Horkruks: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 426 bajtova ,  prije 4 godine
m
bez sažetka
mNo edit summary
'''Horkruksi''' su magični predmeti iz knjiga o Harryju Potteru. Prvi put su spomenuti u šestoj knjizi, [[Harry Potter i Princ miješane krvi|Harryju Potteru i Princu miješane krvi]].
 
{{Otkrivanje radnje}}
Horkruks je predmet koji koristi Voldemort kako ne bi umro. Pomoću njega čarobnjak može prepoloviti dušu i spremiti njezin djelić u neki predmet kako bi bio siguran od smrti. U slučaju da ga netko pokuša ubiti, on postaje sablast.
 
Horkruks je magični predmet koji kreira upotrebom crne magije čarobnjak ili vještica koji želi izbjeći smrt. Kako bi to postigli, oni moraju dio svoje duše sakriti u predmet – horkruks - koji onda obično sakriju na neko sigurno mjesto kako ga nitko ne bi uništio. Dokle god horkruks postoji, oni su zaštićeni od smrti jer čak i ako su njihova tijela uništena, dio njihove duše ostaje neoštećen i vezan za ovaj svijet. Međutim, uništenje tijela osobu koja je napravila horkruks ostavlja u stanju poluživota, osoba postane "manja od duha, niža od najniže sablasti". U takvom je stanju bio i [[Lord Voldemort]] nakon što se na njega odrazila kletva kojom je pokušao ubiti [[Harry Potter (lik)|Harryja Pottera]].
== Informacije ==
 
Horkrukse je moguće uništiti (kao što se i vidi s Riddleovim dnevnikom i prstenom Marvola Gaunta), iako je to iznimno teško budući da je horkruks obično "tako osmišljen da u jednakoj mjeri bude oružje i sredstvo zaštite". Ako uništimo horkruks, uništavamo i fragment duše spremljen u njega te tako osoba koja ga je stvorila ponovno postaje smrtna.
Lokacija: svuda po svijetu, na skrovitim mjestima
 
Iako je [[Albus Dumbledore|Dumbledore]] potvrdio da su i drugi čarobnjaci u prošlosti već stvarali horkrukse, [[Lord Voldemort|Voldemort]] jedini je čarobnjak koji je svoju dušu rascijepio na više od dva dijela, i time je "na putu prema besmrtnosti dospio dalje od bilo koga drugoga".
Izumitelj: [[Herpo the Foul]]
 
== MoćiStvaranje horkruksa ==
Uporaba: za spremanje djelića duše u predmet kako čarobnjak ne bi umro
 
Ukratko, da se stvori Horkruks, prirodi se mora što više naprkositi. Stvaranje horkruksa protuprirodan je i nasilan čin, i zato se može postići samo najgorim zlodjelom - ubojstvom, jer "ubijanje razdire dušu". Prvi čarobnjak koji je napravio horkruks bio je "Herpo the Foul", koji je vrlo vjerojatno i sam osmislio ritual kreiranja Horkruksa. On je također bio i Parsel-usti, karakteristika koju nema puno čarobnjaka. Osim ubojstva, također se treba iskoristiti i jedna, do sada neotkrivena čarolija, čija je inkantacija (ali ne mora biti) na Parselskom, da se prirodi još više napakosti. Dio duše odsječen ovim putem tada se može spremiti u neki predmet koji tada postaje horkruks. Ta je magija najviše izopačena i najneprirodnija od sve crne magije jer je "bi duša trebala ostati netaknuta i cjelovita". [[Lord Voldemort|Voldemort]] sa svakim je horkruksom "sve manje nalikovao na ljudsko biće", jer "mu je duša osakaćena onkraj granice onoga što bismo mogli nazvati običnim zlom..."
Vlasnici: Herpo the Foul, lord Voldemort
 
Ne postoji neka očigledna granica što se tiče prirode predmeta koji može postati horkruks - čak se za to mogu koristiti i životinje. "Lord Voldemort volio je skupljati trofeje, a najdraži su mu bili predmeti prožeti moćnom magijom i prošlošću." On je zato takve predmete odabrao za svoje horkrukse, predmete "koji su sami po sebi dostojni tolike časti".
== Podrijetlo i stanje ==
 
== Voldemortovi horkruksi ==
Prvi čarobnjak koji je izradio horkruks i cijepao svoju dušu bio je stari čarobnjak iz Grčke koji se zvao Herpo the Foul. On je također izumio i ritual kreiranja horkruksa.
 
