Smrdljika: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 20: Redak 20:
}}
}}


'''Smrdljika''' ([[lat]]. ''Pistacia terebinthus''), biljka iz porodice [[Anacardiaceae]] (rujevke ili vonjače) raste u sloju grmlja primorske zimzelene šume do 700 metara visine, a cvjeta od travnja do srpnja. Ona je neugodnog mirisa. Njoj je srodna prava tršlja ili [[Pistacija|Pistacija (Pistacia vera)]], koja se uzgaja u zemljama azijskog [[Sredozemlje|Sredozemlja]]. Plodovi ove ˝pistacije˝ su jestivi ali gorkastog okusa, promjera oko 8 mm. i ne toliko kvalitetni kao kod vrste P. vera.
'''Smrdljika''' ([[Latinski jezik|lat.]] ''Pistacia terebinthus''), biljka iz porodice [[Anacardiaceae]] (rujevke ili vonjače) raste u sloju grmlja primorske zimzelene šume do 700 metara visine, a cvjeta od travnja do srpnja. Ona je neugodnog mirisa. Njoj je srodna prava tršlja ili [[Pistacija|Pistacija (Pistacia vera)]], koja se uzgaja u zemljama azijskog [[Sredozemlje|Sredozemlja]]. Plodovi ove ˝pistacije˝ su jestivi ali gorkastog okusa, promjera oko 8 mm. i ne toliko kvalitetni kao kod vrste P. vera.


Biljka je pogodna kao podloga za cijepljenje pistacije.
Biljka je pogodna kao podloga za cijepljenje pistacije.

Inačica od 24. srpnja 2017. u 11:01

Smrdljika
Pistacia terebinthus
Sistematika
Carstvo:Plantae
Koljeno:Magnoliophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Sapindales
Porodica:Anacardiaceae
Rod:Pistacia
Vrsta:P. terebinthus
Dvojno ime
Pistacia terebinthus
L.
Baze podataka

Smrdljika (lat. Pistacia terebinthus), biljka iz porodice Anacardiaceae (rujevke ili vonjače) raste u sloju grmlja primorske zimzelene šume do 700 metara visine, a cvjeta od travnja do srpnja. Ona je neugodnog mirisa. Njoj je srodna prava tršlja ili Pistacija (Pistacia vera), koja se uzgaja u zemljama azijskog Sredozemlja. Plodovi ove ˝pistacije˝ su jestivi ali gorkastog okusa, promjera oko 8 mm. i ne toliko kvalitetni kao kod vrste P. vera.

Biljka je pogodna kao podloga za cijepljenje pistacije.

Ova biljka bila je bila prvi poznati izvor terpentina[1], a u engleskom jeziku poznata je kao terpentinovo drvo (turpentine tree). Kora sadrži mnogo tanina[2]. U pučkoj medicini koristila za liječenje nekih bolesti maternice i sifilisa.

Galerija

Izvori

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Smrdljika