanske spisateljice [[J. K. Rowling]].
'''Dolores Jane Umbridge''' imaginaran je lik iz serije romana o [[Harry Potter|Harryju Potteru]], britanske spisateljice [[J. K. Rowling]].


{{Otkrivanje radnje}}
{{Otkrivanje radnje}}
# RANI ŽIVOT
Dolores Jane Umbridge rođena je 26.8. kao kćer Orforda Umbridgea i Ellen Cracknell. Orford je bio radnik u Ministarstvu magije, i to u Odjelu za magično održavanje, dok je Ellen Cracknell bila bezjakinja. Njezin je mlađi brat bio hrkan. Dolores nije voljela svoje roditelje: oca zbog nedostatka ambicije, a majku jer nije vještica. To je dovelo do sve većih svađa. Ellen i njezin sin hrkan su napustili obitelj i otišli u bezjački svijet, a Orford i Dolores ih nikad više nisu vidjeli.


Ubrzo je dobila pismo i morala krenuti u Hogwats. Pretpostavlja se da je sve kupila u Zakutnoj ulici. Nije poznato koliko novca ima u Gringottsu. No znamo da je otišla kupiti štapić kod Garricka Ollivandera, proizvođača istih, te je dobila abnormalno kratki štapić od jedva 10 cm. Ollivander je objasnio da kratke štapiće dobiju oni kojima fale neke dobre osobine ili im nisu razvijene.
Dolores Umbridge je vještica koja radi u [[Ministarstvo magije|Ministarstvu magije]] kao pomoćnica Ministra magije. Prvi se put pojavila u [[Harry Potter i Red feniksa|Harryju Potteru i Redu feniksa]] na [[Harry Potter (lik)|Harryjevu]] suđenju zbog neovlaštene upotrebe magije. Kasnije saznajemo da je ona ustvari poslala [[dementor]]e na Harryja kako bi on bio primoran služiti se magijom i tako se ogriješiti o zakon o neovlaštenoj upotrebi magije. Izgledom podsjeća na veliku žabu.


U Hogwartsu je bila sortirana među Slytherine. Razrednik joj je bio Horace Slughorn, no Slughornu se Dolores nije svidjela. Nije je pozvao u svoj 'Slugov klub'. Umbridgeova je voljela moć i smetalo joj je to što nema nikakve moći nad drugim učenicima. Ubrzo je završila školovanje, pretpostavlja se s dobrim ocjenama, te se je zaposlila u Ministarstvu magije.
Umbridgeicu je bivši ministar magije, [[Cornelius Fudge]], predložio za profesoricu [[Školski predmeti u Hogwartsu#Obrana od mračnih sila|Obrane od mračnih sila]] kad [[Dumbledore]] nije mogao naći odgovarajućeg profesora (iako je ona bila daleko od odgovarajuće). Preuzela je mjesto profesorice, i to jedne od najomraženijih u dugoj povijesti [[Hogwarts]]a. Iz nastavnog je plana potpuno izbacila praktični dio o upotrebi magije u zaštiti od mračnih sila jer se bojala, kao i cijelo Ministarstvo, da će Albus Dumbledore organizirati vojsku učenika u [[Hogwarts]]u koji bi se borili protiv Ministarstva. Uz pomoć ministra polako je uvodila ''Prosvjetne odredbe'' - pravila koja su branila mnoge apsurdne stvari, kao što su organiziranja grupa bez njezina dopuštenja i razgovor s profesorima o temama nevezanim za nastavu (kako bi zaustavila osnivanje [[Dumbledoreova Armija|Dumbledoreove Armije]] i [[Severus Snape|Snapeove]] instrukcije iz [[oklumencija|oklumencije]] Harryju).


2. MINISTARSTVO MAGIJE
Harry je nekoliko puta bio kod Umbridgeice u kazni zbog različitih izjava na njenim satovima. Ona ga je kažnjavala tako što je morao nekoliko sati pisati na papiru ''Ne smijem lagati'' posebnim perom. Što je više pisao, na nadlakticu mu se sve dublje urezivala ta rečenica. Također je tu kaznu primijenila i na [[Manje važni Gryffindori povezani s metlobojem#Lee Jordan|Leeju Jordanu]]. Hermiona je Harryju našla lijek - esenciju koja je ublažavala bol.


