Razlika između inačica stranice »Horkruks«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 538 bajtova ,  prije 4 godine
bez sažetka
'''Horkruksi''' su magični predmeti iz knjiga o Harryju Potteru. Prvi put su spomenuti u šestoj knjizi, [[Harry Potter i Princ miješane krvi|Harryju Potteru i Princu miješane krvi]].
 
Horkruks je predmet koji koristi Voldemort kako ne bi umro. Pomoću njega čarobnjak može prepoloviti dušu i spremiti njezin djelić u neki predmet kako bi bio siguran od smrti. U slučaju da ga netko pokuša ubiti, on postaje sablast.
{{Otkrivanje radnje}}
 
== Informacije ==
Horkruks je magični predmet koji kreira upotrebom crne magije čarobnjak ili vještica koji želi izbjeći smrt. Kako bi to postigli, oni moraju dio svoje duše sakriti u predmet – horkruks - koji onda obično sakriju na neko sigurno mjesto kako ga nitko ne bi uništio. Dokle god horkruks postoji, oni su zaštićeni od smrti jer čak i ako su njihova tijela uništena, dio njihove duše ostaje neoštećen i vezan za ovaj svijet. Međutim, uništenje tijela osobu koja je napravila horkruks ostavlja u stanju poluživota, osoba postane "manja od duha, niža od najniže sablasti". U takvom je stanju bio i [[Lord Voldemort]] nakon što se na njega odrazila kletva kojom je pokušao ubiti [[Harry Potter (lik)|Harryja Pottera]].
 
Lokacija: svuda po svijetu, na skrovitim mjestima
Horkrukse je moguće uništiti (kao što se i vidi s Riddleovim dnevnikom i prstenom Marvola Gaunta), iako je to iznimno teško budući da je horkruks obično "tako osmišljen da u jednakoj mjeri bude oružje i sredstvo zaštite". Ako uništimo horkruks, uništavamo i fragment duše spremljen u njega te tako osoba koja ga je stvorila ponovno postaje smrtna.
 
Izumitelj: [[Herpo the Foul]]
Iako je [[Albus Dumbledore|Dumbledore]] potvrdio da su i drugi čarobnjaci u prošlosti već stvarali horkrukse, [[Lord Voldemort|Voldemort]] jedini je čarobnjak koji je svoju dušu rascijepio na više od dva dijela, i time je "na putu prema besmrtnosti dospio dalje od bilo koga drugoga".
 
Uporaba: za spremanje djelića duše u predmet kako čarobnjak ne bi umro
== Stvaranje horkruksa ==
 
Vlasnici: Herpo the Foul, lord Voldemort
Ukratko, da se stvori Horkruks, prirodi se mora što više naprkositi. Stvaranje horkruksa protuprirodan je i nasilan čin, i zato se može postići samo najgorim zlodjelom - ubojstvom, jer "ubijanje razdire dušu". Prvi čarobnjak koji je napravio horkruks bio je "Herpo the Foul", koji je vrlo vjerojatno i sam osmislio ritual kreiranja Horkruksa. On je također bio i Parsel-usti, karakteristika koju nema puno čarobnjaka. Osim ubojstva, također se treba iskoristiti i jedna, do sada neotkrivena čarolija, čija je inkantacija (ali ne mora biti) na Parselskom, da se prirodi još više napakosti. Dio duše odsječen ovim putem tada se može spremiti u neki predmet koji tada postaje horkruks. Ta je magija najviše izopačena i najneprirodnija od sve crne magije jer je "bi duša trebala ostati netaknuta i cjelovita". [[Lord Voldemort|Voldemort]] sa svakim je horkruksom "sve manje nalikovao na ljudsko biće", jer "mu je duša osakaćena onkraj granice onoga što bismo mogli nazvati običnim zlom..."
 
== Podrijetlo i stanje ==
Ne postoji neka očigledna granica što se tiče prirode predmeta koji može postati horkruks - čak se za to mogu koristiti i životinje. "Lord Voldemort volio je skupljati trofeje, a najdraži su mu bili predmeti prožeti moćnom magijom i prošlošću." On je zato takve predmete odabrao za svoje horkrukse, predmete "koji su sami po sebi dostojni tolike časti".
 
Prvi čarobnjak koji je izradio horkruks i cijepao svoju dušu bio je stari čarobnjak iz Grčke koji se zvao Herpo the Foul. On je također izumio i ritual kreiranja horkruksa.
 
U čarobnom svijetu su nepoznati, te mnogi ne znaju za njih. Oni su crnomagijski predmeti te su vrlo strašni. Ravnatelj Albus Dumbledore je iz Hogwartsa uklonio sve knjige o horkruksima čim je postao ravnatelj.
 
