Dolores Umbridge: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 128: Redak 128:
|gl_članak_funkcija = Profesorica [[Školski predmeti u Hogwartsu#Obrana od mračnih sila|Obrane od mračnih sila]] u [[Hogwarts]]u </br>([[rujan]] [[1995]]. - [[lipanj]] [[1996]].)
|gl_članak_funkcija = Profesorica [[Školski predmeti u Hogwartsu#Obrana od mračnih sila|Obrane od mračnih sila]] u [[Hogwarts]]u </br>([[rujan]] [[1995]]. - [[lipanj]] [[1996]].)
|nasljednik=[[Severus Snape]]
|nasljednik=[[Severus Snape]]
|prethodnik = nitko
|gl_članak_funkcija = Velika inkvizitorica Hogwartsa
|nasljednik = nitko (ona je bila jedina)
|prethodnik = nepoznato
|gl_članak_funkcija = Viša podtajnica ministra
|nasljednik = nepoznato
|prethodnik = nitko
|gl_članak_funkcija = Voditeljica komisije za popisivanje čarobnjaka bezjačkog porijekla
|nasljednik = nitko (ona je bila jedina)

}}
}}



Inačica od 7. kolovoza 2017. u 14:40

Lik iz Harryja Pottera
Dolores Jane Umbridge
Rod žena
Boja kose mišje smeđa(5.knjiga)
sijeda(6.knjiga)
Vjernost Ministarstvo magije
Glumac Imelda Staunton
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Red feniksa

Dolores Jane Umbridge imaginaran je lik iz serije romana o Harryju Potteru, britanske spisateljice J. K. Rowling.

Dolores Umbridge je vještica koja radi u Ministarstvu magije kao pomoćnica Ministra magije. Prvi se put pojavila u Harryju Potteru i Redu feniksa na Harryjevu suđenju zbog neovlaštene upotrebe magije. Kasnije saznajemo da je ona ustvari poslala dementore na Harryja kako bi on bio primoran služiti se magijom i tako se ogriješiti o zakon o neovlaštenoj upotrebi magije. Izgledom podsjeća na veliku žabu.

Rani život

Dolores je rođena kao kćer bezjakinje Ellen Cracknell i čarobnjaka Orforda Umbridgea. Njezin brat je bio hrkan. Dolores nije voljela svoje roditelje: majku jer je bezjakinja, a oca zbog ambicioznosti. U obitelji je nastao sukob. Ellen i njezin sin su napustili Umbridgeove te otišli u bezjački svijet. Dolores ih više nikad nije vidjela.

Godine u Hogwartsu

Sa svojih 11 godina Dolores odlazi u Hogwarts. Kupuje čarobni štapić koji je jako kratak, a Garrick Ollivander to objašnjava time da kratke štapiće imaju oni kojima nedostaju neke dobre osobine. Dolores je svrstana u Slytherine, a razrednik joj je bio Horace Slughorn. Njemu nikad nije bila simpatična. Nitko joj nije dao neku moć ili odgovornost u Hogwartsu. Školu je završila s dobrim ocjenama i zaposlila se u Ministarstvu magije.

Početci u Ministarstvu

Dolores je počela raditi u Ministarstvu. Platila je svojem ocu da napusti posao i ode, te mu je redovno donosila novce. Ostalima je lagala da je čistokrvna vještica, a svi su se pravili da joj vjeruju. Dolores je postala viša podtajnica ministra. Kad je Cornelius Fudge došao na vlast, situacija se promijenila.

Red feniksa

Fudge je Umbridgeicu zaposlio kao profesoricu Obrane od mračnih sila jer nije bilo nijedne druge. Umbridgeova se činila kao da samo želi disciplinu, ali je zapravo bila okrutna. Poučavala je samo teoriju jer se Fudge bojao da će Dumbledore napraviti vojsku učenika. Kažnjavala je Harryja Pottera i Leea Jordana te uvela čitav niz odredbi. Također je otpustila Trelawneyicu i Rubeusa Hagrida. Postala je i ravnateljica kad je Dumbledore pobjegao. Harryju, Fredu i Georgeu je zabranila igranje metloboja. Činilo se kao da je sve propalo.

Odlazak

Dolores je otkrila Dumbledoreovu armiju, ali su se svi izvukli. Kad je uhvatila Harryja i ostale, Hermiona joj je lagala i odvela je u šumu gdje su bili kentauri. Kentauri su zarobili Umbridgeovu, a djecu je spasio div Grawp. Zatim su otišli u Ministarstvo. Umbridgeovu je spasio Dumbledore te je ona napokon otišla.

Drugi rat

Dolores je bila na Dumbledoreovom sprovodu. Kad je započeo Drugi rat, ona je i dalje radila u Ministarstvu. Tijekom Voldemortovog režima situacija se promijenila.

Komisija za popisivanje čarobnjaka bezjačkog porijekla

Dolores i Corban Yaxley su vodili Komisiju za popisivanje čarobnjaka bezjačkog porijekla. Ona je bila glavna. Od Mundungusa Fletchera je otkupila Slytherinov medaljon, koji je bio i horkruks. Stoga je postala još gora. Mučila je čarobnjake bezjačkog porijekla. Kad su ušli u Ministarstvo, Harry ju je napao te su joj oteli medaljon.