Kad je došla u Ministarstvo odlučila je prvo riješiti se svojih korijena kako bi započela 'veliku karijeru'. Dala je svom ocu Orfordu dosta novaca i natjerala ga na otkaz. Zatim mu je često slala novac. Dolores je mrzila mutnjake, čarobnjake bezjačkog podrijetla, te mješance, mada je i sama miješane krvi. Voljela je samo čistokrvne i pravila se da je to i ona, što podsjeća na Voldemorta ili Snapea. Neki joj nisu vjerovali, no ti bi onda dobili otkaz ili bi nastradali. Stoga su svi počeli glumiti da vjeruju u njezino porijeklo.
Ministar je Umbridgeici dodijelio status Velike inkvizitorice Hogwartsa te je pomoću tog statusa mogla vršiti procjenu rada drugih profesora. Budući da joj se nisu svidjele nastavne metode [[Sybill Trelawney]] i [[Rubeus Hagrid|Rubeusa Hagrida]], ona ih je odlučila otpustiti. Dumbledore je kao zamjenu profesorici Trelawney doveo Firenza, [[kentaur]]a iz [[Hogwarts#Zabranjena šuma|Zabranjene šume]]. Kasnije je dovela i [[auror]]e koji su pokušali omamiti Hagrida zato što ga se ona željela riješiti bez puno buke. Hagrid je pobjegao s [[Rubeus Hagrid#Očnjak|Očnjakom]], ali je zato [[Minerva McGonagall|profesorica McGonagall]] završila u [[Bolnica Svetog Munga za magične ozljede i bolesti|Bolnici svetog Munga za magične ozljede i bolesti]] zbog pet uroka omamljivanja koji su je pogodili u isto vrijeme, dok je pokušavala zaštititi Hagrida.


Dolores je imala mnoge sulude ideje - da se obilježavaju zaljubljeni ljudi ili zatvaraju svi nečistokrvni. No to nikad nije provedeno u djelo. Ubrzo je Cornelius Oswald Fudge postao ministar, a ona njegova pomoćnica i 'viša podtajnica'. Ali ubrzo će je Fudge početi koristiti za svoje ciljeve.
Pomoću svojih ''Prosvjetnih odredbi'' Umbridgeova je zabranila [[Harry Potter (lik)|Harryju]] te [[Fred i George Weasley|Fredu i Gerogeu Weasleyu]] da igraju [[metloboj]] do kraja života. Zahvaljujući [[Manje važni Ravenclawi#Marietta Edgecombe|Marietti Edgecombe]], saznala je za [[Dumbledoreova Armija|Dumbledoreovu Armiju]] te je organizirala [[Inkvizitorski odred]] (čiji su članovi bili isključivo učenici iz [[Domovi u Hogwartsu#Slytherin|Slytherina]]) koji joj je pomogao u hvatanju učenika, članova Dumbledoreove armije. Zajedno s [[Cornelius Fudge|Ministrom]] htjela je uhititi Dumbledorea kada je on preuzeo krivnju za osnivanje D.A. Nakon što je Dumbledore omamio gotovo sve koji su u tom trenutku bili u njegovom kabinetu i pobjegao, Dolores Umbridge postala je nova ravnateljica Hogwartsa.


3. RED FENIKSA
Fred i George Weasley poslije njenog imenovanja postali su još gori nego prije. Stalno su stvarali nered te tako otežavali posao novoj ravnateljici. Fred i George napustili su Hogwarts na svojim metlama nedugo prije kraja školske godine, ali su se pobrinuli da iza sebe ostave potpuni nered. Nadahnuti blizancima Weasley i ostali su učenici (a i profesori) počeli izazivati nevolje koje je ravnateljica morala sama sređivati zato što joj nijedan profesor nije želio pomoći. [[Argus Filch]] bio je jedini zaposlenik Hogwartsa koji joj je bio odan zato što mu je obećala da će dopustiti kažnjavanje učenika mučenjem.