== Detalji i kreiranje ==
 
Kako bi netko napravio horkruks u nekom predmetu, mora koristiti crnomagijski ritual. Pojedinosti rituala, nažalost, nisu otkrivene. Crni mag mora počiniti neko ubojstvo i potom ga iskoristiti te u čarobnom obredu prebaciti jedan dio svoje duše u taj predmet. Ukoliko njega netko pokuša ubiti, on postane sablast, a magičnim napitkom iz 4. dijela se može vratiti u život (kao što je [[Peter Pettigrew]] oživio Voldemorta.
 
Horkruks ima svoje moći i posljedice. Što se tiče vrste predmeta, to je neodredivo - za to mogu poslužiti i živa bića (recimo zmije). Voldemort je odabrao neke predmete koji su važni za njega, kao neki od osnivača Hogwartsa ili obiteljske baštine.
 
== Metode uništenja ==
 
Kao što gore piše, horkrukse je vrlo teško uništiti. Postoji samo nekoliko načina da ih se uništi. [[Demonski oganj]] kojeg je upotrijebio Vincent Crabbe je uništio dijademu, pa je i to jedan od načina. Uništenje zubom baziliska, također, a i mačem Godrica Gryffindora pošto je natopljen otrovom baziliska. Harry je koristio zub [[baziliska|Bazilisk]] da uništi [[Dnevnik Toma Riddlea]], a Hermiona je isto to učinila na peharu. Dumbledore je mač koristio na Gauntovom prstenu, Ron na medaljonu, a Neville na zmiji Nagini. Žive horkrukse se može ubiti i ubojitom kletvom. Voldemort je pokušao ubiti Harryja u šumi, a on se nije branio - kletva je ubila samo dio duše u Harryju, a on je preživio, kao što mu to u snu objašnjava Albus Dumbledore.
 
= Moći horkruksa =
 
Horkruks čuva dio duše, ali ima i druge moći. Ako se netko emocionalno veže za horkruks, kao [[Ginny Weasley]], horkruks ga može opsjesti. Slytherinov medaljon je pojačavao zlobu osobeDoduše, što je vidljivo kad ga nose Harry i njegovi prijatelji.Riddleov Kaddnevnik je [[Doloresizgledao Umbridge]] nosila medaljonnajmoćnije, postalajer je puno gora i okrutnijasam negoRiddle inače.izašao Uiz knjigamadnevnika sete izdajuje upozorenjamogao crnim magovima da ga dobro začaraju, pa Harry medaljon nije otvorio na parselskomčarobirati. Pehar uRazlog Gringottsutomu je takođeršto bio začaran, kao i ostali horkruksi. Djelić duše se može preobrazitije u nekunjemu osobubio inajveći prikazivatidio događaje u lošem svjetlu, kao što se dioVoldemortove duše iz medaljona pretvorio u Hermionu i Harryja dok se ljube - što se, naravno,čak nije50 dogodiloposto.
Slytherinov medaljon je također pojačavao zlobu osobe, što je vidljivo kad ga nose Harry i njegovi prijatelji. Kad je [[Dolores Umbridge]] nosila medaljon, postala je puno gora i okrutnija nego inače. U knjigama se izdaju upozorenja crnim magovima da ga dobro začaraju, pa Harry medaljon nije otvorio na parselskom. Pehar u Gringottsu je također bio začaran (da se udvostručuje), a sličnu zaštitu su imali i ostali horkruksi. Djelić duše se može preobraziti u neku osobu i prikazivati događaje u lošem svjetlu, kao što se dio duše iz medaljona pretvorio u Hermionu i Harryja dok se ljube - što se, naravno, nije dogodilo.
 
= Posljedice stvaranja =
=== Izgled ===
 
Kako je radio horkrukse, lord Voldemort je sve manje nalikovao na ljudsko biće. To je zato jer je izradba horkruksa neprirodna te, cijepanjemjer bi duša trebala ostati cijela. Cijepanjem duše, i tijelo crnog maga dobiva izmjene. Voldemort je izgubio kosu, imao je jarkocrvene oči, zmijski nos te jako svijetlu i bijelu kožu.
 
=== Nestabilnost ostatka duše ===
 
To je zadnja i finalna posljedica kreiranja horkruksa. Voldemortov dio duše, od 0,7%, je nakon njegove smrti ostao u njegovom tijelu. Odnosno, zbog horkruksa Voldemort će biti zarobljen u tijelu bebe na King's Crossu. Pojavio se tijekom razgovora Harryja i Dumbledorea. Preobrazba u 'Limba' se može izbjeći kajanjem koje uništava sve horkrukse i dušu ponovo čini cijelom.
 
 
= Voldemortovi horkruksi =
39

uređivanja

Navigacijski izbornik