Voldemortovo stvaranje horkruksa središte je zbivanja u Harryju Potteru. U Harryju Potteru i Princu miješane krvi, [[Albus Dumbledore|Dumbledore]] vjeruje da je [[Lord Voldemort|Voldemort]] kreirao šest horkruksa, nakon šest važnih ubojstva, a ostatak njegove duše zadržao je u svojem tijelu, tako čuvajući svoju dušu na sedam različitih lokacija budući da je broj sedam smatrao najmoćnijim magičnim brojem. Iz toga slijedi da ona osoba koja želi potpuno ubiti Voldemorta prvo mora pronaći i uništiti horkrukse koje je stvorio, a tek onda može pokušati uništiti i sedmi dio njegove duše koji se nalazi u njegovu tijelu.
U čarobnom svijetu su nepoznati, te mnogi ne znaju za njih. Oni su crnomagijski predmeti te su vrlo strašni. Ravnatelj Albus Dumbledore je iz Hogwartsa uklonio sve knjige o horkruksima čim je postao ravnatelj.
 
Dumbledore je vjerovao da svi horkruksi Lorda Voldemorta predstavljaju određenu veličinu i sentimentalnu vrijednost za njega. Kako se horkruks može stvoriti samo ubojstvom, poznavanje smještaja i okolnosti ubojstva koje je Voldemort počinio može predstavljati tragove prema lokacijama i obliku njegovih horkruksa.
== Detalji i kreiranje ==
 
Slijedi popis 7 Voldemortovih horkruksa, njihovih lokacija i načina uništenja:
Kako bi netko napravio horkruks u nekom predmetu, mora koristiti crnomagijski ritual. Pojedinosti rituala, nažalost, nisu otkrivene. Crni mag mora počiniti neko ubojstvo i potom ga iskoristiti te u čarobnom obredu prebaciti jedan dio svoje duše u taj predmet. Ukoliko njega netko pokuša ubiti, on postane sablast, a magičnim napitkom iz 4. dijela se može vratiti u život (kao što je [[Peter Pettigrew]] oživio Voldemorta.
 
Horkruks ima svoje moći i posljedice. Što se tiče vrste predmeta, to je neodredivo - za to mogu poslužiti i živa bića (recimo zmije). Voldemort je odabrao neke predmete koji su važni za njega, kao neki od osnivača Hogwartsa ili obiteljske baštine.
 
== Metode uništenja ==
 
Kao što gore piše, horkrukse je vrlo teško uništiti. Postoji samo nekoliko načina da ih se uništi. [[Demonski oganj]] kojeg je upotrijebio Vincent Crabbe je uništio dijademu, pa je i to jedan od načina. Uništenje zubom baziliska, također, a i mačem Godrica Gryffindora pošto je natopljen otrovom baziliska. Harry je koristio zub [[bazilisk|baziliska]] da uništi [[dnevnik Toma Riddlea]], a Hermiona je isto to učinila na peharu. Dumbledore je mač koristio na Gauntovom prstenu, Ron na medaljonu, a Neville na zmiji Nagini. Žive horkrukse se može ubiti i ubojitom kletvom. Voldemort je pokušao ubiti Harryja u šumi, a on se nije branio - kletva je ubila samo dio duše u Harryju, a on je preživio, kao što mu to u snu objašnjava Albus Dumbledore.
 
= Moći horkruksa =
 
Horkruks čuva dio duše, ali ima i druge moći. Ako se netko emocionalno veže za horkruks, kao [[Ginny Weasley]], horkruks ga može opsjesti. Doduše, Riddleov dnevnik je izgledao najmoćnije, jer je i sam Riddle izašao iz dnevnika te je mogao čarobirati. Razlog tomu je što je u njemu bio najveći dio Voldemortove duše, čak 50 posto.
Slytherinov medaljon je također pojačavao zlobu osobe, što je vidljivo kad ga nose Harry i njegovi prijatelji. Kad je [[Dolores Umbridge]] nosila medaljon, postala je puno gora i okrutnija nego inače. U knjigama se izdaju upozorenja crnim magovima da ga dobro začaraju, pa Harry medaljon nije otvorio na parselskom. Pehar u Gringottsu je također bio začaran (da se udvostručuje), a sličnu zaštitu su imali i ostali horkruksi. Djelić duše se može preobraziti u neku osobu i prikazivati događaje u lošem svjetlu, kao što se dio duše iz medaljona pretvorio u Hermionu i Harryja dok se ljube - što se, naravno, nije dogodilo.
 
= Posljedice stvaranja =
 
Ima nekoliko loših posljedica stvaranja horkruksa.
 