Albus Dumbledore, ravnatelj Hogwartsa, je bio u stalnom sukobu s Fudgeom jer Fudge nije htio vjerovati da se lord Voldemort vratio. Stoga ju je Fudge zaposlio na mjestu učiteljice Obrane od mračnih sila jer nije bilo nikog drugog. Umbridgeica na prvom satu nije dala učenicima da pričaju bez da podižu ruku. Strogoćom je podsjetila na Snapea. Iako se u početku činila pravednom, te da želi disciplinirati učenike, to nije bilo tako. Ona nije voljela djecu i vršila je teror nad razredom. Kad je Harry bio kažnjen, pisao je njezinim posebnim perom pa su mu se riječi "Ne smijem lagati" upisivale u kožu. To je načinila i Leeju Jordanu, pa im je Hermiona preporučila da koriste merlapovu esenciju koja je ublažavala bol.
Kada je Harry pokušao komunicirati sa [[Sirius Black|Siriusom]] kroz kamin u njenom kabinetu, uhvatila ga je (zajedno sa [[Luna Lovegood|Lunom]], [[Hermione Granger|Hermionom]], [[Ron Weasley|Ronom]], [[Neville Longbottom|Nevilleom]] i [[Ginny Weasley|Ginny]]) i htjela na njemu primijeniti kletvu [[Cruciatus]] kako bi saznala s kim je želio razgovarati. Harry i Hermiona nadmudrili su je i odveli je u šumu, kako bi joj pokazali oružje pomoću kojeg će Dumbledore napasti Ministarstvo, a usvari su je odveli do krda kentaura. Kentauri su je napali i zarobili zato što ih je uvrijedila, ali kasnije ju je spasio Dumbledore.


Njezin kabinet je bio pun sladunjavih čipkastih tabletića, roza kardigana i mačića. J.K. Rowling je objasnila da "ljudima koji su skloni ružičastim stvarima nedostaje istinske ljubavi i topline".
Na posljednjoj večeri u [[Hogwarts]]u, učenici i profesori napali su je gađajući je raznim predmetima, a [[profesorica McGonagall]] čak je dala štap kućnom duhu Peevesu da udara Umbridgeicu po glavi.


Umbridgeica je poučavala samo teoriju Obrane prema Fudgeovim uputama jer se ovaj bojao da će Dumbledore od učenika stvoriti vojsku za napad na Ministarstvo magije. Stoga su učenici osnovali DA ili Dumbledoreovu armiju kojoj je sjedište bilo u Sobi potrebe, a gdje je Harry druge poučavao i praktičnu Obranu. Kad ih je izdala Choina prijateljica Edgecombe, Dumbledore je sebe okrivio i pobjegao pomoću Fawkesa, a Umbridgeova je postala ravnateljica. No vodoriga je nije pustila u ravnateljev kabinet.
U ''[[Harry Potter i Princ miješane krvi|Harryju Potteru i Princu miješane krvi]]'' saznajemo da Dolores Umbridge još radi u Ministarstvu, a pojavila se samo na kraju knjige, na Dumbledoreovu pogrebu.


Kao Velika inkvizitorica je otpustila Sybill Trelawney i Hagrida, pa je došao Firenco. Zbog nje je McGonagallova zamalo umrla i završila u Svetom Mungu. Osnovala je Inkvizitorski odred da joj pomaže, ali to su većinom bili Slytherini kao Malfoy ili Crabbe. Ona je kontrolirala druge učitelje i mnogi su je se bojali, ali su je i mrzili. Minerva McGonagall je se nije bojala. Čini se da ni Severusa Snapea nije uspjela zaplašiti.
U [[Harry Potter i Darovi smrti|Harryju Potteru i Darovima Smrti]] Dolores Umbridge je otkupila Slytherinov medaljon od [[Mundungus Fletcher|Mundungusa Fletchera]], koji ga je ukrao iz Siriusove kuće. Medaljon je jedan od Voldemortovih horkruksa. Kroz radnju saznajemo da je Umbridge glavna članica komisije za popisivanje čarobnjaka i vještica bezjačkog porijekla. Ona kroz taj položaj provodi svoju strahovladu i teror nad osobama čija su oba roditelja bezjaci. Na vratima svoga ureda ima magično oko Alastora Moodyja, kojim špijunira druge zaposlenike.


Ona je uvodila razne sulude Prosvjetne odredbe. Harryu je zabranila da ide u Hogsmeade, te je njemu i blizancima Weasley doživotno zabranila da igraju metloboj. Fred i George su stoga pobjegli iz škole. Poslije su joj Peeves, kućni duh i poltergeist, a i drugi učenici, komplicirali život. Saznaje se da je i ona poslala dementore na Harrya na početku knjige.

Hermiona i Harry su je namamili u šumu gdje su im put presjekli kentauri. Umbridgeova je napala kentaure i uvrijedila ih, pa su je kentauri oteli. Možda bi oteli i djecu da nije došao div Grawp i otjerao ih.

ŠESTA I SEDMA KNJIGA

U 6. knjizi još radi u Ministarstvu. Došla je na Dumbledoreov pogreb i namjestila lice u izraz tuge. Kad je vidjela kentaura Firenca, otišla je na najudaljenije sjedalo.