Nakon rata

Dolores je zatvorena u Azkaban zbog svojih zločina protiv čarobnjaka bezjačkog porijekla.

Fizički izgled

Dolores je bila niska i zdepasta vještica. Kosa joj je bila smeđa, a u njoj je bila mašna. Izgledala je kao žaba krastača. Bila je pomalo stara, te odjevena u ružičastu odjeću.

Osobnost

Dolores je bila vrlo zla. Mrzila je sve koji nisu čistokrvni, mada to nije bila ni sama. Izradila je zakone protiv vukodlaka i vodenljudi, te je u 7. knjizi mučila čarobnjake bezjačkog porijekla. Koristila je posebno pero kojim je upisivala riječi u kožu žrtve. To je primijenila na Harryju Potteru. Nije bila smrtonoša, mada ih je indirektno podržavala. Bila je vrlo ambiciozna osoba.

Magijske vještine

Čarolije: Bila je vrlo sposobna u čarolijama. Koristila je čarolije štita i omamljivanja. Mogla je proizvesti patronus u obliku perzijske mačke. Kontrolirala je dementore te je začarala stolice u sudnici tako da bi svezale čarobnjaka bezjačkog porijekla.

Crna magija: Bila je dobra i u crnoj magiji. Htjela je iskoristiti kletvu Cruciatus na Harryju Potteru. Koristila se i raznim čarolijama protiv čarobnjaka bezjačkog porijekla. Dobro se borila protiv kentaure te je neke uspjela vezati i onesposobiti.

Stvaranje čarolija i predmeta: Dolores je stvorila neke čarolije i svoje posebno pero, kojim je riječi upisivala u kožu žrtve.

Neverbalne čarolije: I u tome je bila dobra.

U posjedu

Štapić: Dolores je imala čarobni štapić. Kupila ga je kod Ollivandera s 11 godina. Vrlo je kratak, oko 10 cm, te izrađen od breze i zmajskog srčanog vlakna. Jako je dobro služi jer s njim izvodi komplicirane čarolije, kao što je stvaranje patronusa.

Slike mačaka i tabletići: Zbog nedostatka ljubavi i topline sklona je sladunjavim stvarima. Nosi ružičastu odjeću te ima slične tabletiće i prekrivače. Uvijek ima i slike mačaka koje obožava - zbog toga joj je mačka i patronus.

Slytherinov medaljon: Umbridgeica je otkupila medaljon Salazara Slytherina te ga je nosila oko vrata. Ljudima je lagala da slovo 'S' znači Selwyn (jedna čistokrvna obitelj). Nosila ga je oko vrata te je tijekom tog razdoblja postala još okrutnija.

Pero: Imala je pero kojim bi riječi utisnula u kožu žrtve. To je primijenila na Harryju te mu je u ruku urezala riječi 'Ne smijem lagati', misleći da laže o Voldemortovu povratku.

Moodyjevo oko: Nakon ubojstva Alastora Moodyja, Umbridgeova je uzela njegovo oko te ga stavila u svoja vrata umjesto špijunke. Pomoću njega špijunirala je zaposlenike. Uzeo ga je Harry Potter i zakopao ga u nekoj šumi.

Odnosi

Obiteljski

Dolores se nije baš najbolje slagala sa svojom obitelji. Prezirala je majku i brata jer nisu čarobnjaci, te su oni otišli. S ocem isto nije bila u dobrim odnosima jer je bio neambiciozan. Kad se zaposlila u Ministarstvu, platila mu je da ode kako je ne bi sramotio.

Harry Potter

Bila je u sukobu s Harryjem jer se nije slagala s njim po pitanju Voldemortovog povratka. Stoga ga je često kažnjavala te mu zabranila metloboj. Harry se obračunao s njom u 7. knjizi kad ju je omamio.

Cornelius Fudge

Umbridgeica je bila odana ministru, tada Fudgeu. Bila je njegova tajnica i pomoćnica. On ju je zaposlio kao profesoricu, tj. špijunku u Hogwartsu. Ona je, doduše, poslala dementore na Harryja, što Fudge nije znao, no bio je sretan što može izbaciti Harryja iz škole. U tome nije uspio.

Ministri magije

Podržavala je sve ministre magije - Fudgea, Scrimgeoura i Thicknessea.

Minerva McGonagall

Minerva se pobunila protiv Dolores te je s njom često bila u ratu. Minerva se nije bojala Umbridgeice.

Ostali profesori Hogwartsa

SEVERUS SNAPE: Bio je jedini Slytherin koji je nije podržavao. Radio je po svome te joj nije dao veritaserum za Harryja.

SYBILL TRELAWNEY: Dolores ju je izbacila iz Hogwartsa zbog neznanja.

HAGRID: Dolores ga je izbacila jer je poludiv.

DUMBLEDORE: On ju je poštovao, no ona njega nije voljela te ga je uspjela smijeniti. Nije joj bilo žao kad je umro, nego je glumila.

Smrtonoše

Nije bila smrtonoša, no indirektno ih je podržavala. Zajedno sa smrtonošom Yaxleyem je vodila Komisiju u Ministarstvu. Glumila je da je u rodu sa smrtonošom Selwynom. Imali su slične ciljeve i zamisli.


Glumila ju je Imelda Staunton