=== Izgled ===
 
Kako je radio horkrukse, lord Voldemort je sve manje nalikovao na ljudsko biće. To je zato jer je izradba horkruksa neprirodna, jer bi duša trebala ostati cijela. Cijepanjem duše i tijelo crnog maga dobiva izmjene. Voldemort je izgubio kosu, imao je jarkocrvene oči, zmijski nos te jako svijetlu i bijelu kožu.
 
=== Nestabilnost ostatka duše ===
 
Druga posljedica je nestabilnost. Čak i stvaranje jednog horkruksa čini nestabilnim ostatak duše, a kamoli sedam horkruksa. Kad je Voldemort išao ubiti Potterove, već je stvorio pet horkruksa. Pokušavši ubiti i Harrya, dio duše mu se raspao i prionuo uz jedinu drugu dušu u kući, Harryjevu. Zbog toga Harry ima uvid u Voldemortove misli i govori parselski. Kad je Voldemort uništio svoj dio duše u Harryju, on je izgubio te moći.
 
=== Limbo ===
 
To je zadnja i finalna posljedica kreiranja horkruksa. Voldemortov dio duše, od 0,7%, je nakon njegove smrti ostao u njegovom tijelu. Odnosno, zbog horkruksa Voldemort će biti zarobljen u tijelu bebe na King's Crossu. Pojavio se tijekom razgovora Harryja i Dumbledorea. Preobrazba u 'Limba' se može izbjeći kajanjem koje uništava sve horkrukse i dušu ponovo čini cijelom.
 
= Voldemortovi horkruksi =
 
Voldemortovi horkruksi čine glavnu radnju u 6. i 7. dijelu. Evo popisa svih njegovih horkruksa:
 
=== Dnevnik Toma Riddlea ===
Dnevnik Toma Riddlea, prije u vlasništvu [[Lucius Malfoy|Luciusa Malfoya]]. TijekomLucius svojeje 5.potajno godineumetnuo lorddnevnik Voldemortu Ginnyinu knjigu iz preobrazbe dok je otvorioona Odajukupovala tajniškolske knjige u Krasopisu i oslobodioBugačici baziliskaprije kojipočetka jedruge svojimgodine. pogledom[[Ginny ubioWeasley|Ginny]] Plačljivuse Myrtlu.počela Timpovjeravati ubojstvomtom jednevniku stvoreni ovajponijela horkruks,ga je u Hogwarts te ju je njegovRiddle ciljopsjeo, bionatjerao da se opet otvori [[Odaja. Luciustajni|Odaju gatajni]] i na kraju je podmetnuozarobio. Dok je pokušavao spasiti Ginny, noHarry slučajnose suočio s Riddleom te je nashvatio dnevnikda nabasaopostoji Harryveza između dnevnika i postojanja Toma Riddlea. GinnyHarry je bilauništio opsjednuta.taj Tijekomhorkruks bitkekoristeći baziliskov otrovni zub, te odnio uništeni dnevnik horkruks u Odajiured tajni[[Minerva HarryMcGonagall|profesorice jeMcGonagall]], zubomgdje baziliskasu uništiose horkrukson i TomaDumbledore Riddleasuočili s Luciusom Malfoyem. PoštoHarry znamoje dadnevnik svakivratio horkruksLuciusu cijepai dušupritom napolaoslobodio {{HP6}},Malfoyeva akućnog ovovilenjaka [[Dobby|Dobbyja]]. Ovo je (vjerojatno) prvi stvoreniuništeni horkruks, ona služio je i kao oružje i sadržikao 50%štit Voldemortove duše.
 
=== Prsten Marvola Gaunta/Kamen uskrsnuća ===
Prsten Marvola Gaunta, koji je Dumbledore pronašao skrivenog u ruševinama kuće Gauntovih. Iz događaja u Voldemortovu djetinjstvu i životu može se zaključiti da je prsten uzeo svom ujaku Morfinu, i zatim ga je nosio u [[Hogwarts|Hogwartsu]] (to vidimo u situ sjećanja, u [[Horace Slughorn|Slughornovu]] sjećanju). Dumbledore je ovaj horkruks uništio za vrijeme ljeta prije početka [[Harry Potter (lik)|Harryjeve]] šeste godine u Hogwartsu. Prije tog pothvata, Dumbledore je ozbiljno ozlijeđen jer je prsten nepromišljeno stavio na ruku, te mu je ruka postala crna i izgorena zbog strašne kletve kojom je prsten zaštićen. Prsten, sada s napuknutim crnim kamenom po sredini, nalazi se u Dumbledoreovu uredu.
To je prsten kojeg je posjedovao Marvolov sin Morfin. Voldemort je sa 17 godina došao u Little Hangleton i ošamutio Morfina, uzeo mu štapić i ubio svojeg oca Toma Riddlea st. te baku Mary i djeda Thomasa. To se dogodilo u kolovozu 1943. Pomoću očevog ubojstva je ovaj Dar pretvorio u horkruks i ostavio ga u kolibi Gauntovih nakon što je Morfin umro u Azkabanu. Dumbledore je uništio svoju ruku tijekom uzimanja horkruksa i zbog toga je umro. Prsten je inače uništen mačem Godrica Gryffindora. Kamen je završio u posjedu Harryja Pottera, no izgubio ga je u šumi. Kamen sadrži 25% Voldemortove duše.godin
 