U [[Harry Potter i Darovi smrti|Harryju Potteru i Darovima Smrti]] Dolores Umbridge radi u Ministarstvu. U dobrim je odnosima s ministrom Thicknesseom. Ona i smrtonoša Corban Yaxley vode Komisiju za popisivanje čarobnjaka i vještica bezjačkog porijekla. Time provodi teror nad mutnjacima. Nakon što je Voldemort ubio Alastora Moodyja, Umbridgeica je počela koristiti njegovo oko u vratima da špijunira druge ljude. Također je i njen ured sav roza boje. Ona je uzela Slytherinov medaljon od Mundungusa Fletchera (što je zapravo bio Voldemortov horkruks) te je postala još okrutnija. Harry je napao nju i Yaxleya te je oteo medaljon kojeg je kasnije uništio Ron Weasley u nekoj šumi.

Nakon sedme knjige kažnjena je doživotnom robijom u zatvoru Azkabanu zbog zločina počinjenih protiv mutnjaka.

ZANIMLJIVOSTI
*U vrijeme planiranja [[Harry Potter i Red feniksa|Harry Pottera i Reda feniksa]] profesorica Umbridge trebala se zvati Elvira.
*U vrijeme planiranja [[Harry Potter i Red feniksa|Harry Pottera i Reda feniksa]] profesorica Umbridge trebala se zvati Elvira.
*Patronus joj je perzijska mačka. Jako je sijala u sedmoj knjizi zbog sreće Umbridgeove kad terorizira mutnjake.


{{Redoslijed|
{{Redoslijed|

Inačica od 13. srpnja 2017. u 06:30

Lik iz Harryja Pottera
Dolores Jane Umbridge
Rod žena
Boja kose mišje smeđa(5.knjiga)
sijeda(6.knjiga)
Vjernost Ministarstvo magije
Glumac Imelda Staunton
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Red feniksa

Dolores Jane Umbridge imaginaran je lik iz serije romana o Harryju Potteru, britanske spisateljice J. K. Rowling.

  1. RANI ŽIVOT

Dolores Jane Umbridge rođena je 26.8. kao kćer Orforda Umbridgea i Ellen Cracknell. Orford je bio radnik u Ministarstvu magije, i to u Odjelu za magično održavanje, dok je Ellen Cracknell bila bezjakinja. Njezin je mlađi brat bio hrkan. Dolores nije voljela svoje roditelje: oca zbog nedostatka ambicije, a majku jer nije vještica. To je dovelo do sve većih svađa. Ellen i njezin sin hrkan su napustili obitelj i otišli u bezjački svijet, a Orford i Dolores ih nikad više nisu vidjeli.

Ubrzo je dobila pismo i morala krenuti u Hogwats. Pretpostavlja se da je sve kupila u Zakutnoj ulici. Nije poznato koliko novca ima u Gringottsu. No znamo da je otišla kupiti štapić kod Garricka Ollivandera, proizvođača istih, te je dobila abnormalno kratki štapić od jedva 10 cm. Ollivander je objasnio da kratke štapiće dobiju oni kojima fale neke dobre osobine ili im nisu razvijene.

U Hogwartsu je bila sortirana među Slytherine. Razrednik joj je bio Horace Slughorn, no Slughornu se Dolores nije svidjela. Nije je pozvao u svoj 'Slugov klub'. Umbridgeova je voljela moć i smetalo joj je to što nema nikakve moći nad drugim učenicima. Ubrzo je završila školovanje, pretpostavlja se s dobrim ocjenama, te se je zaposlila u Ministarstvu magije.

2. MINISTARSTVO MAGIJE

Kad je došla u Ministarstvo odlučila je prvo riješiti se svojih korijena kako bi započela 'veliku karijeru'. Dala je svom ocu Orfordu dosta novaca i natjerala ga na otkaz. Zatim mu je često slala novac. Dolores je mrzila mutnjake, čarobnjake bezjačkog podrijetla, te mješance, mada je i sama miješane krvi. Voljela je samo čistokrvne i pravila se da je to i ona, što podsjeća na Voldemorta ili Snapea. Neki joj nisu vjerovali, no ti bi onda dobili otkaz ili bi nastradali. Stoga su svi počeli glumiti da vjeruju u njezino porijeklo.

Dolores je imala mnoge sulude ideje - da se obilježavaju zaljubljeni ljudi ili zatvaraju svi nečistokrvni. No to nikad nije provedeno u djelo. Ubrzo je Cornelius Oswald Fudge postao ministar, a ona njegova pomoćnica i 'viša podtajnica'. Ali ubrzo će je Fudge početi koristiti za svoje ciljeve.

3. RED FENIKSA

Albus Dumbledore, ravnatelj Hogwartsa, je bio u stalnom sukobu s Fudgeom jer Fudge nije htio vjerovati da se lord Voldemort vratio. Stoga ju je Fudge zaposlio na mjestu učiteljice Obrane od mračnih sila jer nije bilo nikog drugog. Umbridgeica na prvom satu nije dala učenicima da pričaju bez da podižu ruku. Strogoćom je podsjetila na Snapea. Iako se u početku činila pravednom, te da želi disciplinirati učenike, to nije bilo tako. Ona nije voljela djecu i vršila je teror nad razredom. Kad je Harry bio kažnjen, pisao je njezinim posebnim perom pa su mu se riječi "Ne smijem lagati" upisivale u kožu. To je načinila i Leeju Jordanu, pa im je Hermiona preporučila da koriste merlapovu esenciju koja je ublažavala bol.

Njezin kabinet je bio pun sladunjavih čipkastih tabletića, roza kardigana i mačića. J.K. Rowling je objasnila da "ljudima koji su skloni ružičastim stvarima nedostaje istinske ljubavi i topline".

Umbridgeica je poučavala samo teoriju Obrane prema Fudgeovim uputama jer se ovaj bojao da će Dumbledore od učenika stvoriti vojsku za napad na Ministarstvo magije. Stoga su učenici osnovali DA ili Dumbledoreovu armiju kojoj je sjedište bilo u Sobi potrebe, a gdje je Harry druge poučavao i praktičnu Obranu. Kad ih je izdala Choina prijateljica Edgecombe, Dumbledore je sebe okrivio i pobjegao pomoću Fawkesa, a Umbridgeova je postala ravnateljica. No vodoriga je nije pustila u ravnateljev kabinet.

Kao Velika inkvizitorica je otpustila Sybill Trelawney i Hagrida, pa je došao Firenco. Zbog nje je McGonagallova zamalo umrla i završila u Svetom Mungu. Osnovala je Inkvizitorski odred da joj pomaže, ali to su većinom bili Slytherini kao Malfoy ili Crabbe. Ona je kontrolirala druge učitelje i mnogi su je se bojali, ali su je i mrzili. Minerva McGonagall je se nije bojala. Čini se da ni Severusa Snapea nije uspjela zaplašiti.

Ona je uvodila razne sulude Prosvjetne odredbe. Harryu je zabranila da ide u Hogsmeade, te je njemu i blizancima Weasley doživotno zabranila da igraju metloboj. Fred i George su stoga pobjegli iz škole. Poslije su joj Peeves, kućni duh i poltergeist, a i drugi učenici, komplicirali život. Saznaje se da je i ona poslala dementore na Harrya na početku knjige.

Hermiona i Harry su je namamili u šumu gdje su im put presjekli kentauri. Umbridgeova je napala kentaure i uvrijedila ih, pa su je kentauri oteli. Možda bi oteli i djecu da nije došao div Grawp i otjerao ih.

ŠESTA I SEDMA KNJIGA

U 6. knjizi još radi u Ministarstvu. Došla je na Dumbledoreov pogreb i namjestila lice u izraz tuge. Kad je vidjela kentaura Firenca, otišla je na najudaljenije sjedalo.

U Harryju Potteru i Darovima Smrti Dolores Umbridge radi u Ministarstvu. U dobrim je odnosima s ministrom Thicknesseom. Ona i smrtonoša Corban Yaxley vode Komisiju za popisivanje čarobnjaka i vještica bezjačkog porijekla. Time provodi teror nad mutnjacima. Nakon što je Voldemort ubio Alastora Moodyja, Umbridgeica je počela koristiti njegovo oko u vratima da špijunira druge ljude. Također je i njen ured sav roza boje. Ona je uzela Slytherinov medaljon od Mundungusa Fletchera (što je zapravo bio Voldemortov horkruks) te je postala još okrutnija. Harry je napao nju i Yaxleya te je oteo medaljon kojeg je kasnije uništio Ron Weasley u nekoj šumi.

Nakon sedme knjige kažnjena je doživotnom robijom u zatvoru Azkabanu zbog zločina počinjenih protiv mutnjaka.

ZANIMLJIVOSTI

  • U vrijeme planiranja Harry Pottera i Reda feniksa profesorica Umbridge trebala se zvati Elvira.
  • Patronus joj je perzijska mačka. Jako je sijala u sedmoj knjizi zbog sreće Umbridgeove kad terorizira mutnjake.