=== Medaljon Salazara Slytherina ===
Nestali medaljon Salazara Slytherina, vjerojatno ga je Hepzibi Smith ukrao Tom Riddle. Opisan je kao "težak, zlatni medaljon" sa "Slytherinovim biljegom... kićenim, zmijolikim S". Dumbledore i Harry, u pokušaju da pronađu taj horkruks, pronašli su medaljon skriven u špilji u kojoj je Riddle jednom plašio drugu djecu iz sirotišta. Pokazalo se da zamjenski medaljon nije horkruks, nego je umjesto toga sadržavao poruku Voldemortu od osobe s inicijalima R.A.B., koja je ukrala pravi horkruks i planirala ga uništiti. Harry poslje otkrije da je R.A.B. zapravo Siriusov brat Regulus Arcturus Black koji je nekoć a sam bio smrtonoša. Pravi medaljon je ukrao Mundungus Fletcher kojemu ja je potom otela Dolores Umbridge, oboje nisu znali njegovu prirodu. Harry ga se uspije domoći i Ron ga probode mačem Gordrica Gryffindora.
To je zlatni, teški medaljon koji je bio u posjedu Hepzibe Smith. Voldemort ga je ukrao, no njemu ga je ukrao misteriozni R.A.B. Horkruks je bio u špilji gdje je Voldemort mučio Amy Benson i Denisa Bishopa. Horkruks su čuvali inferiusi, a trebalo se i popiti napitak. R.A.B. je bio Siriusov brat Regulus koji je s Kreacherom išao u špilju te su ga ubili inferiusi. Mundungus Fletcher je ukrao medaljon koji je završio kod Dolores Jane Umbridge. Harry ga je uzeo u Ministarstvu 1997., te ga je Ron uništio Gryffindorovim mačem u šumi Dean. Napravljen je ubojstvom bezjačkog seljaka. Sadržavao je 12,5% Voldemortove duše.
 
=== Pehar Helge Hufflepuff ===
Pehar koji je pripadao Helgi Hufflepuff, za koji se isto vjeruje da ga je Hepzibi Smith ukrao Tom Riddle. Opisan je kao "mali zlatni pehar s dvije fino izrađene ručke", i s ugraviranim jazavcem. Voldemort ga je skrio u Gringotts u dobro čuvani sef Bellatrix Lestrange. Harry uspije provaliti u sef a horkruks unište Ron i Hermione basilikovim zubom iz odaje tajni. Pehar Helge Hufflepuff bio je treći po redu uništeni horkruks. Kada su prva tri horkruksa bila uništena, Voldemort, čija je duša bila tad razdjeljena na sedam dijelova, nije osjetio ništa kada su uništena. No, kada je uništen Pehar, Voldemort je shvatio da Harry, Ron i Hermione traže horkrukse i da je ranjiv.
Hufflepuffkin pehar kojeg je Hepzibi Smith oteo lord Voldemort. Pomoću njezinog ubojstva je načinio horkruks od pehara. Nalazio se u banci Gringotts, u trezoru Bellatrix Lestrange. Harry, Ron i Hermiona su ušli u Gringotts i uzeli pehar, no izgubili su mač. Pobjegli su na zmaju. Tijekom bitke za Hogwarts, 2. svibnja 1998., Hermiona je uzela baziliskov zub pomoću Rona te je probola pehar. Pehar je sadržavao 6,3% Voldemortove duše.
 
=== Dijadema Rowene Ravenclaw ===
Izgubljena dijadema Rowene Ravenclaw za koju se vjerovalo da njezin nositelj posaje mudriji. Harry dijademu nađe u Hogwartsu u Sobi potrebe olikovanu za skrivanje stvari. Dijademu uništi Pakleni oganj koji dočara Crabbe želeću ubiti Rona i Hermionie. U filmu Darovi smrti - Drugi dio, pošto je Crabbeov glumac bio uhićen zbog posjedovanja marihuane, uništenje Dijademe je izmjenjeno: Pakleni Oganj stvori Goyle te je on ubijen, a nakon što spase Malfoya i Blaisea(koji je preuzeo Crabbeovo mjesto), Hermione Harryju dobaci Basiliskov očnjak, te Harry probode dijademu kroz kamen na sredini, što je rezultiralo "krvarenjem"(crna tekućina nalik na krv) horkruksa. Ovo je ujedno i posljednji uništeni horkruks napravljen od nakita, preostali horkruksi su živa bića.
Dijadema se nalazila u albanskoj šumi, no Voldemort je rawenclawskom duhu Sivoj gospi izmamio lokaciju krune. Voldemort ju je sakrio u Sobi potrebe kad je išao u Hogwarts na razgovor za posao. Tijekom bitke za Hogwarts Crabbe ju je uništio Demnonskim ognjem koji je ubio i njega. Horkruks je napravljen ubojstvom albanskog seljaka i sadrži 3,1% Voldemortove duše.
 
=== Harry Potter ===
 
Horkruks u Harryju nije napravljen namjerno. Ubivši Jamesa i Lily Potter, Voldemort je pokušao ubiti Harryja. No, njegova duša je zbog stvaranja horkruksa bila nestabilna te se jedan njezin djelić odvojio i ušao u Harryja. Harry zato ima posebne moći, što je objašnjeno malo gore. Prije bitke za Hogwarts, u Zabranjenoj šumi, lord Voldemort baca na Harryja ubojitu kletvu, no ona ubija samo komadić Voldemortove duše. U Harryju se nalazilo 1,5% Voldemortove duše.
 
=== Nagini ===
Voldemortova zmija Nagini. Dumbledore je vjerovao da je posljednji horkruks trebao biti napravljen nakon ubojstva Harryja Pottera, uzimajući u obzir njegovu važnost kao "Odabranog", koju je prorekla Sybill Trelawney. Pošto taj pokušaj nije uspio, Dumbledore je vjerovao da je zadnji horkruks nastao ubojstvom Franka Brycea, i da je to Nagini, što se može zaključiti iz ponašanja i kontrole koju nad njom ima Lord Voldemort. Dumbledore isto tako izjavljuje da Nagini naglašava "povezanost sa Slytherinom i pojačava mističnost Lorda Voldemorta". Zmiju po Harryjevoj molbi ubije Nevilleu vjerujući da je Harry mrtav nakon što je sa zmije magičnu zaštitu Lord Voldemrot skinuo.
 
=== Harry Potter ===
Nagini je Voldemortova odana zmija koja radi za njega i pomaže mu. Ubojstvom Berthe Jorkins, u ljeto 1994. Voldemort radi svoj sedmi horkruks. Prema Dumbledoreovim riječima zmija povećava mističnost lorda Voldemorta te naglašava njegovu povezanost sa Salazarom Slytherinom. Sadržava 0,7% Voldemortove duše. Tijekom [[Bitke za Hogwarts]] Neville Longbottom joj odsijeca glavu mačem Godrica Gryffindora i ubija je. Voldemort je bio jako bijesan zbog toga.
Harry Potter je horkruks kojeg Voldemort nije napravio namjerno. One noći kad je pokušao ubiti Harry otkinu se komadić njegove duše i ušao u Harryja kao jedinu živu osobu u tom trenu. To je razlog zbog čega su oni dvoje toliko povezani. Kad Harry ovo otkrije dopušta Voldemortu da ga ubije bez borbe kako bi ubio i taj komad njegove duše. Voldemort to i učini ali kletva ubije sam komad Voldemortove duše a Harryjeva ostane netaknuta, i napokon slobodna. Nakon što je dio Voldemortove duše unutar Harryja bio uništen, Harry je izgubio moć govorenja Parselskog jezika, a također je izgubio i uvid u Voldemortove misli.
 
=== Ostalo ===
 
To su horkruksi koji su kratko trajali. Zmije i životinje koje je lord Voldemort opsjedao su tad bili horkruksi jer se dio Voldemortove duše nalazio u njima. Horkruks je bio i profesor [[Quirinus Quirrell]] jer se u njegovom tijelu nalazila Voldemortova duša.
 
To su svi horkruksi. Osmi dio duše je, kao što znamo, ostao u Voldemortu.
 
 
[[Kategorija:Harry Potter]]

Navigacijski izbornik